19:19 / 17.02.2022.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Treba li redefinirati povlastice državnih dužnosnika?

Sabor

Sabor

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Nakon što su se na meti kritika našli SDP-ovci Peđa Grbin i Arsen Bauk zbog korištenja brojnih povlastica i naknada, ne prestaju reakcije, i javnosti i političara. S obzirom na velik pritisak, saborski zastupnici pozvali su da se krene sa zakonskim redefiniranjem povlastica.


U ovom sazivu najskuplje smo platili zastupnika SDP-a i nekadašnjega gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača. U Saboru se pojavio samo jednom, a uredno je primao saborsku plaću, kao i neke naknade. Pred kameru danas - nije htio.

Baš kao i jučer prozivanima Grbinu i Bauku, to mu je omogućio zakon. Pa se zastupnici pitaju - je li to moralno?

- Isto imam pravo na odvojeni život i na stan, ali nisam to koristio jer naravno putujem svaki dan u Bjelovar, nije tako daleko. Vidio sam da su neki saborski zastupnici na duplo kraćoj lokaciji od grada Bjelovara pa imaju naknadu za život, tako da mislim da to nije pošteno, rekao je Dario Hrebak, Klub zastupnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke i Narodne stranke – Reformista.

- Nisu svi dužnosnici u RH jednaki. Neki su vrlo moralni, neki vode računa o tome kako se ponašaju prema poslu koji obavljaju, prema dužnosti, vrlo časnoj dužnosti koji obavljaju i kakve repove i tragove iza sebe ostavljaju, rekla je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.

Jer zastupnici imaju pravo na troškove stanarine, režija, odvojenog života. Lani je iz državne blagajne to izvuklo gotovo 7 milijuna kuna.

A da nešto treba mijenjati - slaže se većina zastupnika. Neki bi ukinuli naknadu za odvojeni život.

- Ovako je to više potpuno konfuzno. Tko živi u zagrebu, 10, 20 godina, kao ne prebiva u Zagrebu, tko je odvojen, iako nije odvojen, tko je odvojen, a nema od koga biti odvojen i onda se stvara ovakav dojam među građanima da su svi isti, ne!, rekao je Nino Raspudić, Most.

Da se privilegiji stave u realne okvire, zauzima se Zeleno-lijeva koalicija.

- U redu je da se na neki način nadoknade troškovi ljudima koji žive izvan Zagreba, ali bi isto tako trebalo razmišljati o tome da ta vrsta nadoknade odnosno privilegije bude barem koliko toliko usklađena s onim što dobivaju drugi građani, rekla je Ivana Kekin, Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka.

Iz SDP-a smatraju da se svi dodatni troškovi zastupnika mogu lako pokriti plaćom.

- Neka ova druga prava treba regulirati kroz čistu plaću pa ako si zastupnik želi, nek si iznajmi stan od 400 kvadrata, 30 kvadrata, to treba pustit njima. Treba napraviti izračun, ne mogu biti iste plaće zastupnicima iz Zagreba i onima koji putuju 400 kilometara, smatra Siniša Hajdaš Dončić, SDP.

Branko Bačić
iz HDZ-a sjeća se koji su bili argumenti kada se uvodila sporna naknada za odvojeni život.

- Ona je izvorno donesena kako bi se zastupnicima koji dolaze na posao 60,50 kilomatara udaljeno od svog doma ne bi plaćala dnevnica, kao što dobiju drugi kad idu na posao izvan mjesta prebivališta, jer bi to pretpostavljam koštalo puno više, rekao je Branko Bačić, HDZ.

Ovako stoji 154 tisuće kuna godišnje, a naknadu za odvojeni život prima 86 zastupnika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!