Sabor o korištenju europskih fondova

20.04.2023.

Zadnja izmjena 12:40

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

U prvoj polovici prošle godine Hrvatska je nastavila uspješno koristiti sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), navodi se u izvješću o korištenju fondova od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. o kojem danas raspravlja Sabor.

U tom su razdoblju ugovoreni projekti vrijedni 289 milijuna eura, krajnjim korisnicima plaćeno je 904 milijuna, a ovjereno je 418 milijuna eura.

Do 30. lipnja prošle godine ugovoreno je 13,6 milijardi eura, više od 100 posto dodijeljenih sredstava, a isplaćeno je više od 70 posto. Oporba je uputila niz kritika, ponajprije u vezi s Fondom solidarnosti i obnovom nakon potresa. Resorni ministar kaže da je Hrvatskoj cilj da bude isplaćen svaki euro koji ima na raspolaganju.

- Mi ne vidimo iz ovog izvješća nikakve učinke, ne vidimo koliko se povećala konkurentnost, koliko se povećala kohezija, razvoj ruralnih područja. Rezultat povlačenja tih sredstava su muljaže, malverzacije, jednom riječju kriminal na sve strane, rekla je Vesna Vučemilović, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista.

- Mi bismo željeli znati koji su efekti tih milijardi jer osnovni razvojni pokazatelji ne rastu nego padaju i oni demografski i oni po pitanju zaposlenja i oni po pitanju gospodarske razvijenosti, naglašava Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika Možemo!

- Preko 70 posto svih ulaganja, javnih ulaganja u Hrvatskoj, dolazi upravo iz europskih fondova. I to naravno ima utjecaj na cijeli niz pozitivnih aspekata i pokazatelja koji se gledaju, od zaposlenosti, do ukupnih investicija, do BDP-a pa tako kaže izvješće da je BDP danas u Hrvatskoj 5 posto veći nego što bi bio da nema europskih fondova, istaknuo je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Erlić: Hrvatska prednjači po broju anonimnih prijava EPPO-u


Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Erlić rekao je u četvrtak da Hrvatska prednjači po broju anonimnim prijavama poslanim Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) među zemljama u kojima Ured djeluje, a po procesima koje je pokrenuo OLAF, smo 'nekakva' sredina na razini EU.

Po procesima pokrenutim po Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF), Hrvatska nije ni bolja, ni gora od drugih, nekakva smo sredina na razini Unije, rekao je ministar u saborskoj raspravi o korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) u 2021. i prvoj polovici 2022. godine.

Deset je država koje imaju više slučajeva i financijski i po broju, odgovorio je ministar na ironičnu opasku Martine Vlašić Iljkić (SDP) da se iskorištenost fondova vidi kroz sve češće postupanje OLAF-a i istrage ozbiljnih prijevara povezanih sa korištenjem sredstava.

Erlić kaže kako se diljem Hrvatske provodi između 15 i 16 tisuća različitih projekata vrijednih milijarde eura, pa je normalno da u sustavu ima nepravilnosti i sumnji na prijevaru.

No, bitno je da sustav po tome radi; a radi, naglasio je.

Erlić: Sada smo na 730 milijuna od dostupne milijarde


U više je navrata izrazio uvjerenje da će Hrvatska uspjeti potrošiti sredstva iz Fonda solidarnosti.

 Sada smo na 730 milijuna od dostupnih milijardu koji se trebaju potrošiti do konca lipnja, odgovorio je Davoru Bernardiću (Socijaldemokrati) koji je nezadovoljan korištenjem raspoloživih sredstava.

Na primjeru tog Fonda jasno je kako se novac ne može dobro iskoristiti za obnovu od potresa, teku nam svi rokovi, kazao je zastupnik Bernardić, ustvrdivši da se po ministarstvima i u suradnji sa lokalnim jedinicama prebacuju projekti koji nemaju veze sa tim Fondom,

Zagrebački se Jarun, kaže, asfaltira iz Fonda solidarnosti.

Oporba: Koji su učinci europskih sredstava


Branko Grčić (SDP) najvećim problemom ove Vlade označava kohezijski fond, navodi da je iskorišteno oko 55 posto sredstava. Upitao je ministra kako će se u osam mjeseci iskoristiti ono što se nije uspjelo iskoristiti unatrag devet godina?

- Učinak apsorpcije se povećava kako idemo kraju programskog razdoblja, naglasio je ministar Erlić, koji očekuje da će se ove godine isplatiti 20 posto više sredstava u odnosu na prošlu.

Dok su HDZ-ovi zastupnici izrazito zadovoljni povučenim EU sredstvima, oporba je sumnjičava prema njihovim učincima.

EU fondovi mijenjaju lice Hrvatske, pomažu nam u razvoju države, ali i Karlovca i Murskog Središća, istaknuli su HDZ-ovi Nada Murganić i Dražen Srpak.

Sandra Benčić (Možemo) uzvratila je kako nemamo pokazatelje razvijenosti općina, gradova i županija pa ne možemo procijeniti učinak fondova na pojedine jedinice.

- Novac ulažemo, a mliječno nam gospodarstvo propada, naveo je Davor Dretar (DP), dodavši da je u mliječno gospodarstvo uloženo150 milijuna kuna, a stalno nam pada broj mliječnih krava. Zatvaraju se mliječne farme, 2012. imali smo ih oko 13 tisuća, koncem 2021. oko 3.800, kazao je zastupnik. 

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora:

Do 30. lipnja 2022. ukupno je ugovoreno 13,6 milijardi eura, odnosno 126,3 posto ukupno dodijeljenih sredstava, a plaćeno 7,9 milijardi eura, odnosno 73,5 posto dodijeljenih sredstava. Ovjereno je 6,4 milijardi eura, odnosno 59,5 posto dodijeljenih sredstava te je doznačeno 6,6 milijardi eura odnosno 61,4 posto dodijeljenih sredstava, koja za (operativne) programe financijskog razdoblja 2014. 2020. iznose 10,73 milijarde eura.

Zastupnici će raspraviti i izvješće o korištenju ESIF-a u 2021. prema kojemu je došlo do rasta svih financijskih pokazatelja provedbe. Ugovoreno je projekata u vrijednosti od 336,4 milijuna eura, krajnjim korisnicima i ugovarateljima plaćeno je 854,6 milijuna, a ovjereno 847,7 milijuna eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!