Sabor: Tijekom rasprave o izmjenama Ustava pale teške riječi i uvrede

13.07.2022.

17:14

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/Hina

Teške riječi i uvrede razmijenili su zastupnici

Teške riječi i uvrede razmijenili su zastupnici

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Vlada je predložila Saboru da prihvati prijedlog 92 zastupnika o pristupanju promjeni Ustava. Smatra da će se predloženom promjenom Ustava, a imajući u vidu da je u proceduri i donošenje novog Zakona o referendumu, cjelovitije urediti to pravno područje. Sve bi trebalo voditi olakšanju korištenja referenduma kao instrumenta neposredne demokracije. Taj je prijedlog vladajućih izazvao međusobnu svađu oporbe u parlamentu.

Smanjenje potrebnog broja birača koji mogu zatražiti raspisivanje referenduma, provjera ustavnosti pitanja prije prikupljanja potpisa i definiranje potrebnog kvoruma - sve je to samo dio ustavnih promjena koje bi mogle slijediti najesen. I to u tek u trećoj fazi i pod uvjetom da HDZ dobije dvotrećinsku potporu zastupnika. Za ovu, prvu fazu - prikupio je 92 potpisa.

- Ova promjena Ustava i ustavnog zakona usmjerena je za bolje reguliranje pitanja referenduma. Podrška u ovoj odluci u ovoj fazi je poprično visoka. Mi ćemo u druge dvije faze itekako voditi računa što se misli, što se predlaže, rekao je Dražen Bošnjaković, Klub zastupnika HDZ-a.

U SDP-u imaju preduvjet.

- Ako ostanemo vezani, onda mi za ovakav prijedlog glasati ne možemo. Nama je bitno da pravo žene na izbor uđe u Ustav, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Neprihvatljivim su to već prije nazvali u HDZ-u, kojem je u prvoj fazi inicijative za izmjenu Ustava iz redova Socijaldemokrata stiglo 10 potpisa.

- Koliko god maliciozni napadi na nas bili, posebno od strane onih koji najmanje mogu govoriti o političkoj korektnosti i moralu, mi nismo dali glas niti za jednu jedinu predloženu promjenu. Mi smo dali potpis suglasnosti da rasprava o ustavnim promjenama dođe na red Hrvatskog sabora, rekla je Katica Glamuzina, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

A dok u HDZ-u računaju na što veću potporu, među oporbenim zastupnicima nizala su se međusobna prozivanja. Teške riječi i uvrede razmijenili su zastupnik Hrvoje Zekanović (NZ) i zastupnice Sandra Benčić (ZLB) i Sabina Glasovac (SDP). Zbog riječi koje je uputio Benčić, Zekanovića su kritizirali Marijan Pavliček (HS) i Josip Borić (HDZ).

U raspravi o ustavnim promjenama koje se tiču referenduma, Zekanović je izjavio da su Možemo, Most, SDP, RF, Glas itd. jedni drugima žetoni, žetončine.

- Oni su unisoni poriv ovih ustavnih promjena, ali svatko ima različitu motivaciju ili možda i nema, kazao je i dodao kako je ljevičarima, progresivcima, a zapravo nazadnjacima najveći problem što u ustavne promjene neće ići tzv. pravo na pobačaj, jer HDZ to ne želi.

- Da vi ne znate dobro definirati pojam žetončića, ozbiljno ne kužim, uzvratila mu je Benčić, tumačeći kako je žetončić onaj koji je izabran kao pozicija, a prešao je glasovati i braniti većinu.

Benčić: Obuzdajte se zbog javnosti, liječite privatno

- To vam je žetončić, a vaše ime i prezime će u rječniku stajati kao objašnjenje pojama žetončić, uzvratila je Benčić kolegi.

- Gospodin Zekanović je sa Socijaldemokratima i ostalima, zajedno s HDZ-om, potpisao za ove izmjene Ustava. 
Bilo bi pretenciozno nazvati ga žetonom. On je ipak samo jedan mali žetončić, rekao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Drago mi je da ste poradili na odijevanju, da niste došli u majici na špaline, odgovorio joj je, braneći se da do sada ni jednom nije podržao vladajuće na jednom zakonskom prijedlogu.

- To je opetovano vrijeđanje zastupnica na osnovi izgleda i odijevanja, izjavila je Benčić, te izrazila zabrinutost za Zekanovićevu opsjednutost njenim majicama na špaline, kupaćim kostimima. Molila bih vas da se obuzdate zbog javnosti, a liječite se privatno, kazala mu je, te zaradila opomenu predsjedavajućeg Ante Sanadera. Iskoristile ste to kao repliku, objasnio joj je.

Katarina Peović (RF) poručila je Sanaderu da mora reagirati, jer se radi o diskriminaciji po rodnom pitanju.

- Nisam to tako shvatio, osim toga, ona njemu kaže da je opsjednut, on njoj da je u majici na špaline ili nije, branio se Sanader.

Glasovac: Važnije je ponijeti mozak i kralježnicu, nego dugi rukav

I Sabina Glasovac (SDP) poručuje Sanaderu da je Zekanović uvrijedio određene kolegice i da bilo dobro kad ga upozorio i objasnio mu da je važnije u Sabor ponijeti mozak i kralježnicu, nego dugi par rukava.

- Nije vam vrijeđanje kad kolegi kažete da ponese mozak, dajte molim vas, uzvratio joj je Sander i izrekao joj opomenu.

- Nemojte si laskati niste moj tip, dometnuo je Zekanović zastupnici Benčić te dodao da ne znam je li kolega ili kolegica, rodno je fluidno.

- To je vrijeđanje, dobivate opomenu, kazao mu je Sanader za čiji je stol došla Benčić i nešto mu rekla, no nije se čulo što, pa napustila Sabornicu, praćenja njegovim riječima molim Vas nemojte mi prijetiti.

Zekanovićeve su izjave kritizirali Borić (HDZ) i Pavliček (HS).

Nekad je bolje svašta pojesti, nego govoriti, ovo zadnje vam nije bilo u redu, rekao mu je Borić. Pretjerali ste, dodao je Pavliček, preporučivši mu da ubuduće popije čašu vode, prije nego počne govoriti.

Sugerirao sam na ono što je njena agenda, da je rod fluidan, da se o njemu može odrediti u svakom trenutku, branio se Zekanović, navodeći kako se s ljevice često čuju uvrede: glupane, redikule i kako se to tolerira.

Na stajališta Mosta odgovorio je premijer Plenković.

- Apstrahirat ćemo te komentare i epitete koje oni drugima lijepe. 
Nama je drago da, za razliku od ovih, postoje razumne političke opcije u Hrvatskom saboru koje žele bolju regulaciju te materije, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Koliku će potporu HDZ-ova inicijativa dobiti u prvoj fazi, u kojoj je potrebna samo natpolovična većina - bit će poznato na glasovanju u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!