Neslužbeno: Čuraj potencijalni kandidat za Horvatovo mjesto

22.02.2022.

09:18

Autor: Dnevnik u podne/HRT/T.D.

Javljanje Vičevića u Dnevnik u podne

Javljanje Vičevića u Dnevnik u podne

Foto: Dnevnik u podne / HRT

U podne je počeo sastanak vladajuće koalicije, nakon kojeg bi se trebalo znati ime novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će naslijediti Darka Horvata, uhićenog u subotu zbog zloporabe položaja. 

Reporter HTV-a Šime Vičević prati koalicijski sastanak te se javio u Dnevnik u podne. Rekao je kako su u 14 sati predviđene izjave za medije, kada bismo mogli čuti tko će voditi Ministarstvo graditeljstva umjesto Darka Horvata.

- Neslužbeno sam doznao da se među potencijalnim kandidatima krije i ime Stjepana Čuraja, državnog tajnika u Ministarstvu financija i predsjednika HNS-a. U petak će u Saboru biti održano glasovanje i tada se očekuje da će novi ministar biti potvrđen. Nakon sinoćnje sjednice HDZ-a doznali smo da rekonstrukcija Vlade nije na stolu. Ne postoje informacije da se dužnosti razriješi ministar Josip Aladrović, kao ni potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Još jednom je naglašeno da je HDZ-u sporno to što informacije "cure" iz određenih institucija i da bi to trebalo istražiti. Oporba je oštra i glasna. Rekli su da su predali zahtjev za raspuštanje Sabora i da će se u četvrtak na sastanku oporbe razgovarati o opozivu trojice Vladinih dužnosnika - Aladrovića, Ćorića i Miloševića.

O izboru novog ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine oglasio se i Radimir Čačić iz stranke Reformisti.

- Općenito govoreći, želimo da se poštuju neki kriteriji. Ovaj put ne samo mandatara, nego i kriteriji sposobnosti. Ne što se njemu čini, nego ono što jest. Čovjek koji je dokazani menadžer, pozna područje graditeljstva, gradogradnje i stanogradnje. Ako nam ponudi takvo ime, podržat ćemo ga bili u koaliciji ili ne. Ako nam ne ponudi takvo ime, nećemo ga podržati bez obzira gdje bili, rekao je Čačić. 

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj izgledni je novi ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, objavili su u utorak neslužbeno mediji, a iz Vlade te informacije nisu demantirali.

Stjepan Čuraj kao koalicijski partner HDZ-a s jednim saborskim zastupnikom aktualni je državni tajnik u Ministarstvu financija, a prije toga bio je saborski zastupnik.

Čuraj je pravnik i ekonomist iz Osijeka, a s građevinom nije imao puno doticaja, osim što je član Stožera za obnovu Banovine.

Do imenovanja novog ministra, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vodi državna tajnica Dunja Magaš.

Član Mosta Božo Petrov komentirao je situaciju vezano za potencijalnu rekonstrukciju Vlade i prijevremene izbore.

- Ono što je najpoštenije i jedino ispravno su prijevremeni izbori. Pozivamo i druge klubove da isto to naprave. Ako bude trebao poticaj, onda ćemo i skupljati potpise, naglasio je Petrov.

Član HDZ-a Mario Kapulica jutros je gostovao u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i rekao kako se u ponedjeljak u HDZ-u na stranačkim tijelima razgovaralo o nasljedniku ministra Horvata, ali na predsjedniku Vlade je da objavi tko će to biti.

- Vjerujem da ćemo danas imati ime kandidata koji će doći pred Sabor da dobije povjerenje kako bi bio ministar. Uvjeren sam da će već danas taj čin biti i izglasan jer radi se o ministarstvu koje ima težinu i puno znači u ovim vremenima, rekao je.

Kapulica je istaknuo kako je HDZ-ova većina stabilna i neupitna, što su svi koalicijski partneri potvrdili. 

- Rekonstrukcija Vlade trenutačno nije na stolu, rekao je sinoć potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić u središnjici stranke tijekom sjednice Predsjedništva. Najavio je da će već ovog tjedna biti imenovan novi ministar u sektoru graditeljstva. Bačić je rekao i da, unatoč medijskim napisima, Vlada nema službene informacije o položaju ministra Josipa Aladrovića te potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića unutar istrage DORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!