Jandroković: Komšić već jest "persona non grata"

05.10.2022.

17:21

Autor: HR/HRT/D.S.

 Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: HR / HRT

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković gostovao je u emisiji "S Markova trga". O aktualnim političkim temama s njim je razgovarala Sanja Rabuzin-Pavić.

Reakcije na izbore u Bosni i Hercegovini kreću se od ocjena da je intervencija visokoga predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta u izbornoj noći uspjeh hrvatske tihe diplomacije do tvrdnji da su izbori poraz i da su Hrvati dobili mrvice. 


Govoreći o izborima u BiH, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je Draganu Čoviću i Borjani Krišto na rezultatima i rekao kako je bitno to da će legitimni predstavnici hrvatskog naroda obnašati važne funkcije.


- Ne možemo biti zadovoljni što u Predsjedništvu Hrvate predstavlja Željko Komšić jer on nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I ovoga puta pokazalo se da je većinski narod u Federaciji, Bošnjaci, političkim inženjeringom izabrao predstavnika Hrvata i na tome treba raditi u idućem razdoblju, istaknuo je Jandroković te dodao da su odluke visokog predstavnika rezultat lobiranja, ponajprije predsjednika Vlade RH, a govoriti o neuspjehu hrvatske politike i katastrofi, o čemu je govorio predsjednik Zoran Milanović, promašeno je i smiješno, smatra Jandroković.


- Nažalost, predstavnici Mosta, pa i predsjednik Republike, očito su shvatili da su vodili potpuno krivu politiku prije izbora, da su pogrešno procijenili i sada pokazuju određenu nervozu pa i zavist jer su predstavnici hrvatskog naroda kroz HDZ i HNS ostvarili odlične rezultate, što je diplomatskim djelovanjem hrvatske vlade i visoki predstavnik Schmidt donio pravila koja jamče politički opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini i legitimno predstavništvo Hrvata u BiH, kaže.


- Radimo dalje na tome, ali ovo je svakako korak naprijed i dobra stvar za Hrvate u Bosni i Hercegovini, istaknuo je Jandroković. 


Most je u saborsku proceduru poslao zaključak kojim se Željko Komšić proglašava persona non grata. Govoreći o toj inicijativi, Jandroković je rekao da Komšić ne dolazi u Zagreb, nije dobrodošao ni u mjestima s većinskim hrvatskim narodom u BiH, a odluku vidi kao "naknadnu pamet" predstavnika Mosta.


- Kad su vidjeli da su promašili sa svojom kampanjom, naknadno su se sjetili da ga proglase persona non grata, a to se već događa u praksi, istaknuo je. 

O vojnom školovanju zastupnika HDZ-a Ante Bačića 


Na pitanje je li takvo školovanje suprotno zakonu i je li on, kako tvrdi predsjednik Milanović, asistirao tomu, Jandroković je rekao da se radi o još jednoj u nizu predsjednikovih optužbi koje pokazuju manjak argumenata.


- Svaki put kada da krivu procjenu ili kada napravi problem, onda uvredama nastoji prikriti štetu koju je sam sebi učinio, kaže Jandroković i ističe da se u slučaju zastupnika Bačića ne radi ni o kakvoj povredi zakona.


Opovrgnuo je da HDZ želi zabraniti saslušanje bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića na sjednici antikorupcijskog vijeća istaknuvši da oporbi nitko ne brani pravo govoriti na vijeću, no ne zna koliko je USKOK-ov optuženik za teška koruptivna djela vjerodostojan sugovornik.


- Naravno da nitko neće zabraniti održavanje sjednice ili dolazak nekih od onih koji su pozvani, rekao je Jandroković, no upozorio je kako antikorupcijsko vijeće, kao Nacionalno vijeće za praćenje i provedbu nacionalnog programa suzbijanja korupcije, nije operativno tijelo koje saslušava, pa se tako ono što će se tamo događati teško može nazvati saslušanjem. Ocijenio je da sjednicom antikorupcijskog vijeća oporba želi incident i provokaciju.

Saborska statistika: Kršenje Poslovnika i rast broja stegovnih mjera 


Prema statistici vezanoj za broj kršenja Poslovnika u Hrvatskome saboru i izricanja stegovnih mjera, od 2003. do 2020. doneseno ih je 1805, a samo u posljednje dvije godine 2740. Odgovarajući na pitanje je li on stroži ili zastupnici češće krše Poslovnik, Jandroković kaže:


- Zastupnici češće krše Poslovnik, vjerojatno je 95 posto opomena vezano uz zlouporabu povrede Poslovnika. 


Najveći broj opomena dobili su zastupnici HDZ-a, a najviše isključenja s rasprave imaju zastupnici Mosta, rekao je. 


- Oni su došli kao aktivisti i kao aktivisti se ponašaju u Saboru. Zlouporaba povrede Poslovnika znatno otežava kvalitetu rasprave i njezinu dinamiku, upozorava. 


U subotu, 8. listopada, obilježava se Dan Hrvatskog sabora te je pozvao građanke i građane da taj dan dođu razgledati prostorije Sabora, ali i zastupnice i zastupnike da budu ondje s građanima.


- Nadam se da će to biti susret hrvatskih građana i onih koji ih trebaju predstavljati, zaključio je. 


Pogledajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!