07:00 / 24.06.2021.

Autor: Šime Vičević/HRT/Hina/V.G.,D.D.

Rasprava o kandidaturi Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

Rasprava u Saboru o Zlati Đurđević

Rasprava u Saboru o Zlati Đurđević

Foto: Patrik Macek/Marin Tironi / PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Bauk: Predsjednika Vrhovnog suda možda nećemo imenovati u ovom mandatu

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk izrazio je u Hrvatskom saboru bojazan da zbog "tvrde kohabitacije" premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića aktualni saziv Sabora u ovom mandatu neće uspjeti imenovati novog predsjednika Vrhovnog suda.

- Saborska rasprava nas je uvjerila da je Zlata Đurđević dobar kandidat, ali neće biti izabrana zbog odnosa onih koji se na političkoj sceni moraju dogovoriti oko izbora predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdio je Bauk u saborskoj raspravi o Đurđević, kandidatkinji predsjednika Republike Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, za koju su vladajući i dio oporbe najavili da je neće podržati.

Bauk je ustvrdio da je "najveći kompliment" Đurđević to što je HDZ protiv njezina imenovanja. Uvjeren je da ona nije prihvatljiva vladajućoj većini jer ju je predložio predsjednik Republike, koji pripada suprotnoj političkoj opciji. Sve dok među njima bude "tvrda kohabitacija" bit će prazno mjesto predsjednika Vrhovnog suda, sve drugo je folklor, ustvrdio je Bauk.

Poručio je kako je bespredmetno raspravljati o kvaliteti Đurđević jer će s postojećim sustavom i najbolji kandidat biti izložen najgoroj kritici.

- Bez političkog dogovora predsjednika Republike i premijera, predsjednika Vrhovnog suda nećemo imati još tri godine, složila se i Sandra Benčić iz Možemo! Smatra da je "glavni problem" nastao jer predsjednik Republike nije pristao sudjelovati u "dogovornom pravosuđu" na način kako ga je postavio HDZ.

HDZ-ov Damir Habijan u završnom obraćanju oštro je opovrgnuo da je problem u tome što je Đurđević predložio predsjednik Milanović. Ponovio je HDZ-ov argument da je ona samu sebe diskvalificirala sudjelovanjem u protuzakonitoj proceduri.

- Današnja rasprava je na tragu svega onoga što na političkoj sceni o ovoj temi slušamo već mjesecima. HDZ je protiv izbora zlate Đurđević jer kažu da im nije prihvatljiv njezin program, a spornim smatraju i kršenje pravne procedure nakon objave prvog javnog poziva, izvijestio je novinar Šime Vičević za Dnevnik HTV-a.


Zajedničkog stajališta unutar vladajuće većine o tome kako će glasati sutra nema, zato što je zastupnica reformista već ranije najavila da će podignuti ruku za Zorana Milanovića baš kao što će to primjerice napraviti i zastupnici SDP-a i zeleno-lijevog bloka. 


S druge strane, poput HDZ-a, protiv ovoga prijedloga su zastupnici Domovinskog pokreta i hrvatskih suverenista, i kad se sve zbrojimo, vrlo je vjerojatno da prijedlog Zorana Milanovića, da se za čelnu osobu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević sutra neće dobiti potreban broj glasova.


Predsjednik Milanović imao je pravo danas nazočiti u raspravi, međutim nije došao u Sabor, još jučer su iz njegovog ureda pojasnili da on već iskoristio svoju ustavnu ovlast predloživši Zlatu Đurđević, i da je odluka sad na saborskim zastupnicima.

Očekuje se da će rasprava o imenovanju čelne osobe najvišeg suda, oko koje se već mjesecima spore predsjednik i premijer države, potrajati cijeli dan.

Bačić: Bila je dio protuzakonitog pa protuustavnog postupka

- Ne podržavamo prijedlog predsjednika Republike jer, premda ima zavidnu znanstvenu karijeru, pristala je biti dio protuzakonitog pa protuustavnog postupka. Preko toga Klub zastupnika HDZ-a neće prijeći. Odbijam primisao i optužbu HDZ-u da se protivi prijedlogu predsjednika jer se radi o Zlati Đurđević, to nije istina. Ne zamjeramo njoj što se nije javila na javni poziv. Zamjeramo joj što je ušla u postupak u trenu kad je Zakon o sudovima bio na snazi, rekao je.

HDZ-ov Damir Habijan argumentirao je zašto po njemu Zlata Đurđević ne može biti predsjednica Vrhovnog suda.

Nikola Mažar je rekao da je sve to postalo plodno tlo za manipulacije i lažne tvrdnje da se zamagli transparentnost odabira predsjednikaVrhovnog suda te je u replici tražio Habijana da objasni ustavnu krizu koja može nastupiti.

Habijan je rekao da se to ne može dogoditi i da je zakonom sve propisano.

Vrkljan: Vodila se ideologijom

- Izbor Đurđević je uvreda svima koji su nakon Drugog svjetskog rata osjetili kako funkcionira komunistička ideologija. Ona se u poslu nije rukovodila strukom nego ideologijom, rekao je u svojoj raspravi nezavisni Milan Vrkljan te naveo da je Đurđević "imala svoju povijest u suđenju Perkoviću i Mustaču, nije progovorila ni jednu riječ kada su se iznijele činjenice u Münchenu vezano uz progon Hrvata".

Vrkljan je ustvrdio da je Đurđević aktivno surađivala s Jakšom Barbićem, "intimusom Ive Sanadera", vezano uz savjetovanje Ina-Mol, za što se nikada nije doznalo koliki je honorar dobila.

Replicirao mu je SDP-ov Mišel Jakšić ustvrdivši da je Vrkljan u raspravi opet oživio "aveti komunizma", no glavni je problem što je Hrvatska po percepciji pravosuđa najgora u EU.

Smatra da se u raspravi trebalo fokusirati na promjene i želimo li "prodrmati sudačku kastu", no opet se sve završilo na ideologiji. Kome to odgovara, upitao je Jakšić.

Svježa krv za sudačku kastu

- Životopis Đurđević nema ni jednu mrlju, eventualni upitnik je njezino praktično znanje, ali sam stava da u sudačku kastu treba pustiti svježu krv, poručio je Jakšić.

Odgovorila mu je nezavisna Karolina Vidović Krišto rekavši da je Jakšić zbog karijerizma napustio kriterije referirajući se na njegovo vođenje Odbora za pravosuđe.

- Žalosno je što ste vi kao stranka (SDP) odgovorni za korupciju, a vi kao mladi čovjek nikada ustali protiv toga, rekla je.

Vidović Krišto: Đurđević je dio establišmenta

Karolina Vidović Krišto istaknula je teško stanje u hrvatskom pravosuđu.

- Zlata Đurđević je dio establišmenta. Brani suce i tvrde da su samostalni i ne smiju biti sankcionirani za svoje odluke. No, onda poziva ministra da djeluje protiv nezakonitih presuda sudaca. U interesu moćnih skupina piše razne uratke, a nju te struture kandidiraju za međunarodne funkcije, kazala je.


Bošnjaković o nezakonitosti

- Time što se nije javila na javni poziv nije u zoni nezakonitosti. Međutim, predložiti nekoga tko nije sudjelovao u javnom pozivu je nezakonito i takav kandidat ne može doći u Hrvatski sabor, rekao je Dražen Bošnjaković.

- On polazi od nekakvih razmišljanja imaju li suci demokratski legitimitet ili ne, treba li politika sudjelovati u izboru ili ne. Ne, politika ne treba sudjelovati jer suci i pravosuđe moraju biti neovisno, to je jedan od prevažnih uvjeta za vladavinu prava, zaključio je Bošnjaković.

Naglasio je da žele poštenu osobu koja ispunjava uvjete i dodao da politika ne treba sudjelovati u izboru sudaca.

Benčić: Pristala je biti kandidatkinja predsjednika

- Najvažnije sudske odluke nisu javne jer postoji otpor. Ne želim da sve što je prošla padne u vodu sutra kada vi odbacite njezinu kandidaturu. Naučili smo da u hrvatskom društvu postoje osobe koje su izvrsne u polju kojim se bave, koje su dobile već puno priznanja, koje pokazuju iznimnu razinu integriteta da bi pokazale kakvo bi pravosuđe moglo biti. Nije dobra jer je pristala biti kandidatkinja predsjednika, izjavila je Sandra Benčić iz Možemo!.

- Argumenti koje vi iz HDZ-a i vaši privjesci od Suverenista do SDP-a koji će zajedno s vama glasati protiv kandidatkinje pokazuju koliko zapravo nismo zaslužili taj kredit, dodala je Benčić.

Sačić je prijavio Benčić za povredu Poslovnika jer je suvereniste i Domovinski pokret proglasila “privjescima HDZ-a”.

Orešković: Jedna osoba ne može promijeniti pravosuđe; Taritaš: Čistu osobu vučemo kroz blato

- Jesmo li zaboravili da je Hrvatski sabor tijelo koje je najodgovornije za stvaranje uvjeta u kojima institucije djeluju? Hrvatski sabor je taj koji kroji zakone po kojima suci sude. Brojni među njima, koji su časni i pošteni, donose presude kojima građani nisu zadovoljni. Jedna osoba, pa tako ni predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, ne može promijeniti pravosuđe. To je naš zadatak, rekla je Dalija Orešković.

- Ovo nije rasprava o profesorici, nego o tome jesmo li spremni za korak naprijed, u ovom slučaju u pravosuđu. Jedini zaključak koji mogu izvesti jest da za korak naprijed nismo spremni. Zlata Đurđević nije netko koga se može kontrolirati, ucijeniti, njena nezavisnost našeg premijera plaši. Javnost sad može vidjeti kako se to radi – čistu osobu provući ćemo kroz blato, kaže Anka Mrak-Taritaš.

Grmoja: Izborom Zlate Đurđević korupcija neće nestati

- Stvorila se fama da će se izborom Zlate Đurđević dogoditi slom korupcije, da će to biti pobjeda nad korumpiranim strukturna, da će početi obračun s korumpiranim sucima. Promjene u pravosuđu dogodit će se kad promijenimo glavu, mentalitet. Đurđević je u programu rekla neke dobre stvari. Smatram da je potrebno raspisati novi javni poziv, da predsjednik krene u konzultacije s oporbenim klubovima da bismo došli do izbora predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, izjavio je.

Grmoja se osvrnuo i na mišljenje Zlate Đurđević o izručenju Perkovića.

- Bila je protiv Lex Perković, ali je dala svoje mišljenje o samom izručenju. Ono što je meni sporno je što Zlata Đurđević nije javno deklarirala da je mišljenje koje je dala bilo naručeno od Nobila i da je radila, i možda bila plaćena od strane obrane Perkovića, kaže.

- Mi ćemo u konačnici ovdje u Saboru morati glasovati za nekoga za koga će se HDZ i SDP dogovoriti. Ja vam ovdje odmah kažem kad se HDZ i SDP dogovore oko kandidata ja ga sigurno neću podržati, rekao je Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Ne dopušta da joj Peđa, Zoran ili Andrej sole pamet

- Možda je i dobro da Đurđević nije dio elite hrvatskog pravosuđa. Izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda ne može promijeniti stanje u hrvatskom pravosuđu, ali ga može početi mijenjati. Može pokazati da smo kao društvo spremni na iskorake da se stanje poboljša. Važna karakteristika Zlate Đurđević je da je samostalna i da ne dopušta da joj Peđa ili Zoran ili Andrej sole pamet. To je glavni razlog zašto većina danas neće podržati Đurđević. Iznenadite me, pokažite da ste spremni razmišljati izvan kutije, rekao je Grbin.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je naglasio da je dobro što se održava rasprava, ali da je šteta što nije došao predsjednik Republike.

- Pravosuđe je na niskim granama. Ne slažem se s tezom Zlate Đurđević da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih. Glavni uzroci sežu daleko prije devedesetih, rekao je.

Suverenist Željko Sačić istaknuo je da je predsjednik države “svojim pravnim nasilničkim stilom inficirao kandidatkinju”.

- Imali smo kvalitetnih kandidata, moj stav je da je Šime Savić prihvatljiviji, no predsjednik države ima svoje ovlasti. Žalosno je da nije porazgovarao sa svim kandidatima, zaslužili su, rekao je Sačić.

- Ona je eksponent neoliberalne, zeleno-lijeve politike, Grbina, Tomaševića, Benčić, politika Zorana Milanovića, protiv čega se borim, i nije prihvatljiva Suverenistima. Slovi kao borac protiv korupcije, a sama je prekršila proceduru, kazao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Hrvatskih suverenista.

Odsustvo predsjednika

Iz Ureda predsjednika RH priopćili su jučer da predsjednik Milanović, iako je predlagatelj, neće doći na raspravu u Sabor jer je svoju ustavnu ovlast ispunio predlaganjem Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

Pitanje imenovanja čelnika Vrhovnog suda predsjednik Milanović pokrenuo je početkom godine nakon što je odbio podržati bilo kojeg od kandidata prijavljena na prvi javni poziv Državnog sudbenog vijeća, ustrajavši na predlaganju svoje kandidatkinje mimo javnog poziva.

Taj potez kritizirali su u HDZ-u, ponavljajući da se pri izboru mora poštovati zakonska procedura, što je potvrdio i Ustavni sud.

Nakon raspisivanja novog javnog poziva, na koji se javila i Đurđević, HDZ nije promijenio mišljenje o predsjednikovoj kandidatkinji navodeći da se sama diskvalificirala jer je pristala sudjelovati u protuzakonitoj proceduri.

To nije spriječilo Milanovića da ustraje na svom izboru i prijedlog o imenovanje Đurđević pošalje Saboru na raspravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!