Najava izlaska Reformista iz koalicije, okupirala saborske zastupnike

11.07.2022.

19:49

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Foto: Dnevnik / HTV

Zastupnici u Hrvatskom saboru ušli su u posljednji radni tjedan prije dvomjesečne ljetne stanke, a u petak bi trebao prisegnuti i novi ministar financija Marko Primorac. No danas je glavna tema na saborskim hodnicima najava Reformista da će najesen izaći iz vladajuće koalicije.


Nakon niza prijetnji Reformisti Radimira Čačića sada su, čini se, prelomili. Kao razlog izlasku iz koalicije spominju projekte na sjeveru koje, kako tvrde, koči HDZ.

- Mi ćemo se kao partner, koji je do sada bio korektan, držati dogovora. Bit ćemo u koaliciji do 15. Kada glasamo, ide ljetna stanka u Saboru i s početkom zasjedanja Sabora, mi više nećemo biti u vladajućoj većini, kazala je Natalija Martinčević, Klub zastupnika HSLS-a i Narodne stranke-Reformisti.

Vladajuća većina i bez njih je stabilna. HDZ ima potporu 76 zastupnika, a dio oporbe suglasan je da se možda nađe još koji glas.

- Taj potez, kad bi se i realizirao, nije osobito opasan zato što već znamo da imamo listu čekanja „zeko hop” zastupnika koji će se rado prebaciti u vladajuću većinu, izjavila je Ivana Kekin, Klub zastupnika Zeleno lijevog bloka.

- Mislim da je potez na HDZ-u, da ih isključi iz koalicije. Ali ovi umiruju, dakle radi se o nečemu što se pravda neizgradnjom pruge ili neulaganjem u infrastrukturu. Možemo reći da je trenutačno njihova koalicija na slijepom kolosijeku, kazao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a. 

Uz HDZ ostaju dosadašnji partneri.

- Vrisak da se nekoga uoči i malo jače prizna, a uzeo si je dovoljno odmaka da može i promijeniti situaciju, rekao je Silvano Hrelja, Klub zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika.

- Svatko je ušao svojom voljom u koaliciju, pa svojom voljom odlučuje do kad će i pod kojim uvjetima ostati u koaliciji, rekao je Milorad Pupovac, Klub zastupnika SDSS-a.

Do kraja mandata u koaliciji ostaje i HSLS, no kako klub u Saboru dijele s Reformistima njegova je budućnost upitna.

- Ne znam da je bio jedan saborski klub, da je funkcionirao, da je pola kluba u Vladi, pola u oporbi. Dopustite da komuniciram s Čačićem, jer do sada smo imali dobru suradnju i da jednostavno vidimo kako dalje, rekao je Dario Hrebak, Klub zastupnika HSLS-a i Narodne stranke-Reformisti.

Bez Reformista najesen - a pita li se oporbu, i izbori su opcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!