Počela sanacija vrtača kod Mečenčana i Borojevića

07.10.2021.

17:16

Autor: HRT/Hina/J.L.

Urušna vrtača u Mečenčanima

Urušna vrtača u Mečenčanima

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Na području Mečenčana i Borojevića, u blizini Hrvatske Kostajnice, počela je sanacija sedam vrtača koje su ugrožavale pet obiteljskih kuća, koje su, isključivo zbog toga, dobile crvenu naljepnicu. Vrtače su se pojavile nakon potresa, najviše u Mečenčanima, za što je Građevinski fakultet već izradio projekte. Sanirat će se postavljanjem geo-mreže na dnu te polaganjem najprije krupnijih, a potom sve sitnijih frakcija kamena i potom prekrivanjem sa zemljom. 

Sanacija prve, najveće vrtače, duboke 5,5 metara, počela je polaganjem na dno geotekstila ojačanog žičanom konstrukcijom. 

- Bager mora doći do grla vrtače, do samog otvora i onda ide postavljanje geotekstila i ožičanih armiranih geomreža. Na najniži sloj dolje se stavlja najveći kamen i postupno prema vrhu idu sve sitnije frakcije da bi se sami vrh vrtače poravnao zemljom u razini zemlje, objasnio je Mladen Pavić, glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

Obližnje su kuće su zbog vrtača dobile crvenu naljepnicu i ljudi se njima nisu mogli koristiti iako im konstrukcija nije oštećena.

- Odmah smo dobili crvenu etiketu, ne zbog unutrašnjih oštećenja nego upravo zbog pojave vrtače i, naravno, na crvenoj etiketi piše "neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja", kaže Nenad Tomašević iz Mečenčana.

Izvođač zahtjevnih radova je Vodoprivreda iz Siska, a nositelj radova su Hrvatske vode. Elaborat za sanaciju vrtača donirao je zagrebački Građevinski fakultet.

Sanacija vrtača najavljena je prije pet dana na sastanku u Hrvatskoj Kostajnici na kojem su bili potpredsjednik Vlade Tomo Medved, predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih vlasti.

Sanacija sedam vrtača, kako planiraju izvođači, trajat će tridesetak radnih dana, to jest oko mjesec i pol, a stajat će 350.000 kuna.

Nakon završetka radova, obitelji će se moći vratiti u svoje kuće.

Ukupno je riječ o više od 130 urušnih vrtača. Prioritet su one koje se nalaze uz obiteljske kuće i prijete sigurnosti i ljudima. Tomo Medved, načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa, rekao je da će se to svakako sanirati prije zime, a potom će se proanalizirati i vidjeti kojom dinamikom će se nastaviti dalje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!