12:27 / 18.10.2021.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Dnevnik/IMS/HRT

Odbor za medije ponovno predložio Roberta Šveba za glavnog ravnatelja HRT-a

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije

Foto: Vijesti / HRT

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije na današnjoj je sjednici ponovno za glavnog ravnatelja HRT-a predložio Roberta Šveba. Prošlotjedni prijedlog iste osobe za novog ravnatelja povučen je zbog povrede Poslovnika. Rasprava u sabornici bit će sutra, a o novom glavnom ravnatelju HRT-a trebalo bi se glasati u srijedu.

Opstruirana saborska rasprava, pravorijek Odbora za Ustav te poništena 18. sjednica Odbora za informiranje - prošlotjedni je rasplet događaja u Saboru vezan uz izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Točno u podne održana je nova sjednica matičnog odbora. 

- Ovo što vi radite je cirkus koji, moram priznati, ne vidim kuda vodi, osim tome da HDZ želi ovladati medijima, kazao je Zvane Brumnić iz kluba Socijaldemokrata. 

- Rekli ste da od nijednog kandidata, niti jednog kandidata niste čuli što će hrvatski građani u konačnici dobiti ako on bude izabran za ravnatelja. Pitate nas što mi činimo? Što vi činite, upitao je Mario Kapulica iz Kluba zastupnika HDZ-a. 

Nakon manje od sat vremena glasalo se o dva kandidata.

- Prvo glasamo o gospodinu Robertu Švebu, jer je on prvi predložen. Nakon toga glasujemo o gospodinu Špeliću koji je predložen od strane zastupnika Matule, izjavila je Natalija Martinčević, predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

Sa sedam dobivenih glasova Robert Šveb postao je pravno valjanim kandidatom za funkciju glavnog ravnatelja HRT-a. Darijo Špelić dobio je dva oporbena glasa. No, i nakon glasanja oporbeni zastupnici nisu stali s primjedbama.

- Dakle sutrašnja rasprava pa potom glasovanje, to je samo jedna svečana ceremonija rukopoloženja ili hirotonisanja unaprijed izabranoga kandidata, kazao je Zlatko Hasanbegović iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

Resorna ministrica nada se da će Sabor izabrati najboljeg kandidata i da će HRT- dobiti vodstvo u punom mandatu.

- Želim da bude izabran najbolji kandidat, kandidat s najboljim referencama i najboljim programom i onaj koji ima iskustvo koje dokazuje da će moći voditi HRT u vrijeme ove digitalne prilagodbe i transformacije, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Jutros je u Saboru održan i okrugli stol. Bez obzira na različita stajališta, klubovi zastupnika, ali i pozvani govornici, isticali su važnost Hrvatske radiotelevizije kao javnog servisa.

- Bez dobro informiranih građana nema razvoja demokracije. Demokracija je proces u kojem prije svega građani moraju aktivno sudjelovati. Građani aktivno ne mogu sudjelovati ako ne znaju, ako nisu informirani. To je ona bitna funkcija javnoga servisa, kazala je Mirjana Rakić, bivša urednica na HTV-u i bivša ravnateljica Vijeća za elektroničke medije.

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, istaknuo je kako je riječo javnom informacijskom servisu, koji treba osigurati da građani dobivaju provjerenu informaciju. U vrijeme fake newsa to je izuzetno bitno, kazao je.

Goran Ivanović iz Kluba zastupnika HDZ a rekao je da novi ravnatelj HRT-a ima sve alate i mogućnosti da od HRT-a napravi instituciju kakvu hrvatski građani žele.

Sutra je na plenarnoj sjednici rasprava o prijedlogu da se Roberta Šveba izabere za novog glavnog ravnatelja HRT-a. Glasanje je predviđeno za srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!