SAD podupire hrvatsku odluku o Rafaleima: Bit ćete još snažniji

28.05.2021.

14:55

Autor: Hina/HRT

Hrvatska nabavlja francuski Rafale

Hrvatska nabavlja francuski Rafale

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Sjedinjene Države podržale su odluku Zagreba da kupi francuske višenamjenske lovce i poručile Hrvatskoj da će interoperabilnost zrakoplova učiniti njezina snažnog saveznika u NATO-u još snažnijim, priopćilo je u petak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

"Američka vlada podupire hrvatski odabir borbenih zrakoplova iduće generacije. Interoperabilnost zrakoplova učinit će snažnog saveznika NATO-a još snažnijim", napisalo je američko veleposlanstvo u Zagrebu na Facebooku nakon što je Hrvatska objavila da kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 milijuna eura.

Na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bili su ponuđeni još novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

"Od hrvatske neovisnosti, pomoć SAD-a Hrvatskoj dosegnula je više od šest milijardi kuna", ističe američko veleposlanstvo i dodaje da SAD ostaje predan jačanju zajedničke obrane u NATO-u.

"Od Afganistana do Kosova američki i hrvatski vojnici služili su rame uz rame diljem svijeta. Američko-hrvatsko obrambeno partnerstvo stup je naših bilateralnih odnosa i izdržat će generacijama koje dolaze", objavilo je američko veleposlanstvo.

Nešto prije o hrvatskoj se odluci oglasio i službeni Pariz.

Hrvatska odluka da kupi 12 rabljenih francuskih borbenih zrakoplova Dassault Rafale F3R oslikava jačanje strateških odnosa Francuske i Hrvatske, priopćila je francuska ministrica obrane Florence Parly.

Nakon što je Grčka kupila 18 Rafalea u siječnju, "činjenica da je i druga članica EU-a izabrala ponudu europske zemlje snažan je znak, mnogo veći od simboličnog", dodala je Parly.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se "francuska ponuda pokazala najboljom jer za najmanje novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion''.

Naglasio je da je ponuda najpovoljnija i pruža najbolju obročnu otplatu koja neće usporiti ulazak Hrvatske u europodručje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!