Posavec Krivec: Urediti način djelovanja logopeda i logopedske djelatnosti

28.04.2023.

Zadnja izmjena 13:30

Autor: Hina/HRT/A.S.

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnica Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec nije uspjela uvjeriti zastupnike HDZ-a da prihvate prijedlog zakona o logopedskoj djelatnosti kojim bi se uredio način djelovanja logopeda i logopedske djelatnosti upozorivši na njihov nedostatak i rast jezično-govornih poremećaja.


Prijenos saborske sjednice:

Posavec Krivec rekla je i da se prijedlogom zakona, koji je podnio Klub zastupnika Socijaldemokrati, uređuju uvjeti za stjecanje odobrenja za samostalan rad, uvjeti za obavljanje djelatnosti, uređuju se uvjeti i načini provedbe nadzora nad radom logopeda te se uređuje i osnivanje Hrvatske komore logopeda, kao krovne organizacije logopedskih djelatnika.

Navodeći kako naša zemlja uz samo još jednu zemlju u EU nemaju područje djelovanja logopedske djelatnosti uređene zakonom upozorila je da je potreba za logopedima u našoj zemlji sve veća jer raste broj osoba s komunikacijskim i jezičnim poremećajima. No, logopedi se školuju samo na zagrebačkom i riječkom Sveučilištu.

Jedan logoped pokriva 7000 stanovnika


Posavec Krivec rekla je i da sva istraživanja pokazuju da se najbolji rezultati za pomoć u kognitivnom i mentalnom razvoju pokazuju do treće godine djetetovog života, ali do te godine života zbog nedostatka kapaciteta i nepristupačnosti logopeda mnogi roditelji ne mogu za svoju djecu osigurati potrebnu skrb.

Navela je da u Hrvatskoj trenutno imamo oko 1300 logopeda što znači da jedan logoped pokriva 7000 stanovnika iako bi maksimum trebao biti da logoped pokriva do 5000 stanovnika. U razvijenim zemljama taj odnos je 1:3000 stanovnika, dodala je.

Upozorila je i da u osnovnoj školi svako 14-to dijete ima neki jezično-govorni poremećaj, a više od 40 djece predškolske dobi ih ima isti problem. Uz to, navela je i da 30 posto pacijenata koji su imali moždani udar kao posljedicu imaju teškoće razumijevanja i jezično-govorne produkcije. No, u našoj zemlji imamo samo 43 ugovorene zdravstvene ustanove koje provode logopedske postupke. 

Vukovac: Na prvi pregled kod logopeda čeka se više od četiri mjeseca


Tijekom rasprave oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo što je Vlada odbila taj prijedlog zakona upozorivši na problem nedostatka logopeda, porast kompleksnih komunikacijskih, jezičnih i glasovnih poremećaja, porast poremećaja slušanja, gutanja i hranjenja u djece i mladih te velikih lista čekanja za preglede kod logopeda.

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) rekla je da se za prvi pregled u ugovornim ustanovama kod logopeda prosječno čeka više od četiri mjeseca, a najdulje će se za to čekati u Općoj bolnici Zadar - čak 259 dana.

No, i nakon prvog pregleda će se do početka terapije čekati i do godinu dana, a zbog čega se onda mnogi roditelji okreću privatnim logopedskim kabinetima.

Navodeći kako taj prijedlog zakona neće prihvatiti HDZ-ov Mladen Karlić rekao je da je Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim logopedskim društvom započelo s aktivnostima za unaprjeđenje logopedske djelatnosti u cilju donošenja najboljeg normativnog rješenja za uređenje te djelatnosti u RH.

Vjeruje da će kroz te rasprave - a i na poticaj ovog prijedloga zakona, doći do brzog rješenja za logopedsku djelatnost u Hrvatskoj. I Karlić smatra da bi trebao upisivati veći broj studenata logopedije kako bi se smanjilo vrijeme čekanja na preglede i terapije i sl.

Prije toga zastupnici su u kratkoj raspravi podržali konačni prijedlog izmjena Zakona o sudskim pristojbama kojim se od plaćanja sudskih pristojbi oslobađaju sve osobe s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!