Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru: moguće i blokade luka i plaža

02.02.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: Igor Dunaj/Vibor Vlainić/Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru

Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon nekoliko prosvjeda u gradovima diljem obale protiv prijedloga novog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, prosvjednici su stigli i u Zagreb. Okupljeni u inicijativu "Javno je dobro", s Trga svetog Marka zatražili su povlačenje prijedloga i izradu potpuno novog zakona. U suprotnom spremni su i na veće akcije. Prijedlogu zakona o pomorskom dobru oštro se usprotivila i saborska oporba i s ljevice i desnice, a ministar Butković odgovara im da na ovoj osjetljivoj i značajnoj temi pokušavaju dobiti političke poene.

Niz je zamjerki na zakon, a glavna je ta da omogućava privatizaciju i eksploataciju mora i obale u komercijalne svrhe.

Teško je očekivati da će Vlada poslušati zahtjev da se nacrt zakona povuče i izradi potpuno novi jer se o njemu već raspravljalo u Saboru. Tada su vladajući poručili da zagrađivanja neće biti, odbacili sve optužbe i rekli da zakon samo rješava neka otvorena pitanja te da protivnici krivo iščitavaju neke odredbe.

Prosvjednici su Vladi i premijeru poručili da znaju dobro čitati i da neće odustati od mora i plaža. Rekli su da je ovaj prosvjed samo jedan od niza akcija i da su, ako iscrpe sve legalne opcije, moguće i blokade morskih luka i plaža.

Na prosvjed su došli i neki oporbeni političari od ljevice do desnice, poput Peđe Grbina, Sandre Benčić, Davora Dretara, Stipe Mlinarića, Katarine Peović, Marije Selak Raspudić...

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima "Plaže svima", "Nije ti ćaćino" i "Smrt okupaciji, sloboda plažama".

"Ovo se ne da popraviti" Vladimira Mascarell iz inicijative "Javno je dobro" rekla je da se zakon, kako je predan u saborsku proceduru, bez ikakvog problema može povući i pokrenuti se ponovna izrada zakona.

- I to je ono što mi tražimo, da sve ide ponovno na radnu skupinu, nakon toga savjetovanje, ponovno na Vladu i tako dalje. Ovo se ne da popraviti, ovo je toliko krivo postavljeno da se tu ništa ne može popraviti, poručila je Mascarell.

- Mi nismo protiv reda na pomorskom dobru, dapače, mi se borimo upravo za red, a ovaj zakon donosi nered, rekla je Marijana Botić iz inicijative.

Galerija
Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru, Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru, Foto: Patrik Macek/PIXSELLProsvjed protiv Zakona o pomorskom dobru, Foto: Patrik Macek/PIXSELLProsvjed protiv Zakona o pomorskom dobru, Foto: Patrik Macek/PIXSELLPeđa Grbin, Foto: Patrik Macek/PIXSELLMiro Bulj, Foto: Patrik Macek/PIXSELLDavor Dretar i Stipo Mlinarić, Foto: Patrik Macek/PIXSELLMarija Selak Raspudić i Katarina Peović, u pozadini Nikola Grmoja..., Foto: Patrik Macek/PIXSELLŽeljko Sačić i Marko Milanović Litre, Foto: Patrik Macek/PIXSELLRada Borić i Ivana Kekin, Foto: Patrik Macek/PIXSELLSandra Benčić, Urša Raukar i Ivana Kekin, Foto: Patrik Macek/PIXSELLProsvjed protiv Zakona o pomorskom dobru, Foto: Ana Koprek/HRT

Saborska oporba poručila: Zakon o pomorskom dobru neće proći


Saborska oporba i s ljevice i desnice oštro se usprotivila prijedlogu zakona o pomorskom dobru, ocijenili su da je neprirodan i nenormalan, poručivši vladajućima da im neće proći jer nikome ne daju ni kamenčić s jadranskih plaža koje će ostati vlasništvo svih građana.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako bi premijer Andrej Plenković rekao da se oporba okupila zbog "ne-teme", a on kaže da su se okupili zbog Plenkovićeve političke volje, koja je za građane "ne-volja", ili da bude precizan "nevolja", pa se nada da će ta nevolja što prije otići s vlasti.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) ustvrdila je da su plaže trebale biti "premijerov briselski miraz".

- Nakon posljednjih događaja sve što mogu reći premijeru je - niste više poželjna udavača, miraz Vam ne treba, ostavite nam plaže, ostavite nam pomorsko dobro kao opće dobro, poručila je.

Ocijenila je da su plaže tek dimna zavjesa ispod puno dubljih problema koje skriva zakon - ostvarenje pomorskog dobra kao vlasništva za investitore i banke kroz založno pravo kao stvarno pravo. Poručila je vladajućima da im to također neće proći.

Davor Dretar (Domovinski pokret) podsjetio je na inicijativu DP-a, kojoj su se pridružili svi oporbeni klubovi, za izglasavanje nepovjerenja premijeru. Zakon zbog kojeg ljudi danas prosvjeduju po cijeloj Hrvatskoj, a siguran je da će prosvjedovati i dalje, jest "neprirodan, blago rečeno nenormalan".

- Ne damo nikome niti jedan jedini kamenčić s plaža jadranskih obala, jer one su hrvatske, one su vlasništvo svih građana ove države, poručio je.

- Pozivamo premijera, ministra Butkovića, tajnika Bilavera i druge iz ministarstva da dođu i čuju ljude koji su se okupili na Markovu trgu, koji su krenuli u četiri i pet ujutro iz Splita, s Ilovika i s drugih otoka da mu poruče da mu ovo neće proći", rekla je zastupnica iz Kluba Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin. Pozvala je građane da potpišu njihovu peticiju "Nije dobro za pomorsko dobro", koja je skupila već više od 22.000 potpisa, kojom se traži povlačenje prijedloga zakona iz procedure.

Zastupnica Centra Marijana Puljak rekla je da se Klub Centra i GLAS-a pridružuje zahtjevima da se takav zakon povuče iz procedure, uskladi s Ustavom i tek onda ponovno dođe u Sabor. "More i plaže bez ograde i straže", ponovila je k rečenicu koja se čula, kako je rekla, od inicijative i građana.

- Stav IDS-a je jasan - pomorsko dobro je opće dobro i takvo treba ostati. Odredbe prijedloga zakona onemogućavaju pristup građana nekim plažama, a opće dobro trebaju svi koristiti, istaknula je Katarina Nemet te apelirala na ministarstvo da zajedno s Državnim odvjetništvom pokrene ucrtavanje i upis pomorskog dobra u katastru i zemljišnim knjigama.

I HSS-ov Krešo Beljak podržao je inicijativu oporbe, što je najbolji način da se vidi kako u Hrvatskoj postoji opozicijska politička scena, koja se može dijeliti na lijevo i desno, i HDZ koji nije politička stranka, nego se bavi isključivo kriminalom i kriminalnim donošenjem zakona, protiv čega je kompletna opozicija.

Butković o prosvjedu: Oporba pokušava manipulirati na osjetljivoj temi


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je prosvjed na Markovom trgu bio politički skup ujedinjene oporbe, koja na osjetljivoj temi Zakona o pomorskom dobru pokušava manipulirati s javnošću i na ovoj temi, rekao je, dobiti političke bodove iskrivljavajući stvari i govoriti suprotno od onoga što je intencija zakona.

Ustvrdio je da je namjera zakona, pred kojim je drugo čitanje u Hrvatskom saboru, suprotna optužbama koje je i u prvom čitanju zakona iznijela opozicija.

- Budući da smo uvidjeli da aktualni zakon ima čitav niz manjkavosti, htjeli smo napraviti zakon koji ima bolju kontrolu i veće kazne na pomorskom dobru. Zato uvodimo gradove i općine koje će imati nadzor nad pomorskim dobrom, dajemo im ovlasti redara, što do sada nisu imali, kaže.

Aktualnim zakonom, koji je 2003. godine donijela SDP-ova saborska većina, omogućeno je ograđivanje plaža, pa je trenutno na hrvatskoj obali ograđeno ukupno 18 plaža.

Stoga je oporbi poručio da neće odustati od zakona, jer bi to značilo da potiču ograđivanje plaža i nastavljaju s lošijim nadzorom i manjim kaznama.

Ipak, poručio je kako je saborska većina otvorena za sve prijedloge oporbe kako bi se neke stvari promijenile i poboljšale kroz drugo čitanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!