21:04 / 02.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Pregovori s Rusima o nabavci cjepiva Sputnjik V

ilustracija

ilustracija

Foto: Agustin Marcarian / REUTERS

Hrvatska je potvrdila da je zainteresirana za kupnju ruskog cjepiva Sputnjik V u skladu s propisima EU-a i zakonima RH, objavilo je večeras rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj na svojoj Facebook stranici i Twitter profilu.

Veleposlanstvo navodi da je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je "potvrđeno kako je hrvatska strana zainteresirana za kupnju potrebne količine cjepiva Sputnjik V iz Rusije u skladu sa svim propisima EU-a, kao i odredbama zakona RH".

- Sugovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze koronavirusom te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koje još nisu proučili epidemiolozi i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku - piše u objavi na Facebooku.

Veleposlanstvo polazi od pretpostavke da se u borbi protiv koronavirusa "moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dviju zemalja - navodi se.

Sredinom veljače Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je veleposlanstvo u kontaktu sa službenim Zagrebom vezano uz pitanje opskrbe ruskim cjepivom protiv koronavirusa.

Iz veleposlanstva su ranije rekli da svakodnevno dobivaju upite hrvatskih građana o nabavi ruskog cjepiva.

- Postoje kontakti s hrvatskim vlastima, ali iz razumljivih razloga ne možemo otkrivati detalje s obzirom na osjetljivost teme - kazao je tada Nesterenko i dodao da svaka strana država mora odlučiti želi li kupiti cjepivo ruske proizvodnje.

Beroš je nakon njegove izjave rekao da je Hrvatska dogovorila s Rusijom suradnju oko nabave cjepiva, ali kako je na struci da nađe pravi put interventnog uvoza Sputnjika V.

Kazao je da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Europska agencija za lijekove) odobri to cjepivo, što ruska strana, navodno, očekuje u travnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!