Sabor ovaj tjedan o prijedlogu za provjeru potpisa Mostovih inicijativa

08.02.2022.

08:22

Autor: Hina/A.P.C.

Most predaje potpise u Sabor

Most predaje potpise u Sabor

Foto: Robert Anic / Pixsell

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati, ovaj će tjedan raspraviti prijedlog Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladu zaduži da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

Odbor, odnosno većina u njemu, odlučio je brojanje potpisa povjeriti Vladi, iako je oporba zagovarala da se to prepusti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom tijelu.  Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u prebrojavanje potpisa uključe i minimalno po dva predstavnika svake referendumske inicijative. Nije prihvatio njegov prijedlog da odredi rok u kojem se potpisi trebaju prebrojati.


Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje COVID potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao u Sabor 24. siječnja.


Sabor će o prijedlogu Odbora za Ustav glasovati u petak, nakon čega će svoju odluku uputiti Vladi.


- Koliko će trajati postupak provjere potpisa, to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora, rekao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković za Hrvatski radio.


 Objasnio je kako se, čim završi postupak brojanja bude gotov, loptica vraća u Sabor te kako su, ako se utvrdi da je potpisa dovoljno, moguća dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu o tome jesu li referendumska pitanja u skladu sa Ustavom.


- Vidjet ćemo što će se dogoditi. Može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom ne bih govorio unaprijed, kazao je Jandroković.   

Na početku radnog tjedna, u srijedu, Sabor će raspravljati o konačnom tekstu izmjena Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava.


Njima se, kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, provodi nekoliko ciljanih izmjena radi osiguranja bolje primjene zakona u praksi, a koje su se potrebnima pokazale nakon što je Hrvatska postala članica Jedinstvenog sanacijskog mehanizma u listopadu 2020.


Zastupnici će istoga dana raspraviti i izmjena zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško.


Prvima se propisuje osnivanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada kao ustrojstvene jedinice Fonda te financiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, odnosno način financiranja poslova Centra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!