Saborska oporba: Hrvoj Šipek zbog laganja mora odstupiti

16.02.2023.

14:30

Autor: HRT/V.G./Hina

Zlata Hrvoj Šipek

Zlata Hrvoj Šipek

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon izjave Josipe Rimac da se sastajala s glavnom državnom odvjetnicom u vezi s vjetroelektranom Krš - Pađene, oporba je u četvrtak poručila da ne zna kojoj vjerovati, ali da Hrvoj Šipek zbog laganja mora odstupiti.


Peđa Grbin (SDP) rekao je da smo prije intervjua Josipe Rimac znali da je glavna državna odvjetnica dva puta lagala u Saboru, o izvješću u predmetu Žalac i o sastancima s Rimac.

- Izlike Zlate Hrvoj Šipek koje smo nakon toga čuli su na razini nižih razreda osnovne škole 'pas mi je pojeo zadaću' i uvreda su za inteligenciju, rekao je i poručio da ne zna kome od njih dvije vjerovati jer se nijedna nije baš pokazala kao najiskrenija osoba na svijetu.

Pozvao je sve zastupnike, kada se bude glasalo o izvješću glavne državne odvjetnice, da bez obzira na političku orijentaciju i jesu li u vladajućoj većini ili opoziciji, odluče što je od javnog interesa.

- Javni interes je da na čelu DORH-a imamo osobu koja je barem u stanju doći pred Hrvatski sabor i ne lagati, a vladajući valjda imaju sposobnost odlučiti sami ili i tu moraju za mišljenje i dopuštenje kako će dignuti rukicu pitati Andreja Plenkovića, ustvrdio je Grbin.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) ističe da je veliki broj klubova stranaka i pojedinaca iskazao krajnje nezadovoljstvo načinom na koji se vodi DORH i ukazivao na osobnu odgovornost glavne državne odvjetnice, od nepostupanja, očigledne upletenosti u krajnje sumnjive slučajeve do toga da se nije u Saboru govorila istinu.

Izgubljeno povjerenje


- Nećemo podržati izvješće o radu državnih odvjetništva i mislimo da bi bilo poželjno da takvi ljudi odstupe s dužnosti, rekao je.

Na upit vjeruje li više Rimac ili Hrvoj Šipek, rekao je da optuženici Rimac ne vjeruje ništa i da bi u ovom slučaju više vjerovao tužiteljstvu.

I Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) podsjeća da je glavna državna odvjetnica dva puta lagala u Saboru pa je jasno da građani ne mogu imati povjerenja ne samo u nju nego u čitav sustav. Ona je lice jedne od institucija koje bi trebale biti neovisne, a ona to sigurno više nije i smatram da bi trebala sama odstupiti, poručila je.

- Kada je riječ o intervjuu Josipe Rimac, kaže Benčić , teško je procijeniti kome vjerovati, njoj ili DORH-u, jer obje strane imaju svoje interese.

- Jasno je da je Hrvoj Šipek dva puta lagala u Saboru i kada je rekla da se Rimac nije sastajala na temu vjetroelektrane Krš-Pađene. Lagala je, mora otići, istaknula je.

Nikola Grmoja (Most) ne vjeruje ni Rimac ni glavnoj državnoj odvjetnici. Rimac je osumnjičena za teška kaznena djela i korupciju te joj je cilj obraniti se na sudu, a Hrvoj Šipek je na moje pitanje o korespondenciji s Rimac lagala ili zaboravila da je komunicirala s Rimac, rekao je.

Kako ona koja bi trebala znati o tom važnom spisu ne zna da se u njemu spominje, to pokazuje koliko je pogubljena i da je pod ogromnim pritiskom, rekao je Grmoja.


DORH je uzdrman


Ponovno je postavio pitanje Uredu europskog tužitelja i DORH-u što se čeka s Andrejem Plenkovićem i zašto se ne pokuca na vrata premijera, koga se štiti.


- Vladajući štite Zlatu Hrvoj Šipek, a očito i Zlata štiti vladajuće, zaključio je Grmoja na upit kako očekuje da će se u petak glasati o izvješću DORH-a.


I Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti) ocjenjuje da se Hrvoj Šipek malo pogubila. Iz njezine komunikacije prema javnosti i u Saboru stječe se dojam da nije previše dorasla funkciji koju obnaša i možda bi bilo najpametnije da se sama povuče, rekla je.


Dalija Orešković (Centar) smatra da je DORH kao institucija poprilično uzdrman, ne samo s intervjuom Josipe Rimac nego i svim saznanjima o kojima čitamo u medijima.


- Uzdrman DORH, bez apsolutnog povjerenja u osobu koja ga vodi, ne može biti perjanica borbe protiv korupcije niti može s potrebnim povjerenjem i autoritetom zastupati stranu optužbe u kaznenim spisima, rekla je navodeći da je to prvi i osnovni problem Hrvoj Šipek.


Dodala je da je to problem i Republike Hrvatske koja vodi ovako teške korupcijske predmete protiv ministara koji su članovi stranke na vlasti. Ovo je sindrom otete i zarobljene države. Pozicija Hrvoj Šipek je dugoročno neodrživa, zaključila je Orešković.

Butković: Ne vidim razlog za zabrinutost Vlade zbog saznanja koja ima Josipa Rimac


Potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak da ne vidi razlog za zabrinutost Vlade svjedočenjem, odnosno informacijama kojima raspolaže bivša državna tajnica Josipa Rimac, optužena u aferi vjetroelektrane za davanje mita.

Rimac je jučer u intervju RTL-u rekla da je s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek razgovarala o vjetroelektranama, što je u priopćenju DORH odmah opovrgnuo. Butković je, upitan nakon sjednice Vlade kome vjeruje, odgovorio da nije na njemu da komentira cijeli slučaj, niti je o njemu razmišljao na taj način.

- Nisu to postupci koje bih ja volio komentirati. O tome se očitovao DORH. Tko je s kime komunicirao nemam saznanja i nije moje da sudim i kažem kome više vjerujem. O tome nisam razmišljao na taj način, rekao je.

Istaknuo je da je postupak u tijeku te da postoji presumpcija nevinosti za sve ljude. "Pustimo da postupak ide svojim tijekom... Ja ne znam ni u kojoj je fazi. Nije na nama da to komentiramo", dodao je.

Upitan ima li glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podršku HDZ-a i Vlade, rekao je da je do sada imala, a na pitanje ima li je od sada nadalje odgovora: "Nismo o tome razgovarali".

Jučerašnji intervju Butković nije doživio kao slanje poruke Rimac "da ona o ljudima na javnoj sceni u politici puno toga zna".

Intervju nije gledao, samo je pročitao na portalima što je Rimac rekla. Smatra da u Vladi ne bi trebali biti zabrinuti zbog njezinih eventualnih saznanja.

- Ne. Ja osobno ne, a ne znam zašto bi bila i Vlada, rekao je.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković također nije htjela komentirati intervju koji je dala Rimac, a jednako kao i Butković ne vidi razlog za zabrinutost zbog eventualnih saznanja i informacija koje bi Rimac mogla dati u istrazi. "Ne vidim razloga za to", rekla je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!