10:04 / 30.03.2022.

Autor: HTV/HRT

Oporba: Vlada izgubila legitimitet; Bačić: Sitna podbadanja, smeta im visok rejting HDZ-a

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: HTV / HRT

Nakon jučerašnje najave premijera Andreja Plenkovića da će rekonstruirati Vladu, o tome je riječi bilo i na saborskoj sjednici koja je, kao i svake srijede, počela slobodnim govorima. Oporbeni saborski zastupnici mahom su kritični, ističu da vladajući nisu sposobni ekipirati kvalitetne ministre, da je Vlada izgubila legitimitet i da bi bilo najbolje organizirati prijevremene parlamentarne izbore. 


Novinar HTV-a Šime Vičević izvijestio je u Dnevniku da oporba poručuje da će se, bez obzira na nove ministre u Vladi, stare navike nastaviti, a podsjećaju i na ministre koji su dosad izašli iz Vlade Andreja Plenkovića

Bačić: Samo nastavite s time

Na ova oporbena prozivanja odgovorio je predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić koji kaže da Vlada itekako ima legitimitet i da su ovo sitna probadanja oporbe koja, tražeći pukotine u HDZ-u, želi prikriti probleme u vlastitim redovima.

Vjeruje da oporbi smeta visok rejting HDZ-a, unutar kojega, kaže, ne postoje problemi niti ima nesuglasica, već samo jedinstvo.

 - U HDZ-u vlada apsolutno jedinstvo, i u potpori Andreju Plenkoviću i u potpori Vladi. Time što oporba pokušava u HDZ-u pronaći pukotine, samo doprinosi daljnjem snaženju i jedinstvu HDZ-a i ja ih upućujem da nastave s time, rekao je Bačić novinarima u Saboru. 

Oporba: Stanje je alarmantno

- Rekonstrukcija Vlade trebala bi obuhvatiti i ministra zdravstva jer je stanje alarmantno, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica u slobodnom govoru na početku saborske sjednice.

Kaže da nije bitno tko će biti novi ministri niti tko će otići te ocijenio da će se stare navike nastaviti, što će koštati hrvatski narod.

Saborski zastupnik Davorko Vidović (Klub Socijaldemokrati) rekao je da Socijaldemokrati zagovaraju funkcionalnu Vladu koju bi trebali rekonstruirati hrvatski građani.

Sandra Benčić
(Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) najavu rekonstrukcije Vlade opisala je kao trgovinu koju ju prekrila prašina i u kojoj već dugo nema nikakve aktivnosti, a na vratima visi poruka "uskoro otvaramo, rekonstrukcija u tijeku". Ocijenila je kako se rekonstrukcijom ništa neće promijeniti, već jedino novim izborima.


Kritike na račun Biščevića, Grlića Radmana

Zastupnik Miro Bulj (Most) nazvao je ponašanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji više nego skandaloznim, a oštre kritike na račun Hidajeta Biščevića izrekao je i zastupnik Hrvatskih suverenista (HS) Marijan Pavliček.

Bulj je ustvrdio kako Biščević maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomacije i premijera.

Pavliček veleposlanika proziva da u zadnjih nekoliko tjedana radi na daljnjem mrvljenu hrvatskog nacionalno korpusa, bavi se napadima na aktualne predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, prvenstveno na Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Vidović je kritizirao i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i njegove nedavne izjave ustvrdivši kako se njegovo ime ne smije zaobići u najavljenoj rekonstrukciji Vlade.

Izjave ministra Grlića Radmana o Putinu kao zločincu zbog kojih je ruski ambasador poslao oštro upozorenje Hrvatskoj ocijenio je sramotnima, a naknadna opravdanja ministra "nesuvislim i konfuznim mucanjem".

Dodao je kako "konfuznoj vanjskoj politici" pridonose također predsjednik RH i premijer koji se u srazu dvaju ega i privatnim sukobima ne libe upotrijebiti vlastitu zemlju za sitni i mali probitak.

O gorivu i poticajima

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) osvrnula se na ponovni rast cijena goriva što izaziva stres kod građana upitavši zašto su one u Hrvatskoj više nego u susjednim zemljama, a Ružica Vukovac (Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku) upozorila je na mogućnost da hrvatski poljoprivrednici ostanu bez 10 % ukupne omotnice za izravne poticaje odnosno oko 230 milijuna kuna zbog korekcije Europske komisije.

Ante Deur
(Klub HDZ-a) prisjetio se pogibije redarstvenika i policajca Josipa Jovića na Krvavi Uskrs 1991., a povodom sutrašnje obljetnice njegove smrti.

Reakcije oporbe na rekonstrukciju Vlade

U Hrvatskom saboru održane su konferencije za novinare.

Marijan Pavliček poziva na prijevremene izbore, jer je najavljena rekonstrukcija Vlade, dok predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava smatra da sudbena vlast "mete" izvršnu vlast, jer, kaže, radi protuzakonito. 

- Jedina činjenica je da kazneni organi progona provode rekonstrukciju Vlade, rekao je Penava, zaključivši da je sve drugo puki pokušaj Andreja Plenkovića da se zadrži na vlasti. 

- U zadnjih šest godina vladavine Plenkovića više je ministara napustilo Vladu zbog sumnje na korupciju ili same korupcije nego u 6 godina vladavine Ive Sanadera koji je bio sinonim političke korupcije. To samo pokazuje da ova Vlada više nema legitimitet, da Plenković nije u stanju izabrati kvalitetnu ekipu, rekao je Pavliček.

Komentirao je najave da bi Davor Filipović mogao biti zamjena za Tomislava Ćorića na mjestu ministra gospodarstva, kazavši među ostalim: “Mijenjat ćemo lošeg lošijim. Gotovo da i ne vidim svijetlu točku u postojećoj Vladi".

- Premijer Plenković pokazao je nenadmašan talent u lošem izboru kadrova, sada će dobiti priliku da još jednom pokaže taj talent što svakako neće donijeti boljitak Hrvatskoj, ali će njemu omogućiti da ne mora odgovarati, u toj mjeri, na neugodna pitanja kao do sada, izjavio je novinarima u Saboru SDP-ov Arsen Bauk.

Komentirajući stanje u HDZ-u, iz kojeg dolaze poruke o jedinstvu stranke, Bauk je kazao da su oni jedinstveni u svemu što ih održava na vlasti.

Mostov Božo Petrov smatra da je Plenković prokockao sve šanse.

- Naravno da će njegovo Predsjedništvo učiniti sve da ostanu na vlasti, no ne dolazi u obzir nikakva rekonstrukcija. Jedina normalna rekonstrukcija su prijevremeni izbori. Što se tiče najavljene rekonstrukcije, Plenkovića je strah mišljenja ljudi pa zato mijenja ljude u Vladi. Da nema tog straha mi bismo i dalje dubili na trepavicama, kao što je izjavio neki dan, kaže Petrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!