Sabor odbio SDP-ov prijedlog zakona o pobačaju

13.05.2022.

07:31

Autor: I.Z./M.M./Dnevnik/IMS/Hina/HRT

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: Dnevnik / HRT

Oporbeni prijedlozi danas nisu dobili podršku vladajućih u Hrvatskom saboru, pa tako nije prošao SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, kao ni dvije oporbene inicijative za raspuštanje Sabora.

Protiv SDP-ova prijedloga zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće bilo je 78 zastupnika, 47 je bilo za i pet suzdržanih. Nije prošao ni zaključak da Vlada u roku šest mjeseci pripremi i donese zakon te time ispoštuje odluku Ustavnog suda.

SDP je inicirao raspravu o tom zakonu potaknut slučajem trudnice Mirele Čavajde, koji je u javnosti aktualizirao temu o pravu žena na pobačaj. SDP je poručio da pobačaj u Hrvatskoj treba biti legalan, siguran, dostupan, kvalitetan i besplatan, a žene imaju pravo slobodno odlučivati o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev.

Uoči glasovanja Peđa Grbin (SDP) istaknuo je da su predložili pravo na izbor i slobodu izbora i ništa više, jer se nikoga na ništa ne prisiljava.

- To je civilizacijsko pitanje, dodala je Anka Mrak Tritaš (GLAS) zapitavši kakva smo mi to zemlja i kuda idemo. Nećemo stati i nećemo pustiti stvari niz vodu, poručila je.

Katarina Peović (RF) ustvrdila je da se nastavlja limitiranje i ugrožavanje ženskih i reproduktivnih prava sustavnom klerikalizacijom ginekološke struke.

HDZ: Prijedlog SDP-a je nekvalitetan i nestručan

Branko Bačić
(HDZ) ponovio je stav svoje stranke da je prijedlog SDP-a u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda, podnomiran, sramotan, neprimjeren, nekvalitetan i nestručan.

- Postavlja prekid trudnoće ne kao izuzetak nego kao pravilo, kazao je.

- Ne želite promjenu zakona jer nema konsenzusa unutra HDZ-a, to je cijela istina, odvratila je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Stavove protiv zakona o prekidu trudnoće ponovili su iz Mosta i DP-a.

Vladajući SDSS i HSLS glasali za SDP-ov Zakon o pobačaju

Članovi vladajuće koalicije SDSS i HSLS podržali su SDP-ov Zakon o pobačaju, a Dragana Jeckov i Darko Klasić pojasnili su da je to za njih "ideološko pitanje" i da ženama treba omogućiti pravo na izbor, ali ne vjeruju da će to narušiti odnose u koaliciji.

- Klub SDSS-a glasao je za taj zakonski prijedlog zato što je to za nas ideološko pitanje i zato što smo na strani izbora prava žena na izbor i brigu o reproduktivnom zdravlju, rekla je među ostalim Jeckov.

Ne očekuje da će im premijer Plenković, kao članovima vladajuće koalicije, zamjeriti glasanje za SDP-ov prijedlog jer, kaže, to što smo u koaliciji ne znači da svi mislimo na isti način. Imamo pravo o nekim pitanjima misliti drugačije, naglasila je.

Na pitanje je li im Most kao osigurač da zakon neće proći omogućio da glasaju 'za', odgovorila je da će uvijek postojati neki Most. Budite bez brige, koalicija nije u pitanju, poručila je, najavivši da će na koaliciji postaviti pitanje reproduktivnog zdravlja žena, a kada pred njih bude došao zakonski prijedlog vladajućih koji će riješiti ova pitanja, SDSS će ga podržati.

Darko Klasić (HSLS) pojasnio je da SDP-ov zakon ima nekih nedostataka, ali da su "prevagnule su bitne stvari u zakonu" i zato su ga podržali.

Osim SDSS-a i HSLS-a koji su bili 'za' SDP-ov zakon, 'suzdržani' iz vladajućih redova su bili Silvano Hrelja (HSU), Predrag Štromar (HNS) i nekoliko manjinskih zastupnika.

Nisu prihvaćene inicijative za raspuštanje Sabora 

Na glasanju nisu prošle ni dvije odvojene oporbene inicijative da se raspusti Sabor, od sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka te Kluba zastupnika Mosta.

Protiv raspuštanja bilo je 77 zastupnika, a za raspuštanje 52 za prvu, odnosno 57 zastupnika za drugu inicijativu.

Klubovi SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Fokusa i nezavisnih zastupnika zahtjev za raspuštanje Sabora podnijeli su nakon uhićenja bivšeg ministra graditeljstva Darka Horvata, te pokretanja istražnih postupaka protiv još dva Vladina dužnosnika, Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

Zahtjev za raspuštanje Sabora podnio je i Klub Mosta iz istih razloga smatrajući da je Vlada kompromitirana i da je narušeno povjerenje građana.

Sabor usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj

Hrvatski sabor danas je većinom glasova usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj. Za taj zakon glasovalo je 117 zastupnika, 13 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Zastupnici su odbacili amandmane Mosta i Kluba ZLB-a te zaključak Kluba Mosta, koje Vlada nije prihvatila.

Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. siječnja iduće godine, a prije nego u potpunosti zamijeni kunu, od 5. rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. trebale biti istaknute u obje valute.

Tijekom cijele 2023. građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini.

Također, i nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro.

Uoči glasovanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

Most i Suverenisti protiv uvođenja eura

Mostov Miro Bulj rekao je kako je bila obaveza iskazati procjenu učinaka uvođenja eura, što nije učinjeno. Pozvao je Sabor da povuče taj zakon, neka struka kaže svoje mišljenje, a odluku da donese narod na referendumu.

Marijan Pavliček (Suverenisti) kaže da ih brine kako će građani preživjeti mjesec kada uđemo u eurozonu i kako će naši umirovljenici i radnici živjeti kada budemo imali euro.

Smatra kako je suludo ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina.

Pavliček smatra da, od četiri kriterija konvergencije, naša zemlja neće ispuniti kriterij inflacije.

- Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti, pozvao je.

Upitao se kako će umirovljenik sa 40 godina radnog staža i 300 eura mirovine preživjeti mjesec kada će štruca kruha koštati dva eura.

- Lako je pričati kada se ima plaću od 2500 eura, kazao je.

- I Mostov Zvonimir Troskot smatra da uvođenjem eura srljamo kao "guske u maglu" upozorivši da HNB nije bio prisutan niti na jednom predstavljanju Zakona o euru, a vodeća je institucija koja radi na implementaciji eura u Hrvatskoj.

Sabor usvojio izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

Hrvatski sabor danas je većinom glasova prihvatio izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim se cilj omogućiti svakom djetetu pravo na upis u dječji vrtić, povećati obuhvat djece u predškolskom odgoju te poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada.

Za zakon je glasovalo 76 zastupnika, 44 ih je bilo protiv te niti jedan suzdržan. Izmjenama se propisuju kriteriji za ostvarivanje prednosti pri upisu u dječji vrtić kojima je osnivač lokalna jedinica ili država.

Prednost pri upisu imat će djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života, a nakon toga djeca roditelja invalida Domovinskog rata, djeca iz obitelji s troje ili više djece, djeca oba zaposlena roditelja, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja.

Potom djeca jednoroditeljskih obitelji, djeca osoba s invaliditetom, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili roditelja primatelja zajamčene minimalne naknade.

Zakonskim izmjenama također se daje mogućnost zapošljavanja učitelja na mjesta odgojitelja u dječjim vrtićima te zbog lakšeg postupka osigurava mogućnost elektroničkog upisa djece u dječji vrtić.

Sabor je izmijenio i Zakon o poljoprivrednom zemljištu pri čemu je prihvatio amandmane svog Odbora za poljoprivredu. Među njima je i amandman, kojim je s ciljem poticanja domaće proizvodnje u sektoru tovnog stočarstva osigurana prednost pri korištenju državne zemlje korisnicima čijih je barem 30 posto stoke iz domaćeg uzgoja. Prihvaćen je i amandman kojim se dodatna prednost daje nositeljima OPG-a ili vlasnicima poljoprivrednih obrta s područja općine, odnosno grada, koja raspisuje natječaj u odnosu na susjedne općine.

Upozorivši kako se radi o jednom od najvažnijih zakona za budućnost hrvatskog sela, Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) kazala je da je na selu život postao nemoguć jer je više od 600.000 ljudi napustilo ruralni prostor. Drži kako su tome kumovale dosadašnje politike. Upozorila je da je od 450 jedinica lokalne i regionalne samouprave samo njih 90-tak napravilo prijedloge raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem i dostavilo ih ministarstvu na odobrenje.

Sabor je prihvatio i izmjene Zakona o javnom bilježništvu koje se donose radi potrebe uvođenja javnobilježničkih isprava u elektroničkom obliku i osigurava ravnomjerna dostupnost javnobilježničke službe. Donio je i zakone o Hrvatskoj zakladi za znanost te izmjene i dopune Zakona o zaštiti zraka.

Nekoliko zakonskih prijedloga poslano je u drugo saborsko čitanje te je prihvaćeno nekoliko izvješća među kojima je izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2019. i 2020.

Potvrđeno je i stavljanje u mirovanje zastupničkih mandata bivših ministara Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića. HDZ-ov saborski zastupnik Miro Totgergeli glasovao je putem videolinka jer je obolio od koronavirusa. 

HRT-ova reporterka Tatjana Munižaba kazala je za podnevni Dnevnik HTV-a kako je HDZ-ova strategija iscrpljivanja protivnika urodila plodom.

Činjenica je, da su oni najuporniji i najizdržljiviji zastupnici otišli iz Hrvatskog sabora iza četiri sata ujutro, a natrag su trebali biti oko devet, u slobodnim govorima, za koje je bilo prijavljeno deset Klubova, jutros su govorila samo dva.

Današnju šutnju, saborski zastupnici nadomjestili su itekako sinoć. 

Evo djelića atmosfere gotovo iz devetosatne rasprave. 

Sabor: Rebalans proračuna uvršten na dnevni red, rasprava idući tjedan

Hrvatski sabor danas je dnevni red sjednice dopunio sa 16 novih točaka, među njima i prijedlogom rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

- O tome ćemo raspravljati iduću srijedu, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon dopune dnevnog reda prijedlogom izmjena državnog proračuna za 2022. te projekcijama za 2023. i 2024.

Rebalansom proračuna, kojeg je Vlada jučer usvojila na sjednici, proračunski prihodi povećavaju se za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi, pa će projicirani proračunski deficit biti povećan s prvotno planiranih 2,6 na 2,8 posto.

- Prijedlog rebalansa uzima u obzir energetsku krizu, dogovor sa sindikatima o rastu osnovice plaća od 1. svibnja te rashode koji se tiču zdravstva, naveo je premijer Andrej Plenković.


Hrvatski sabor na početku sjednice minutom šutnje odao je počast dr. Franji Tuđmanu

Hrvatski sabor na početku današnje sjednice minutom šutnje odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmana u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u prigodnom govoru istaknuo je da je predsjednik Tuđman vodio politiku koja je uvijek u prvi plan stavljala interese hrvatskog naroda i hrvatske države.

- Još uvijek snažno odjekuju njegove riječi: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što, istaknuo je Jandroković iskazavši mu zahvalu za sve što je učinio za našu domovinu.

Kazao je da je dr. Franjo Tuđman bio povjesničar i državnik koji je svoju viziju pretvorio u stvarnost, a njegov vizija bila je suverena, slobodna i demokratska Hrvatska ravnopravna članica europske obitelji.

Jandroković je istaknuo da je put do tog bio trnovit i težak i, istaknuo je, zahtijevao iznimne političke i državničke vještine te iznad svega ljubav prema svom narodu i domovini, podsjetivši na prve višestranačke izbore, konstituiranje Sabora, referendum, Domovinski rat, oslobodilačke akcije Bljesak i Oluju.

- Franjo Tuđman postavio je temelje moderne hrvatske države, a njegova vizija zaokružena je ulaskom Hrvatske u EU i NATO, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Zahvalio je i svim hrvatskim braniteljima koji također imaju velike zasluge za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Prije sjednice Jandroković je predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora i položio vijenac na Tuđmanov grob na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!