08:30 / 19.10.2021.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Saborska rasprava o izboru glavnog ravnatelja HRT-a

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U Saboru je više od 6 sati trajala rasprava o izboru novoga glavnog ravnatelja HRT-a. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije predložio je Roberta Šveba oko čijeg izbora oporba i vladajući i dalje lome koplja. O njemu bi Sabor trebao glasati već sutra. 

U ime matičnog odbora, prijedlog da se za novog glavnog ravnatelja HRT-a izabere Robert Šveb, obrazložila je predsjednica Natalija Martinčević.

- Odbor za informiranje informatizaciju i medije na svojoj 19 sjednici, održanoj 18. listopada 2021. godine, raspravljao je o izboru glavnog ravnatelja HRT-a. Sa 7 glasova za utvrdio ovaj prijedlog koji podnosi Hrvatskom saboru. Hrvatski sabor imenuje glavnog ravnatelja HRT-a većinom glasova svih zastupnika u Hrvatskom saboru na mandat od 5 godina, rekla je Natalija Martinčević, predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Oporba očekivano kritična

- Ja vas moram nešto pitati, je li vama jasno da osoba koju vi podržavate, da je podržavate preko natječaja koji nije u skladu sa zakonom? Ako vam je to jasno, je li vam jasno da kandidat kojega vi predlažete - da je sam priznao da je u sukobu interesa jer u natječaju preko koga ste ga birali piše da kandidat ne smije biti u sukobu interesa, upitao je Božo Petrov, Klub zastupnika Mosta.

- Da li možete s ove govornice zajamčiti da će na HRT-u prestati cenzura izborom novog ravnatelja? Da će novi glavni ravnatelj prestati s praksom tužbi protiv novinara i da će ih povući? Da će novi glavni ravnatelj transparentno upravljati s više od milijardu kuna?, upitao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Dakle, bira se novi ravnatelj, mi smo dobili od strane NO broj kandidata koji su imali pravovaljane dokumente i pravovaljane zamolbe i mi smo odlučili temeljem programa i kvalifikacija kandidata, rekla je Martinčević.


Robert Šveb je, prema mišljenju vladajućih, najbolji kandidat za novog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije. "Zna što je organizacija multimedijskog karaktera i što je potrebno da HRT televizija svojim zaposlenicima pruži bolje uvjete rada, poručio je Mario Kapulica (HDZ).

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) kazao je kako možda i nije vrijeme da se raspravlja o izboru, jer će kaže "ovako i onako vladajuća većina izabrati osobu iz istog miljea kakvi su bili ovi ranije". Milorad Pupovac poručio je da njegov klub nikomu ne može bjanko dati povjerenje. Klub SDSS-a odluku će kaže - donijeti kad čuje ukupnu raspravu. 

No, nije javni servis samo danas u središtu saborske rasprave. Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) podsjetila je i na temu zlostavljanja na HRT-u. Goran Ivanković (HDZ) odgovorio je kako je siguran da će novi ravnatelj "dolaskom na svoje časno mjesto posvetiti veći dio tome i tužbama protiv novinara".

Rasprava posvađala i oporbu 

Saborska rasprava o novom glavnom ravnatelju trajala je cijeli dan. Posvađala je i samu oporbu, točnije zastupnike Ninu Raspudića i Hrvoja Zekanovića.

- Nemamo namjeru za koji minut grliti se sa gospođom Raukar, Benčić, sa gospodinom Glavaševićem, Hajdukovićem, gospođom Glasovac za ovom govornicom, kazao je u jednome trenutku Zekanović (Hrvatski suverenisti). Raspudić (Most) mu je uzvratio da se u Saboru nitko nije grlio ni pravio cirkus, te da postoji suptilna razlika među njima. Suvereniste je prozvao HDZ-ovom oporbom a za Most je kazao da je "oporba HDZ-u".

O novom će se glavnom ravnatelju u Hrvatskom saboru glasati sutra. Dodajmo da je bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić - sinoć pušten iz istražnog zatvora. Podsjetimo, uhićen je potkraj lipnja u antikorupcijskoj akciji povezanoj s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, nakon čega je i razriješen dužnosti ravnatelja HRT-a. Jutros je došao na HRT kako bi riješio svoj radnopravni status. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!