Sabor: Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

14.07.2022.

09:00

Autor: I.Z./V.G./Dnevnik/Hina/HRT

Sabor: Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Sabor: Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski klubovi podržali su danas ulazak Švedske i Finske u NATO, osim Kluba HSS-a i Radničke fronte, koji smatra da im ulazak treba uvjetovati rješavanjem situacije u Bosni i Hercegovini.

- Hrvatska nam treba biti na prvom mjestu i trebamo uvjetovati rješavanje situacije u BiH i na cijelom području jugoistočne Europe, da ne bismo imali rat na granicama, kazao je Krešo Beljak (HSS) najavivši da će njegov klub biti protiv.

Zbog ruske agresije zaokret Šveđana i Finaca za 180 stupnjeva

Dodao je da može shvatiti Finsku i Švedsku i njihove zahtjeve, ali ga nitko neće uvjeriti da je gora potencijalna ratna situacija u Skandinaviji nego na Balkanu.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) ističe da odluka za njih nije ni jednoznačna niti laka jer jačanje naoružavanja i vojnih saveza nije politika koju podržavaju.

No, Benčić iskazuje razumijevanje što, u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i njenih otvorenih prijetnji drugim zemljama, neke zemlje žele ojačati svoje sigurnosne politike.

- Činjenica da se radi o odlukama matičnih država i njihovih građana, čije se mnijenje oko ulaska u NATO okrenulo za 180 stupnjeva, nama je bila ključni element, takve odluke treba poštovati, kazala je.

Podsjetivši da je Turska dobila neke ustupke od Švedske i Finske za 'zeleno svjetlo' ulasku u NATO, Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) ističe da je i Hrvatska trebala bolje iskoristiti neke situacije.

- Više je trebala učiniti povodom ulaska Crne Gore u NATO 2017., i dalje postoji spor na Prevlaci, mogli smo tada dobiti razumijevanje saveznika za to pitanje, no hrvatska politika nije ništa učinila, kazao je.

Smatra kako je legitimno da Hrvatska digne glas oko problema u BiH, to je njena obveza, ali se to mora činiti na mudar, razborit način.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) kaže da bi proces pridruživanja Finske i Švedske mogao trajati godinu dana, ali bi se mogao dogoditi i ranije s obzirom na to koliko Putin ujedinjuje zapad.

Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Foto: HTV / HRT

- Ulazak tih država važan je za NATO, obje posjeduju snažne vojne sposobnosti, Suverenisti će ga podržati jer je to jedni ispravan način da se osigura protuteža Putinu, poručio je zastupnik.

Ante Bačić (HDZ) ističe da Švedska i Finska nisu nikada odustale od svojih pričuvnih snaga, te da će kontigent od 15 milijuna ljudi na strateški važnom području itekako doprinijeti NATO savezu. Obje države imaju i vojnu industriju, pa će benefita biti i u tom pogledu.

Prijemom Švedske i Finske štitimo demokraciju

- Prijemom Švedske i Finske štitimo demokraciju, pokazujemo kao NATO savez da se ne bojimo i da ćemo kao zajednica demokratskih, slobodoumnih država činiti sve najbolje za sigurnost svake članice, poručio je Bačić.

Darko Klasić (Kub HSLS-a i Reformista) kazao je da se ulaskom Švedske i Finske indirektno povećava i naša sigurnost.

Anki Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) drago je što se NATO savezu pridružuju Švedska i Finska, zemlje koje su nam često uzor u raznim pitanjima.

- One zaslužuju sigurnost koju jamči NATO i njihovim pridruživanjem dobivaju svi, kazala je.

Ulazak Finske i Švedske u NATO u potpunosti podržava i Klub Socijaldemokrati čiji Rajko Ostojić ističe da svjedočimo spirali globalnog ludila.

Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Svi klubovi osim HSS-a i RF-a podržali ulazak Švedske i Finske u NATO

Foto: HTV / HRT

Grlić Radman: Ulazak Finske i Švedske u NATO ojačat će kolektivnu obranu 

- Hrvatska usvajanjem konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Švedske i Finske daje dodatnu potporu jačanju NATO-a i kolektivne obrane, rekao je Gordan Grlić Radman, uvjeren da će Sabor među prvima dati svoj pristanak za ovo "povijesno proširenje".

U govoru u Hrvatskom saboru hrvatski ministar vanjskih poslova podsjetio je da vlada snažno podržava proširenje NATO-a na te dvije zemlje i da očekuje od parlamenta da predloženim zakonima potvrdi protokole o njihovu pristupanju koji su potpisani u Bruxellesu 5. srpnja 2022. od strane ovlaštenih predstavnika država članica NATO-a.

U ime Hrvatske protokole je potpisao stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo. 

- Hrvatska aktivno sudjeluje u svim politikama i aktivnostima koje pridonose jačanju savezništva i zajedničke obrane, tako da ovim zakonima dajemo dodatnu potporu jačanju NATO-a i naše kolektivne obrane, rekao je šef diplomacije.

Grlić Radman ocjenjuje da će NATO njihovim pristupanjem uvelike osnažiti svoj sjeverni i istočni bok obrane, zaokružiti područje sigurnosti u Skandinaviji i na Baltiku, a dobro uvježbane i dobro opremljene finska i švedska vojska značit će značajno jačanje ukupnih snaga Saveza.

Pozdravio je "politiku otvorenih vrata NATO-a" koja, kako je istaknuo, predstavlja "doprinos miru i sigurnosti Europe".

Sabor: Raspravu o Finskoj i Švedskoj Mostovci iskoristili za kritiku ministra 

Saborski zastupnici uglavnom su podržali u četvrtak ulazak Finske i Švedske u NATO, a Mostovi zastupnici iskoristili tu temu kako bi kritizirali ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana zbog propusta u rješavanju pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- Samo kritizirate i iscrpljujete nas nepotrebnim raspravama gdje gubimo vrijeme umjesto da djelujete, cijelo vrijeme obmanjujete javnost, poručio je Grlić Radman Mostovcima koji su mu spočitavali da je propustio priliku pomoći Hrvatima u BiH te da nije ostvario nijedan vanjskopolitički cilj.

Božo Petrov
(Most) kritizirao je ministra jer je kazao da rezolucija Bundestaga ne predstavlja službenu politiku Njemačke.

- Onda Vam ni mišljenje Sabor ne predstavlja službenu politiku čime ste dali jednu novu dimenziju opisu dizača ruku Saboru, ustvrdio je Petrov.

- Jeste li pozvali njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj na razgovor i prosvjedovali jer se Hrvatska na jedan ružan način proziva u tom dokumentu i izravno optužuje za separatizam hrvatskog političkog vodstva u BIH, upitao je Nino Raspudić (Most) koji tvrdi da je Hrvatska imala puno pravo uvjetovati proširenje NATO-a.

Grlić Radman odgovorio je da nisu upoznati što je rezolucija uputivši ih da se raspitaju ili nazovu nekoga u Bundestagu tumačeći da taj dokument nema izvršni karakter.

Stephen Nikola Bartulica
(DP) kritizirao je pak propuštanje prilike da se kod ulaska Crne Gore u NATO riješi granični spor na Prevlaci, na što je Grlić Radman odgovorio kako će se propuštene prilike nadoknaditi te da granica na Prevlaci nije upitna.

 HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba kazala je kako je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u sabornici je od ranoga jutra.

U Hrvatskom saboru zastupnici raspravljaju o ratifikaciji sporazuma o pristupanju Finske i Švedske NATO savezu.

No, to je najmanje rasprava o Finskoj i Švedskoj. Evo o čemu su govorili saborski zastupnici. 

Predstavljanje dvojice nasljednika Zdravka Marića

Također, Odbor za financije i državni proračun raspravljao je o prijedlogu da se Marka Primorca imenuje za novog ministra financija, a Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav o prijedlogu imenovanja Olega Butkovića za jednog od četiri potpredsjednika Vlade, kako bi sutra bili potvrđeni za te funkcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!