12:55 / 28.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Sabor: Zastupnici minutom šutnje odali počast Nedjeljku Mihanoviću

Zastupnici minutom šutnje odali počast Nedjeljku Mihanoviću

Zastupnici minutom šutnje odali počast Nedjeljku Mihanoviću

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici danas su minutom šutnje odali počast Nedjeljku Mihanoviću, trećem predsjedniku Hrvatskog sabora, koji je jučer preminuo u 92. godini.

- Doktor Mihanović tijekom cijelog svog životnog puta, posebno u ključnim godinama moderne hrvatske povijesti, iskazivao je visoku moralnu odgovornost i profesionalnost prema svim dužnostima koje je obnašao, što potvrđuje i sedam državnih odlikovanja, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvavši uoči glasovanja zastupnike na minutu šutnje.

- Javno dobro i hrvatski nacionalni interesi uvijek su mu bili ispred osobnih interesa, zbog toga će Hrvatski sabor s ponosom nositi uspomenu na njega, a hrvatska javnost pamtiti ga s osjećajem zahvalnosti, dodao je Jandroković.

Za Mihanovića je rekao i kako je bio čovjek čvrstih uvjerenja, istaknuti intelektualac, književnik i domoljub, plemenit i drag čovjek.

Podsjetio je da je Mihanović tri puta biran za saborskog zastupnika 1990., 1992. i 1995. godine, te da je 1994. godine izabran za trećeg predsjednika Hrvatskoga sabora, tijekom izazovnih vremena, te vojnih operacija Bljesak i Oluja.

Nedjeljko Mihanović rođen je 16. veljače 1930. u Sitnu Donjem pokraj Splita, nakon završene Klasične gimnazije u Splitu, diplomirao je slavistiku i romanistiku 1958. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1975. i doktorirao.

Radio je kao lektor slavistike u Hamburgu, a do 1990. bio je znanstveni savjetnik i upravitelj Zavoda za povijest hrvatske književnosti, gdje je izabran za člana suradnika HAZU. Tada se uključuje i aktivno sudjeluje u demokratskim promjenama i stvaranju neovisne i suverene hrvatske države, naveo je Jandroković i izrazio još jednom sućut obitelji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!