14:42 / 17.02.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L./D.S.

Bauk predložio ukidanje naknade za odvojeni život

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici i pozicije i opozicije pozvali su u četvrtak, s obzirom na javni pritisak, da se krene sa zakonskim redefiniranjem povlastica državnih dužnosnika kako bi se prilagodile ekonomskom trenutku jer smatraju da su velike razlike između dužnosnika i građana neprimjerene.


Zastupnik Arsen Bauk (SDP) predložio je u četvrtak da se saborskim zastupnicima već od 1. ožujka ukine pravo na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi tisuću kuna.

Bauk, koji je proteklih dana došao u fokus javnosti nakon pisanja medija da je sa Peđom Grbinom (SDP), rekorder po broju povlastica koje koristi i da uzima naknadu za odvojeni život iako sa obitelji živi u Zagrebu, svoj je prijedlog uputio u proceduru, adresirao ga je na saborski Odbor za izbor i imenovanja, kojim predsjeda Nada Murganić (HDZ), a koji odlučuje o zastupničkim pravima.

Bauk je u srijedu rekao da naknadu za odvojeni život ne prima već 10 godina, a Grbin se, prema vlastitim riječima, prije mjesec dana odrekao te naknade kako bi dijete mogao upisati u vrtić u Zagrebu.

Velike razlike između građana i dužnosnika neprimjerene

Predsjednica Kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec kazala je da u njezinu Klubu od 18 zastupnika deset kolegica i kolega prima naknadu za odvojeni život koja im pripada temeljem Zakona o dužnosnicima, ali i svim pravilnicima i propisima. Svih desetero borave u Zagrebu tijekom zasjedanja Sabora dok su ostatak tjedna u svojim izbornim jedinicama sa svojim obiteljima i građanima koji su ih izabrali.

Nitko od njih nije preselio svoju obitelj u Zagreb u stan koji je u najmu ili je državni. Ostali su s prebivalištem u Zagrebu, što znači da uz plaću i paušal ne primaju nikakva ostala prava i nekoliko je nas u kategoriji zastupnika koji dnevno migriraju na posao u Zagreb i ostvarujemo naknadu za prijevoz u dane kada zasjeda Sabor ili radna tijela, pojasnila je stanje u svom Klubu.

Kada smo došli u Sabor svi smo dobili vodič za zastupnike u kojima stoje sva prava koja nam pripadaju i voljela bih da svi skupa razlučimo što je moralno od onoga što je utemeljeno na pravilnicima i zakonima. O tome bismo mogli razgovarati, ali u Klubu socijaldemokrata nemamo tih problema.

- Nama nije sporno da se redefiniraju ili analiziraju prava koja imaju zastupnici, ali i svi dužnosnici u Hrvatskoj, i da se stave u gospodarske okolnosti u kojima se zemlja nalazi pa da se možda neke promjene i učine, kazala je Posavec Krivec, naglasivši da je riječ o pravima koja se dugo nisu mijenjala i 'možda je došao trenutak da ih se izanalizira'.

No, ističe, nikako nije dobro da se pokrije nečiji propust tako da se u isti koš stavljaju svi dužnosnici u Republici Hrvatskoj. "Nisu svi dužnosnici u RH jednaki. Neki su vrlo moralni i vode računa kako se ponašaju prema poslu i vrlo časnoj dužnosti koji obavljaju i kakve repove i tragove iza sebe ostavljaju. Ponavljam, nismo svi jednaki", zaključila je čelnica Kluba socijaldemokrata.

Nino Raspudić iz Kluba Mosta slaže se da zastupničke povlastice treba preispitati i potaknuti promjenu zakonskog okvira, odnosno, ukinuti besmislene naknade za odvojeni život. Pritom smatra da zastupnici trebaju imati pristojnu plaću kao i svi drugi javni dužnosnici ali i da tu plaću trebaju opravdati svojim radom i rezultatima.

Ivana Kekin iz Kluba Zeleno-lijevog bloka smatra da je u redu da zastupnici koji nisu iz Zagreba dobiju 2500 kuna da si mogu riješiti pitanje stana, a ako žele nešto bolje od toga i veće stanove, da si sami nadoplate. Što se tiče putnih troškova, ističe da ih treba puno bolje kontrolirati, odnosno, provjeravati jesu li vezani uz saborski rad jer, napominje, ima zastupnika s velikim putnim troškovima, a zapravo su malo sudjelovali u saborskom radu.

Smatra da je u redu da se zastupnicima izvan Zagreba malo nadoknade pojačani troškovi, ali da treba razmišljati o tome da ta vrsta privilegije bude koliko-toliko usklađeno s onim što dobivaju drugi građani. Velike razlike između građana i dužnosnika nisu primjerene, smatra Kekin, uz napomenu da zastupnici trebaju težiti da budu primjer građanima u smislu trošenja, odnosno, štednje javnog novca, a ne kao primjer kako ugrabiti što više.

U našem Klubu su svi iz Zagreba i nitko ne uzima naknadu za odvojeni život i mislim da su većini primanja pala ulaskom u Sabor, dodala je, naglasivši da naknadu za odvojeni život treba ukinuti jer plaćeni stan i putni troškovi nadoknađuju eventualno povećane troškove zastupnika. Ta je naknada veliki propust i treba je ukinuti, ali ako se ona zaista odnosi na odvojenost od obitelji i ako se zadrži, onda treba jasno definirati da vam obitelj zaista živi u drugom gradu i da ste zaista odvojeni od nje, zaključuje Kekin.

Potreban redizajn čitavog sustava

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak smatra da je potreban redizajn čitavog sustava. "Građani gledaju nas saborske zastupnike kao povlaštenu kastu i tu treba podvući crtu. Sad smo vidjeli da nije sve samo Frka Petešić nego da ima i drugih. Ipak treba neke stvari urazumiti kako bi one bile prilagođene vremenu u kojem živimo. Nekada su zastupnici imali velike privilegije, po mom mišljenju je to tad bilo preveliko, neću ići za populizmom i reći da sad sve treba ukinuti, ali redizajn sustava - apsolutno da", poručio je.

Naglasio je da i on ima pravo na sve te privilegije, no, kaže, putuje svaki dan, a uz to je i gradonačelnik. Koristim službeno vozilo grada, za to imam potvrdu od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ono mi je sugeriralo da to stavimo na Gradsko vijeće, ono mi je dalo dopuštenje da to mogu i nisam uzimao dnevnice, ne možete i za jedno i za drugo uzimati dnevnice, a ja ih ne uzimam za ništa. I tako je najlakše jer ne mogu pogriješiti, poručio je.Imam pravo i na odvojeni život i stan, no, nisam to koristio jer putujem, Bjelovar nije tako daleko.

Vidim da su neki saborski zastupnici na duplo kraćoj relaciji pa opet imaju koriste sve to. I mislim da to nije pošteno, rekao je, naglasivši da misli na Ivanu Posavec Krivec.

Upitan hoće li se ići u izmjenu tih privilegija kazao je da o tome nisu razgovarali, ali, dodaje, 's obzirom na sve ovo i pritisak javnosti, mislim da bi to bila dobra poruka'.

Bačić: Naknada za odvojeni život uvedena je umjesto dnevnice

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da se naknada za odvojeni život tumači krivo, no dodaje da je otvoren za raspravu o pravima dužnosnika, dok je saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je da je potrebno drugačije regulirati sve financijske povlastice na koje saborski zastupnici imaju zakonsko pravo, ali i upozorio da liberalna demokracija košta.


- Nisam siguran da se naknada za odvojeni život tumači onako kako je ona izvorno zamišljena, rekao je Branko Bačić na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja o eventualnim smanjenjima ili ukidanjima financijskih povlastica koje zastupnici imaju, osim plaća.


- Neki od zastupnika su iskoristili sve što se iskoristiti moglo. Poput šefa SDP-a Peđe Grbina, koji je naknadu za odvojeni život u iznosu od tisuću kuna mjesečno, primao sve donedavno unatoč činjenici da od supruge i sina nije bio odvojen. Dapače, živi s njima u Zagrebu. Naknadu, inače, dobivaju oni koji prebivalište imaju 50 kilometara od Zagreba. I ona ide automatski ako zastupnik zatraži u Zagrebu državni stan ili unajmi stan pa mu država subvencionira najamninu, pojasnio je, dodavši da se svaki zastupnik može odreći te naknade. Grbin se je odrekao, napominje, kada je odlučio da će dijete upisati u zagrebački vrtić.


- Naknada za odvojeni život uvedena je umjesto dnevnice za dolazak na posao izvan mjesta prebivališta, istaknuo je Bačić.


- Kada je ta naknada u Saboru donesena, vagalo se između troškova koje bi Sabor imao kad bi zastupnicima za dolazak na posao plaćao dnevnice. I kad uzmete u obzir da Sabor zasjeda 15 do 17 dana mjesečno, nisam siguran da bi Sabor imao manje troškove za zastupnike koji na posao dolaze nego kada bi mu se 17 puta obračunala dnevnica, kazao je Bačić.


Bačić je izvijestio da su otvorili temu koja je puno šira od same naknade za odvojeni život i, dodaje, ona treba sagledavati sva prava i obveze dužnosnika i zastupnika. Ja sam otvoren da se ta rasprava otvori i nađu rješenja za ove probleme i pitanja, poručio je.


Onaj tko doista s obitelji živi u Zagrebu, smatra Bačić, treba prijaviti prebivalište u Zagrebu, a u svakom slučaju boravište i tada ne bi imao pravo na naknadu za odvojeni život, dodao je.


Komentirao je i "slučaj" Arsena Bauka posebno u kontekstu kritika SDP-ovaca na račun predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke Petešića.

- Što se tiče Bauka, koliko morate biti lišeni samokritičnosti i preispitivanja vlastitih postupanja u trenutku kada je vaše postupanje na granici zakonitosti, a ako i nije nezakonito, u svakom se slučaju može postaviti pitanje je li moralno. A političke protivnike, koji su u istoj poziciji kao i on, nazivao je razbojnicima. Ima ona poslovica 'tko pod drugim jamu kopa, sam u nju pada', poručio je Bačić.

Hajdaš Dončić: Demokracija košta, ali treba redefinirati saborske povlastice

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić na novinarsko pitanje treba li drugačije regulirati, smanjiti ili čak ukinuti sve financijske povlastice na koje saborski zastupnici, uz iznimno visoke plaće, imaju pravo, a uključuju službene stanove, subvencioniranje najamnina unajmljenih stanova, režija, mjesečne paušale, naknade za odvojeni život, rekao je: "Apsolutno da".


Podsjetio je da se za vrijeme SDP-ove vlasti plaća saborskim zastupnicima smanjivala dva puta, no, da prava koja zastupnici koriste "kakva su takva su, ali su po zakonu".

- Ovo je sve naslijeđeno i vjerojatno 96%, 97% zastupnika koji ne žive u Zagrebu, odnosno 50 km od Zagreba, čak i po defaultu koristi ta prava. Da je to dobro, nije. Da to treba izmijeniti, treba, poručio je, naglasivši da će SDP predložiti da se sve to regulira kroz osobni dohodak saborskog zastupnika pa da si on onda kroz to refundira troškove.

Pojasnio je da to znači da može ostati dio zastupničkih paušala, koji se koristi za rad na terenu, ali ova druga prava treba regulirati kroz čistu plaću saborskih zastupnika.

- Ako neki zastupnik želi, neka si unajmi stan od 400 ili 30 kvadrata, to treba pustiti njima. Ali to nije od jučer, to je tako vjerojatno otkako je Sabor konstituiran, a država treba regulirati sve te troškove kroz jednu nadnicu ili plaću, kazao je.

Istaknuo je da nije isto ako je zastupnik iz Zagreba ili okolice, ili ako ima rad na terenu s obzirom da je Hrvatska podijeljena u izborne jedinice.

- Ti neki troškovi se moraju refundirati. Živimo u demokraciji, a demokracija nije jeftina, to nešto košta. Ali trenutno ja još nisam vidio bolji sustav od ovog liberalne demokracije. I taj sustav košta, ustvrdio je.

- Ne mogu biti iste plaće zastupnicima koji su iz Zagreba i okolice i onima koji putuju 300-400 kilometara, naglašava, uvjeren kako bi se tako puno toga promijenilo.

- Time biste vi iz svog dohotka sami odlučivali na koji bi ga način trošili i sve bi se ove priče o privilegijama, koje su smiješne, jednostavno otklonile. Inače će se stalno u budućnosti otvarati, a inače se uvijek otvara u vrijeme recesije. Treba, dakako, to propitkivati, ali kad su svi sretni - onda o tome nitko ne priča i zato to treba regulirati jednom za svagda, mišljenja je Hajdaš Dončić.

Nije htio iznositi svoj stav o šefu stranke Peđi Grbinu, koji je naknadu za odvojeni život primao sve donedavno, iako živi sa suprugom i djetetom, samo je dodao da "život nije crno-bijeli nego sivi i nije isti slučaj Grbina i Frke Petešića".

Njegova stranačka kolegica Sanja Radolović, koja dolazi iz Pule, zbog čega koristi službeni stan u Zagrebu te naknadu za odvojeni život, objasnila je da zastupnici ne moraju podnositi zahtjev za primanje te naknade nego da ona ide automatski onima koji žive 50 kilometara od Zagreba. Međutim, mišljenja je da bi zastupnici državne stanove, čije su cijene ispod tržišne cijene, trebali plaćati sami s obzirom na plaće koje imaju.

- Imamo pravo i na refundaciju do 500 kuna mjesečno režijskih troškova, što, također, smatram da nije potrebno jer to zaista nije veliki trošak koji si mi kao zastupnici ne možemo priuštiti. S obzirom na sve ovo što je izašlo oko Frke Petešića, mislim da su u nepravedan položaj stavljeni neki zastupnici, koji zaista ne žive u nikakvim elitnim stanovima. Moj stan nema ni spavaću sobu nego fotelju na razvlačenje, kazala je, dodavši da je zapravo poreznim obveznicima uštedjela novac jer nije uzela 2500 kuna za unajmljeni stan.

- Taj stančić mi je dovoljan jer moje malodobno dijete živi i ide u školu u Istarskoj županiji i nije bilo potrebe za ničim većim. Dobivam naknadu za odvojeni život, to nisam tražila, i osobno ne bih imala ništa protiv da se ukine, poručila je Radolović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!