Beroš u Saboru branio COVID potvrde i testiranje djece

03.02.2022.

09:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

Capak i Beroš

Capak i Beroš

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš branio je u četvrtak u Saboru primjenu COVID potvrda i uvođenje testiranja djece u borbi protiv pandemije koronavirusne bolesti te isticao važnost cijepljenja, posebno zbog turističke sezone koja bi o tome mogla ovisiti.


- Jedan od kriterija koji će Europska komisija moguće uzeti u obzir kod preporuka za putovanja jest i stopa procijepljenosti domaćeg stanovništva. Ako bude tako, mi smo u problemu i loše ćemo proći, odgovorio je Beroš na upit Emila Dausa (IDS), kojeg su zanimali planovi za turističku sezonu.

Iako smo prošle godine bili šampion sigurnosti na Mediteranu, moguća je loša situacija u turizmu ove godine, a izlaz je u cijepljenju, rekao je Beroš istaknuvši da cjepivo štiti i kod novih varijanti virusa od teških oblika bolesti i smrti.

- Da smo od početka slali jednoznačne poruke sigurno bi bio drukčiji odnos građana prema cijepljenju , poručio je Rajku Ostojiću (NZ) koji ga je prozvao zbog visoke smrtnosti oboljelih od COVID-a.

Podnašajući zastupnicima izvješće o mjerama protiv koronavirusa, Beroš je odbacio tvrdnje nekih zastupnika da su COVID potvrde besmislene budući da i cijepljeni prenose zarazu.

COVID potvrde ne predstavljaju apsolutnu, nego optimalnu sigurnost s obzirom na ono što se ulaže, rekao je Beroš, jer i cijepljeni prenose zarazu, ali u daleko manjoj mjeri od necijepljenih.

Napomenuo je da nijedna država EU-a još nije ukinula COVID potvrde i da ne brzaju sa zaključcima.

Velik Britanija je ukinula, ali ona nije u Europskoj uniji, Danska razmišlja, ali još nije ukinula, neke zemlje s visokim stupnjem procijepljenosti razmišljaju o promjeni načina primjene COVID potvrda, a ne ukidanju, rekao je te dodao da su potvrde instrument Europske komisije i omogućuju kretanje građana.

Testiranje djece uvodi se ne samo zbog zdravstvene sigurnosti, nego i radi omogućavanja djeci da budu na nastavi. Poručio je da je testiranje bezopasno, sigurno i provodi se u 16 europskih država.

Zdravstveni sustav odgovorit će na financijske zahtjeve

Braneći potvrde i opravdanost testiranja, naveo je podatak da je od početka testiranja u javnim i državnim službama obavljeno 1,6 milijuna testova, od kojih je oko 116 tisuća bilo pozitivnih.

Zašto se uvode testiranja djece dok u bolnicama nema lijekova, odakle novac, upitao je Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) .

Financije zabrinjavaju i Uršu Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) koju je zanimalo kako će se financirati sve potrebe u borbi protiv pandemije kada je proračun zdravstva ove godine 6,4 milijardi kuna manji nego lani.

Mislim da je proračun dobar i da će zdravstveni sustav kao i dosad odgovoriti na financijske zahtjeve, naći ćemo načina, odgovorio je Beroš.

Podsjetio je na pripremu zdravstvene reforme za koju tvrdi da će promijeniti paradigmu financiranja zdravstvenog sustava, ali ne na štetu osiguranika.

Mariju Selak Raspudić (Most) zanimalo je koji egzaktni parametri trebaju biti zadovoljeni da se ukinu epidemiološke mjere. Struka definira mjere i jedino nas stručni pristup može obraniti u pandemiji, odgovorio je ministar.

Miro Bulj (Most) prozvao je Beroša da je sam kršio epidemiološke mjere na Pelješkom mostu, u lađama s estradnim zvijezdama, kod svog urara.

Pozivate na zajedništvo, a jeste li vi djelovali u interesu građana kada ste bili kod urara bili bez maske na licu, spočitnuo mu je također Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).

COVID potvrde podijelile vladajuće i oporbu

Uoči saborske rasprave o Vladinu izvješću o učincima epidemioloških mjera poduzimanih protiv koronavirusa od 1. rujna do kraja prosinca prošle godine, pitanje COVID potvrda podijelilo je vladajuće i oporbene zastupnike.

I dok oporbeni ističu da je njihovo uvođenje bila najlošija odluka u dvogodišnjoj pandemiji i da ih treba ukinuti, HDZ ustrajava da je COVID potvrde itekako nužno zadržati.

Ukidanje bi nas ostavilo unutar naših granica, a mi želimo biti europski državljani i putovati, rekla je Maja Grba Bujević (HDZ).

Ukinimo COVID potvrde, protuepidemiološku, diskriminirajuću mjeru koju si ionako ne možemo priuštiti, a koja se u praksi pokazala neučinkovita, ekonomiju stoji previše, a novac za testiranje mogli bismo mnogo bolje iskoristiti, istaknula je Marija Selak Raspudić (Most).

Marijan Pavliček (HS) naglasio je kako je u protekle dvije godine doneseno niz kontradiktornih i odluka bez efekta, a najlošijom označava odluku o uvođenju COVID potvrda.

Pavliček, ali i Nikola Bartulica (DP) kritizirali su i najavu testiranja učenika osnovnih škola. Uvođenjem tog testiranja stvarate psihozu i kod djece i roditelja, tim više što djeca slabije obolijevaju i simptomi su im blagi, rekao je Pavliček.

Sada se naglasak stavlja na djecu do 5 godina, ne znam zašto, uvodi se samotestiranje djece, a ne znamo koji će biti učinci na djecu, dodao je Bartulica.

Grbin: Trebaju nam jasno vodstvo i jasne mjere


Peđa Grbin (SDP) izrazio je nadu da je omikron svjetlo na kraju tunela koje će nas izvesti iz dvogodišnje agonije.

Sada, kada se vidi svjetlo na kraju tunela, nama treba jasno vodstvo, jasne mjere da ne posrnemo na putu na kojem smo često vrludali, poručio je SDP-ov zastupnik.

Ivana Kekin (ZLB) istaknula je kako je tragična činjenica da je Hrvatska od kraja listopada, odnosno posljednje rasprave o Vladinu izvješću, izgubila više od 5000 ljudi. Na devetom smo mjestu po smrtnosti u svijetu, s tendencijom pogoršanja, po smrtnosti od omikrona prvi smo u svijetu, u siječnju smo izgubili 1400 sugrađana, 80 posto ih nije bilo cijepljeno, navela je zastupnica i upitala: "Tko će preuzeti odgovornost za to: Stožer, ministar, premijer?".

Nakon niza oporbenih zamjerki na postupanje vlasti u pandemiji, Grba Bujević (HDZ) rekla je da se s time ne slaže i da se postupalo mudro i promišljeno.

Ne treba gledati samo brojeve, nego i niz drugih elementa. Država i Vlada uložili su mnogo truda u nabavu cjepiva, koje je besplatno, kolaps zdravstvenog sustava nije se dogodio, iako su ga neki najavljivali, osigurano je besplatno testiranje, izjavila je HDZ-ova zastupnica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!