Oporba u Saboru: Prevelika se odgovornost za čisti zrak prenosi na lokalne jedinice

18.02.2022.

12:37

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: Dnevnik / HRT

U Saboru ovoga petka nema uobičajenog glasovanja u podne. Raspravlja se o izmjenama Zakona o zaštiti zraka, a najveća novost je da će sada lokalna vlast biti zadužena za donošenje, financiranje i provedbu akcijskih planova za svoj grad ili općinu kada razina onečišćenja prekorači granične vrijednosti. Pritom se jasnije propisuju kazne za čelnike lokalnih jedinica koji ne provedu mjere, što oporba tumači kao bijeg resornog ministarstva od svake odgovornosti.

- Lokalna uprava morati će sastavljati akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, plaćati će kaznu, prigovorila je Mirela Ahmetović (SDP) u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti zraka.

- Ministar gospodarstva potpisuje prihvatljivost nekog projekta za okoliš temeljem studije utjecaja na okoliš i on treba biti odgovoran, smatra.

- Ne može ministar gospodarstva, koji je glavni propagator projekta LNG Omišalj koji ne zadovoljava ni ekonomske ni ekološke ni sigurnosne standarde, ne biti odgovoran. Itekako je odgovoran, ustvrdila je Ahmetović koja se ne slaže s tim da građani, koji su se od početka žalili na projekt, sada plaćaju za čisti zrak.

 - Cilj ovog zakona, što do sad nismo imali, je da se determiniraju subjekti koji su u cijelom tom postupku odgovorni. Nije moguće da Grad Osijek ne može isfinancirati mjernu stanicu koja košta milijun kuna godišnje. Je li to problem za grad Osijek!?. Inače, kažem, da je kvaliteta zraka na većini teritorija Republike Hrvatske ipak prve kategorije, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

- Vi i kažete da je kvaliteta zraka u Hrvatskoj zadovoljavajuća, a Europska agencija za okoliš već godinama u svom izvješću kaže da je kvaliteta zraka u Hrvatskoj razlog za zabrinutost, poručila je Vesna Vučemilović, Klub zastupnika Hrvatski suverenisti.

- Kako će lokalne jedinice platiti mjerenje onečišćenja zraka, a kamoli još instalirati mjernu postaju, upitala je.

Kako će lokalne jedinice to financirati muči i Sandru Benčić (Možemo). Istaknula je da su glavni onečišćivači često državne strateške tvrtke te predložila da se mjere za poboljšanje zraka, osim iz lokalnih proračuna, financiraju i iz državnog proračuna i Fonda za energetsku učinkovitost.

- Po izvješću Europske agencije za okoliš pretprošle godine, dakle 2020. godine grad Slavonski Brod bio je treći najgori grad u Europi po kvaliteti zraka, istaknula je Ružica Vukovac, Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku

- Šest puta je Grad Slavonski Brod slao svoj akcijski plan nama na kontrolu i šest puta smo ga vraćali, jer su mjere bile nekvalitetne, jer su akcijski plan izrađivali oni koji nisu imali ovlaštenje za to. Mislim da je adresa Grad Slavonski Brod, odnosno ljudi koji vode grad Slavonski Brod ne shvaćaju ozbiljnost ovog problema na pravi način, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

- Jest! Ali jednako tako, ne možete vi samo uzeti plan i reći - ovo nije dobro i vratiti na doradu. Morate i vi neke korake poduzimati. Valjda je ministarstvo tu da poduzima korake, kazala je Marina Opačak Bilić, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

- 2020.godine Fond za zaštitu okoliša na ovu temu proveo je jedanaest poziva u vrijednosti 430 milijuna kuna. 2021. godine proveo je još tri poziva u vrijednosti 525 milijuna kuna. Svi su se mogli javiti, no pitanje je koliko se tko javio. Prema tome o odgovornosti bi se dalo razgovarati, poručio je Horvat. 

Tijekom rasprave zastupnici su ponovno imali problema s poštivanjem Poslovnika, pa je tako zbog njegova kršenja i upadanja u riječ sa sjednice udaljen Krešo Beljak (HSS).

- Unaprijed sam rekao da ću davati opomene kada se krši Poslovnik, bez obzira na to iz koje je stranke , upozorio je zastupnike predsjedavajući Željko Reiner.

Nekoliko oporbenih klubova prigovorilo je Reineru da ima nejednake kriterije kod dijeljenja opomena, najavivši da će se žaliti saborskom Odboru za Poslovnik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!