Mečenčani: Život uz urušne vrtače

05.04.2021.

20:08

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Ekipa HTV-a i na Uskrsni ponedjeljak bila je na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji. Točnije, u Mečenčanima, mjestu u kojem su se nakon potresa u zemlji otvorili deseci opasnih rupa.

Više od tri mjeseca nakon razornog potresa i otvaranja prve urušne vrtače - Nenad Tomašević i njegova majka i dalje žive kod susjeda. Dok ne dovrše kuću koju grade u drugom selu.

Nenad Tomašević iz Mečenčana kazao je da je život u njegovom objektu neizvjestan zbog vrtače. U selu ih se nakon potresa otvorilo više od 130. Najveća, široka 25 metara i trinaest metara duboka - progutala je dio voćnjaka i vrt obitelji Borojević.

- Vidite ono tamo da je izorano, tu sam planirala i tu sam imala sve, praktički sve. Ovo je ovako uvijek bilo, ledina, jagode, ali tamo se sadilo, od graška, salate, mrkvice, peršina. Toga ništa sad nemam, naglasila je Biserka Borojević iz Mečenčana.

Zbog rupa - poljoprivrednici ne mogu obrađivati zemlju. Skoroj sanaciji nada se Anđelko, koji radi na obiteljskom OPG-u i završava studij agronomije. U Mečenčanima želi ostati.

 - Ali to uvelike ovisi i o prometnoj povezanosti s većim sredinama, primjerice Zagrebom, Petrinjom, s društvenim životom u ovom kraju, jer što meni znači ako ja ovdje budem, a nemam nikakav popratni sadržaj, poručio je Anđelko Barišić, OPG Barišić, Mečenčani.

Prvi korak bit će ipak zatrpavanje rupa. Krupno kamenje ide na dno, a prema vrhu - sve sitnije.

- Minus jedan metar od površine ćemo vratiti tlo ili zemljište u stanje da se može ponovno obrađivati, a ovdje neometano vrši protok svih podzemnih voda i svega ostalog, da ne bi jednostavno sprečavali tj. opet inicirali nekakvo pomicanje ili nekakvo slijeganje dodatno, dodao je koordinator geotehničara, Hrvatski centar za potresno inženjerstvo Nenad Ljubičić.

Sanacija vrtača uz kuće mogla bi početi za desetak dana jer tlo u Mečenčanima već nekoliko tjedana miruje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!