Šalaj: Aladrović i Milošević su na odlasku, ali me intrigira sudbina ministrice Tramišak

31.03.2022.

08:20

Autor: "U mreži Prvog"/HRT

Berto Šalaj

Berto Šalaj

Foto: HRT / HTV

Rekonstrukcija Vlade proći će mirno i premijer Andrej Plenković osigurat će većinu za promjenu. No pitanje je hoće li ove promjene dovesti do veće spremnosti Vlade na suočavanje s izazovima, kazao je politolog Berto Šalaj u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog". Smatra da će iz Vlade otići Josip Aladrović i Boris Milošević, no, kako kaže, intrigantna mu je sudbina ministrice Nataše Tramišak za koju u javnosti postoji pozitivan stav o tome kako je obavljala svoj posao. Sociolog Sven Marcelić ističe kako mu se čini da se Vlada "više slaže na temelju križaljki koje su stranačke, nego što su stručne". Sumnja da će se premijer Andrej Plenković odlučiti "za kadar koji nije stranački, ali je stručan".

Premijer Andrej Plenković poduzima rekonstrukciju iz dva razloga, kazao je politolog Berto Šalaj. Jedan je, kaže, uobičajen u državama demokratske tranzicije, a to je da kada se Vlada nađe pred velikim izazovima, a ima ministre koji su se umorili, onda je logično da dođe do zamjene.

- Pred ovom Vladom bili su veliki izazovi - potresi, pandemija, rat u Ukrajini. To je čitav niz stvari s kojima se prethodne vlade nisu suočavale. No postoji i drugi problem, koji se u državama demokratske tranzicije drugačije razrješava - kada se nađete u situaciji da su vam najmanje troje ministara pod ozbiljnim istragama za političku korupciju. Za dvoje je to poznato, a za trećeg mediji o tome spekuliraju. U takvim situacijama u državama demokratske tranzicije obično se vrati mandat narodu, ide se na prijevremene izbore, pa onda neka građani procijene - dodaje.

Parlamentarna većina je stabilna, a koalicijski partneri podržavaju rekonstrukciju Vlade. Smatram da bi oporba trebala poduzimati jače političke korake. Ova rekonstrukcija Vlade proći će dosta mirno i premijer će osigurati većinu za te promjene, kazao je Šalaj.

- Što se tiče prvoga razloga - imamo obnovu od potresa, inflaciju, rastuće cijene energenata, očito nas čeka jedno teško razdoblje. Dobro je da Vlada bude spremna, ali je pitanje hoće li ove promjene dovesti do veće spremnosti Vlade na suočavanje  s izazovima, dodao je.

Sven Marcelić ističe da su dvije dimenzije rekonstrukcije Vlade. Jedna je eliminiranje ministara koji su postali problem zbog koruptivne situacije u kojoj su se našli. To je sasvim sigurno element zbog kojega više neće biti u Vladi. 

- S druge strane postoji dio ministara za koje se ne vežu koruptivne aktivnosti, već je riječ o njihovoj sposobnosti. Od potresa do invazijie na Ukrajinu vidjeli smo da u Ministarstvu obrane stvari nisu bajne, a vidjeli smo da niti u obnovi stvari ne idu dobro. Tu se trebalo neke stvari mijenjati, dodao je. Šira rekonstrukcija Vlade trebala bi počivati ne samo na koruptivnim razlozima, nego i na sposobnosti. 

- Najbitnija postavka u rekonstrukciji Vlade mislim da bi trebala biti - obrat ka stručnosti, dodao je. Napominje da mu se čini da se Vlada "više slaže na temelju križaljki koje su stranačke, nego što su stručne".

- Tu su i koalicijski partneri koje treba također namiriti ili učiniti zadovoljnim. Sumnjam da će se dogoditi da će se Plenković odlučiti za Vladu koja će biti napučena tehničkim kadrom, odnosno kadrom koji nije stranački, ali je stručan. Međutim bilo bi porazno za HDZ da nema unutarnje rezerve pa da za ministarstva ponudi zaista i stručne ljude, istaknuo je Marcelić. 

Šalaj: Intrigira me sudbina ministrice Tramišak

Šalaj je kazao kako se može reći da su ministri Aladrović i Milošević sigurno na odlasku. Najvjerojatnije je to i ministar Ćorić, za kojega se može dogoditi da za nekoliko mjeseci budu podigunte optužnice i onda si, dodaje Šalaj, premijer Plenković neće dozvoliti da za nekoliko mjeseci mora opet u rekonstrukciju. 

- Ono što me najviše intrigira je sudbina ministrice Tramišak za koju u javnosti postoji dosta pozitivan stav o tome kako je ona obavljala svoj posao. Za nju se za sada ne vežu koruptivne aktivnosti, a mogla bi otići u rekonstrukciji Vlade. To je bizarna priča, ali na drugačiji način od onoga kako govori premijer Plenković. Ako je zaista ministrica Tramišak doživljavala prijetnje, onda bi DORH i USKOK trebali reagirati. Druga je stvar je li ona o tome obavijestila premijera. Vjerojatno je trebala jer je on za to odgovoran, ali mi se ne čini da je to razlog zbog kojega bi ona trebala otići. Tu Plenković pokazuje koliko mu je važna lolajnost svojih ministara, rekao je.

- Najviše me intrigira sudbina ministrice Tramišak i hoće li Andrej Plenković ostati vjeran tome da ne može pogriješiti u kadrovima i zadržati ministra Banožića na mjestu ministra obrane, iako je za razliku od Tramišak za njega dosta velika suglasnost da se nije snašao na svojoj poziciji. Ja prognoziram da ministar Banožić neće otići iz Vlade, istaknuo je Šalaj. 

"Banožiću daje snagu to što ga Milanović napada"

- Obraćajući se medijima ministrica Tramišak na neki način šalje poruku da ne vjeruje niti mehanizmima unutar stranke koji bi ju trebali štititi. S druge strane biografija ministra Banožića, u odnosu na Tramišak koja ima iskustva s europskim fondovima, on dolazi iz posve drugog miljea. Njegovo funkcioniranje u okviru sustava obrane i ministarstva obrane zapravo je oskudno, ako uopće i postoji. On slabo poznaje taj sektor. I naravno da je Zoranu Milanoviću bio laka meta, jer je Milanoviću obrana i nacionalna sigurnost i u ingerenciji budući da je vrhovni zapovjednik i ima dobro poznavanje  tog sustava, rekao je Marcelić. 

Jedino što Banožiću daje snagu je to što ga napada Milanović, kaže Marcelić. Plenković će ga načelno braniti zato što ga Milanović napada. 

"Ministar vanjskih poslova mora biti nijansiraniji u ocjenama režima"

Govoreći o poziciji Gordana Grlića Radmana Šalaj je kazao da se slaže i s ocjenom američkog predsjednika Joea Bidena i s izjavom Grlića Radmana kada je riječ o karakteru Putinova režima. 

- Kada ste ministar vanjskih poslova onda morate puno više paziti što govorite. Morate biti puno nijansiraniji u ocjeni režima, dodao je. 

"Dio oporbe nije spreman na izbore"

Zahtjevi oporbe, smatra, trebaju ići prema prijevremenim izborima. Spomenuo je bivšeg ministra Darka Horvata, te Aladarovića, Miloševića i Ćorića. 

Na pitanje koliko je oporba spremna za izbore, kazao je da dio oporbe nije spreman. 

- Kao najjači oponent spominje se MOST. Narastao je s inicijativama za referendum. Ljevica bi po definiciji trebala biti spremna na izbore. Za očekivati je da su se pripremili, ali nisam siguran u to, kazao je Šalaj. 

Marcelić tvrdi da su dvije najveće oporbene stranke, SDP i Domovinski pokret, puno manje vidljivi nego Most i Možemo. Plenkoviću izbori ne odgovaraju, a ima dovoljno "ruku" da do izbora ne dođe, dodao je. 

Šalaj: Neće se raspasti suradnja Možemo i SDP-a u Zagrebu

Šalaj je komentirao i situaciju u splitskoj gradskoj vlasti. Čini mi se, kaže, da bi ostavka splitskog gradonačelnika bila jedno dobro i hrabro rješenje. Izbori će pokazati kakva je bila odluka gradonačelnika. 

Marcelić ističe da je gradsko vijeće Splita iznimno fragmentirano. Tako je gradonačelniku Puljku za bilo što teško dobiti potporu, pa mi je jasno da ide na nove izbore, kazao je među ostalim sociolog Marcelić. 

Govoreći o koaliciji Možemo i SDP-a u Zagrebu Šalaj je kazao kako smatra da se zbog pitanja plinare neće raspasti suradnja tih dviju stranaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!