Erlić: Fondovi EU-a kao investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti

13.04.2023.

20:59

Autor: HRT/IMS/J.L.

Ministar Šime Elrić na konferenciji u Dubrovniku

Ministar Šime Elrić na konferenciji u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić izjavio je da će novčana sredstva iz europske omotnice u novoj financijskoj perspektivi poslužiti kao velika investicijska poluga u dostizanju klimatske neutralnosti i smanjenju CO2 i potrošnje energije fosilnih goriva.


Erlić je u Dubrovniku nazočio otvaranju konferencije Energetski i klimatski izazovi u Republici Hrvatskoj te istaknuo da će najveći dio novca iz fondova EU biti namijenjen zelenim politikama i zelenoj tranziciji do kraja desetljeća. Dodao je da je cilj konferencije povezati župane, gradonačelnike i druge organizacije s zainteresiranim organizacijama s Islanda i iz Norveške iz područja energetike.

- Imaju priliku dogovarati nove projekte, posebno u pogledu geotermalnih izvora, s gospodarstvenicima koji su zainteresirani ulagati u takve projekte, rekao je Erlić i istaknuo dubrovački primjer gradskog bazena, gdje se ostvaruje 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnovljivih izvora energije, odnosno dizalice topline, za koji je odobreno 85% sredstava.

- Želimo vidjeti više takvih projekata i u ostalim hrvatskim gradovima. Potpora je u financijskom mehanizmu u suradnji s Norveškom u iznosu od 20 milijuna eura. Imamo 36 takvih projekata, a vjerujem da će ih biti još više, poručio je.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da u županiji nema izvora energije fosilnih goriva, ali je velika potrošnja.

- Želimo smanjiti tu potrošnju, a u našim prostornim planovima osigurali daljnje mogućnosti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, iz solarnih ili vjetroelektrana, istaknuo je.

Franković: Želimo da vrtići i škole budu energetski neovisni


Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je da se u budućnosti na gradskom bazenu neće koristiti fosilna goriva, već energija mora.

- Dizalicom topline ćemo zagrijavati bazen i cijeli stadion. Godišnje ćemo uštedjeti oko 100.000 eura. U takvim je projektima budućnost. Pripremili smo projekte kojima bi škole i vrtići postali energetski neovisni, uz niz projekata energetske učinkovitosti zgrada te projekte solarnih elektrana ili kolektora, rekao je.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao upravitelj Programa Energija i klimatske promjene u okviru financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. Partneri Programa su Energetski institut Hrvoje Požar te Norveška uprava za vodne resurse i energiju, uz potporu Islanda, Liechtensteina i Norveške.

Naglasci konferencije su na smanjenju emisije CO2, najboljoj praksi u području sunčane energije, energije mora i geotermalne energije te o klimatskoj politici i politici okoliša u sklopu EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!