19:44 / 30.03.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Suprotna mišljenja u Saboru o rekonstrukciji Vlade

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Glavna tema u Saboru danas je bila rekonstrukcija Vlade koju je sinoć potvrdio i premijer. Vladajući su jedinstveni da su osvježenja u Vladi u ovom trenutku potrebna i dobra, a iz oporbe gotovo jedinstveno stajalište da Hrvatskoj trenutačno ne treba rekonstrukcija Vlade nego - novi izbori. U Saboru se komentirala i najava da će JANAF uskoro zaustaviti transport nafte u Srbiju.


Nakon što je jučer premijer Plenković najavio da će rekonstruirati Vladu i za to dobio jednoglasnu podršku zastupnika HDZ-a i koalicijskih partnera, u vladajućoj većini danas ističu - rekonstrukcija je zajednički interes.

- SDSS-u je, kao i drugim članovima vladajuće koalicije, u interesu rekonstrukcija. Na nama je da održimo stabilnost ove koalicije, bez obzira što to za nas i što to za potpredsjednika Miloševića značilo, rekao je Milorad Pupovac, Klub zastupnika SDSS-a.

S druge strane, u oporbi niz kritika.

- S vrata vrišti ona optimistična poruka: "Uskoro otvaramo, samo što nismo, preuređenje" ili, da ne kažem, "Rekonstrukcija u tijeku". Trebamo napisati: "Zatvoreno zbog trajnog preseljenja", poručila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Sudbena vlast mete izvršnu vlast. Zašto to radi? Zato što izvršna vlast radi protuzakonito, rekao je Ivan Penava, Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

Oporbi su sporne i tvrdnje HDZ-a da je stranka jedinstvena.

- Kada bi bili sigurni da će ih to održati na vlasti, večeras bi se ukrcali u dva autobusa otišli u Jajce, održali četvrto zasjedanje AVNOJ-a, obnovili Jugoslaviju i uvjeravali bi nas da su oni 30 godina to željeli, rekao je Arsen Bauk, Klub zastupnika SDP-a.

Iz HDZ-a uzvraćaju i tvrde da oporba prozivanjima i podmetanjima želi prikriti probleme u vlastitim redovima.

- U Zagrebu se raspada koalicija Možemo! i SDP-a. Kao što vidite, u Splitu se također raspada koalicija. SDP, dakle, oporbena stranka, ima dvostruko manji rejting od Hrvatske demokratske zajednice. A da ne govorim za par dana ili tjedana, kada se osnuje nova stranka koja je proizašla iz Kluba SDP-a, Socijaldemokrati, da će se SDP boriti s prolaskom izbornog praga, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a

Osim rekonstrukcije, u Saboru se komentirala i najava JANAF-a da bi, zbog sankcija Europske unije Rusiji, mogao biti zaustavljen transport nafte u Srbiju, čija je naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gazprom Njefta.

- Razumijem odluku Vlade, odnosno, zemlje članice Europske unije. Kakve će to posljedice proizvesti, bojim se, negativne, rekao je Pupovac.

- Mi smo kao država članica prihvatili takvu uredbu i ne samo prema toj tvrtki, prema drugim tvrtkama i poduzetnicima iz Rusije. Moramo provoditi kao odgovorna članica Europske unije one mjere koje su propisane, rekao je Bačić.

Ako ne dođe do promjena, obustava transporta nafte mogla bi početi 15. svibnja i trajati sve dok sankcije budu na snazi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!