Butković dobio povjerenje na Odboru za Ustav

14.07.2022.

08:49

Autor: I.Z./HRT

Plenković predlaže Butkovića za potpredsjednika Vlade

Plenković predlaže Butkovića za potpredsjednika Vlade

Foto: HTV / HRT

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik iskazao je danas povjerenje ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade, mjesto koje je ostalo upražnjeno odlaskom bivšeg ministra financija Zdravka Marića.

Nakon dvosatnog saslušanja dobio je glasove sedam zastupnika, protiv ih je bilo dvoje, a jedan suzdržan.

Uz Tomu Medveda, Davora Božinovića i Anju Šimpragu, Butković, najdugovječniji ministar u aktualnoj Vladi, bit će njezin četvrti potpredsjednik nakon što ga sutra potvrdi Hrvatski sabor.

- Pokušat ću svojim iskustvom doprinijeti radu Vlade i u suradnji s kolegama nastaviti pozitivne trendove, uhvatiti se sa za izazovima koji dolaze, rekao je na sjednici Odbora.

Plenković: Butković itekako kompetentan za potpredsjednika Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je danas na saborskom odboru da je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, najdugovječniji član Vlade i da je itekako kompetentan za ulogu potpredsjednika Vlade.

Predstavljajući ga na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav kao kandidata za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade, Plenković je kazao da Butković ima veliko političko iskustvo, poznaje dobro sustav funkcioniranja i neće trebati velike prilagodbe.

- Ministar Butković je potpredsjednik HDZ-a, predsjednik županijske organizacije Primorsko-goranske županije, bivši gradonačelnik Novog Vinodolskog. Diplomirao je i doktorirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci i dosad je obavljao niz političkih dužnosti. Na čelu je resora u kojem se provode velike investicije i infrastrukturni projekti u Hrvatskoj, kruna je skoro otvaranje Pelješkog mosta, kazao je Plenković.

Premijer je podsjetio i na gospodarske uspjehe Vlade, rast zaposlenosti, plaća, mirovina, socijalnih davanja, izvoza, investicija, BDP-a i kreditnog rejtinga.

- Nakon odluke da Hrvatska postane članica eurozone, agencija Fitch podignula je noćas kreditni rejting Hrvatskoj, a i druge su najavile da će to učiniti, naglasio je Plenković.

- Vlada će nastaviti s tom politikom i tražiti povjerenje građana i smatram da će Butković svojim iskustvom i ekonomskim timom pridonijeti pronalasku rješenja, osobito u kontekstu energetske i prehrambene krize te inflacije, zaključio je Plenković.

Butković je odgovarao na pitanja članova Odbora. Sjednicu je vodio predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav - Dražen Bošnjaković.

Butković: Građani ne trebaju biti zabrinuti za jesen

Nakon saslušanja na Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je kandidat za potpredsjednika Vlade, izjavio je da možemo mirno spavati i građani ne trebaju biti zabrinuti za predstojeću jesen.

- Rezultati Vlade i sve što smo do sada napravili su izvrsni i nastavljamo dalje u pripremi mjera, poreznog rasterećenja i čitavog niza stvari s kojima će Vlada izaći prije jeseni, izjavio je novinarima Butković nakon što je odgovarao na pitanja zastupnika.

- Možemo mirno spavati. Turistička sezona je jako dobra, kao i financijski pokazatelji na autocestama i broj fiskaliziranih računa. Stvaramo zalihu da budemo otporni za jesen, tako da građani ne trebaju biti zabrinuti, ustvrdio je.

Butković nije htio otkriti koje mjere Vlada priprema za ublažavanje financijske krize, samo je rekao da su u pripremi i poručio: budite bez brige, sve će biti na vrijeme.

- Mi smo već oguglali na sve izazove i probleme, ne bojimo se ničega. Kada bismo se bojali, onda ne bismo trebali ni obnašati te funkcije, tako da strahu nema mjesta, odgovorio je na pitanje boji li se teške jeseni.

Kaže da još nije sjeo s budućim ministrom financija Markom Primorcem, nego će učiniti nakon što sutra bude imenovan, kako bi vidio njegove zamisli.

Najavio je da će preuzeti Vladinu koordinaciju za gospodarstvo, a vjerojatno će u ponedjeljak tema biti gorivo.

Očekuje se da će Sabor Butkovića sutra za izglasati za potpredsjednika Vlade, nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno ostavkom Zdravka Marića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!