Sanacija vrtača počinje za pet dana

02.10.2021.

21:40

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Sanacija vrtača

Sanacija vrtača

Foto: HRT / HTV

Hrvatske vode od potresa na Banovini uložile su oko 100 milijuna kuna u razne projekte. Neki su i završeni, a radi se na nasipima i vodocrpilištima. Uskoro počinje i zatrpavanje vrtača, koje su se pojavile nakon potresa, najviše u Mečenčanima.

Prva vrtača se prije 10 mjeseci pojavila u Mečenčanima. Nenad Tomašević sad je već u drugom zamjenskom smještaju. U prijašnji ne može jer ima crvenu naljepnicu samo zbog vrtače. Obećano im je da će biti zatrpana u kolovozu, ali nije. 

Najveća vrtača u dvorištu obitelji Borojević i dalje se, kažu, širi. Progutala im je voćnjake i vrt, ali optimizma ne nedostaje. Na pitanje nedostaje li mu to što nema vrt, Nikola Borojević u šali kaže da supruzi nedostaje, a njemu ne - jer ima manje za kositi. 

U sanaciju više od 130 vrtača stožer kreće za pet dana. Zoran Đurković, direktor Hrvatskih voda kazao je da će se postavljati se geomreža i geokompozit u prvom sloju, a nakon toga će slijediti krupnije i sitnije frakcije kamena kako bi se na kraju sve to skupa prekrilo sa zemljom. 

Prioritet su one vrtače koje se nalaze uz obiteljske kuće i prijete sigurnosti i ljudima, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa. Dodao je da će se to svakako sanirati prije zime, a potom će se proanalizirati i vidjeti kojom dinamikom će se nastaviti dalje sanacija. 

U Hrvatskoj Kostajnici na sastanku se razgovaralo i o skorašnjoj izgradnji nasipa protiv poplave i novom vodocrpilištu, a najavljene su i prve konstrukcijske sanacije, koje se očekuju u roku od 20 dana. Od sredine mjeseca počinje i izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!