Oporba u Saboru podupire povećanje mirovina, ali to smatra nedovoljnim

12.07.2022.

09:58

Autor: P.F./Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Hrvatski sabor nastavio je sjednicu raspravom o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se redefinira model obiteljskih mirovina, te izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi očinski dopust i povećava roditeljska naknada. 

Ove se izmjene odnose isključivo na egzistencijalno najugroženije umirovljenike, a to je oko 500 tisuća korisnika obiteljskih najnižih mirovina. Korisnici obiteljskih mirovina od 1. siječnja 2023. godine trebali bi imati mjesečno 10 posto, odnosno dvjestotinjak kuna veću mirovinu, a korisnici najnižih mirovina sljedeće tri godine po 3 posto veću mirovinu. U te će se svrhe iz proračuna za sljedeću godinu izdvojiti više od milijardu i dvjesto milijuna kuna, uz napomenu kako s obzirom na to što nas čeka na jesen, ove izmjene neće biti dovoljne. Oporba je najavila potporu izmjenama. Resorni ministar iznio je još nekoliko poražavajućih podataka koji upućuju na to kako će se bez sveobuhvatne reforme cijeloga sustava, ali i nacionalnog mentalnog sklopa, i sadašnjim i budućim umirovljenicima loše pisati, izvijestila je za Dnevnik HTV-a Tatjana Munižaba.

Dnevni red sjednice dopunjen je s 2 nove točke, a to je prijedlog za iskazivanje povjerenja Marku Primorcu za obavljanje dužnosti ministra financija te prijedlog za iskazivanje povjerenja Olegu Butkoviću, ministru mora, prometa i infrastrukture, za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade RH.

Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju obiteljske mirovine od 1. siječnja iduće godine povećati će se za 10 posto te omogućiti korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu.

Samo ovim dvjema izmjena obuhvati će se gotovo 300 tisuća mirovina, za što će se u 2023. izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna.

Također, od 1. siječnja iduće godine povećati će se i mirovine za korisnike najnižih mirovina za ukupno tri posto zaključno do 2025. godine.

Oporba: Pozdravljamo povećanje mirovina, ali to nije dovoljno

- Mirovine su kod nas male, zbog načina usklađivanja ove će godine izgubiti na vrijednosti, ono što su umirovljenici mogli kupiti u siječnju bit će više od onoga što će moći kupiti u prosincu, kazao je Peđa Grbin (SDP).

SDP predlaže promjenu koja se odnosi na indeksaciju, poziva ministra da se do 2. čitanja napravi i taj iskorak. Zbog krize mora se razgovarati i o inflatornom dodatku koji će biti isplaćen na jesen, rekao je Grbin.

I Marin Miletić (Most) pozdravlja što su mirovine nešto povišene, no naglašava da je inflacija sve to pojela. Opet se govori da će cijene energenata pojesti zaradu iz turizma, moramo se pobrinuti za najugroženije, a među njima su definitivno umirovljenici, poručuje,

Ovaj zakon donosi povećanje mirovine i to ćemo pozdraviti, ali se istodobno skriva jako puno problema koji se guraju pod tepih, kaže Katarina Peović (RF) i dodaje da se umirovljenicima tu i tamo mirovina podigne za stotinjak kuna, ali se generalno ne rješava problem niskih mirovina.

Slično razmišlja i Vesna Vučemilović (HS). Sve mjere koje je Vlada donijela poboljšat će status umirovljenika, ali ključan problem siromaštva neće riješit, kazala je,, upozoravajući i na činjenicu da žene imamu manje mirovine od muškaraca, a ljudi u ruralnim krajevima od onih u gradovima.

Davor Dretar (DP) naglašava da je velika većina umirovljenika u opasnosti od siromaštva, da poljoprivredne mirovine iznose manje od tisuću kuna.


Majda Burić (HDZ) naglašava kako je zakon koji je predložila Vlada hrabar iskorak koji se odnosi na povećanje obiteljskih i najnižih mirovina. Sve mirovine u mandatu Andreja Plenkovića rasle za više od 20 posto, a one najniže za više od 26 posto, prosječna mirovina umirovljenika sa 41 godinom staža je za svega 4 kune niža od 5.000 kuna, istaknula.

Piletić predstavio novine iz zakona

Ministar rada Marin Piletić, koji je zastupnicima predstavio novine iz zakona, suglasan je da mirovine moraju biti veće, ali napominje da je kod nas prosječan mirovinski staž svega 30 godina.

Na zapadu je prosjek prešao brojku od 40 godina, kazao je te naglasio da predloženim izmjenama Vlada šalje signal da brine o umirovljenicima. Pohvalio se i da smo 30. lipnja imali 1.640.000 osiguranika, najviše u posljednjih 20 godina.

Ministrovo izlaganje potaknulo je brojne zastupničke replike, više od 30.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!