16:14 / 14.03.2021.

Autor: HRT

Rusi poslali Hrvatskoj dokumentaciju za Sputnjik V

Rusko cjepivo Sputnjik V

Rusko cjepivo Sputnjik V

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Rusi su Hrvatskoj poslali dokumentaciju za cjepivo Sputnjik V. Dokumentacija je zaprimljena i vlada će je sutra proslijediti HALMED-u koji će krenuti u evaluaciju kako bi se utvrdilo je li cjepivo učinkovito i sigurno. I dalje se čeka odobrenje EMA-e - Europske agencije za lijekove. Počeli su i prvi razgovori s kineskim proizvođačem cjepiva, potvrđeno je HRT-u.

Gostujući sinoć u Dnevniku HTV-a, ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove Siniša Tomić među ostalim je komentirao i situaciju s ruskim cjepivom Sputnjik V.


- Što se tiče izvanrednog uvoza, zakonski okvir kaže da cjepivo mora imati odobrenje za stavljanje u promet kao i svaki lijek. Nadležnost je u ovom slučaju isključivo Europske agencije za lijekove - poručio je.

Naglasio je da je izvanredni uvoz mjera koja se koristi u slučaju opravdanih medicinskih potreba kada ne postoji isti takav lijek koji je odobren na hrvatskom tržištu, ali je odobren u drugoj državi članici. Kaže da je obično riječ o lijekovima koji su dobro etablirani u smislu medicinske primjene. Na opasku voditelja - ništa od ruskog cjepiva dok ga EMA ne odobri na razini Europske unije, Tomić je odgovorio: Da, to je uglavnom tako.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel za podnevni Dnevnik HTV-a kazala je da je Hrvatska dosad dobila 408.270 doza cjepiva, od kojih su utrošene 328.354 doze, a cijepljeno je 257.391 osoba.

- Rezultati studije koji su stigli prošli tjedan pokazuju da je od 490 uzoraka koji su bili poslani na sekvenciranje, oko 50% bila tzv. britanska varijanta koronavirusa. To ukazuje na to da raste udio te varijante u populaciji i to nam treba biti još jedan poziv na oprez, kazala je Pem Novosel.

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4804. Među njima je 855 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su 72 na respiratoru. Preminulo je sedam osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!