Oporba dogovorila osnivanje istražnog povjerenstva o Ini

05.10.2022.

Zadnja izmjena 14:50

Autor: Hina/HRT

Ina

Ina

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U Saboru je održan još jedan sastanak oporbe vezano uz osnivanje istražnog povjerenstva koje bi trebalo rasvijetliti sve što se događalo u INA-i, a sve kako bi se u Hrvatskoj, kažu, doznala istina.

- Oporba već neko vrijeme djeluje zajednički kako bi se u Saboru otkrila istina o pljački i lopovluku. Danas idemo s inicijativom za osnivanje istražnog povjerenstva vezano uz sve što se događalo u Ini, uz rafineriju Sisak i što se događalo s hrvatskom naftom i plinom, na koji su način curili izvan hrvatskih granica, a sve u korist Mađarske, najavio je Peđa Grbin (SDP) nakon sastanka ujedinjene oporbe.

Također, od Odbora za gospodarstvo zahtijevat će, kaže, održavanje sjednica na kojima će se saslušavati osobe koje su odgovorne za to, kao i osobe koje su odgovorne za to što nisu vidjele lopovluk koji im se događao pred nosom. "Prvi koji će na to morati davati odgovor je 'onaj ministar' Filipović, rekao je Grbin.

Utvrditi nezakonitosti, opstrukcije i druge nedopuštene utjecaje

U Prijedlogu za osnivanjem istražnog povjerenstva ujedinjena oporba navodi da joj je cilj utvrditi eventualne nezakonitosti, opstrukcije i druge nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na sustav zadužen za gospodarenje energentima nafte i plina proizvedenim na teritoriju Hrvatske, uključujući i nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.

Usto, namjera im je, među ostalim, detektirati strateške ciljeve i načine gospodarenja hrvatskim energentima nafte i plina, a posebno u svjetlu borbe protiv korupcije te sposobnost i kapacitiranost kontrolnih i neovisnih tijela da otkriju, istraže i spriječe slučajeve zlouporabe ovlasti u vlastitim institucijama. Također, cilj istraživanja bit će i način donošenja odluka o raspolaganju energentima, odnose Vlade i nadležnog ministarstva te regulatornih tijela s trgovačkim društvima koji se bave energentima, kao i utjecaj i odgovornost političkih tijela i dužnosnika na gospodarenje energentima nafte i plina u okviru nadležnih institucija i energetskih trgovačkih društava od posebnog interesa za RH.

Istragom namjeravaju obuhvatiti Vladu i Ured predsjednika Vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostalih uključenih u gospodarenje energentima, kao i HERA-u, HANFA-u, INA-u, JANAF, HEP, Plinacro, LNG Hrvatska, MOL te druga tijela i osobe koje mogu biti u posjedu informacija od interesa za predmet istraživanja.

Temeljem prikupljenih podataka i provedenog istraživanja, Istražno povjerenstvo će u svom zaključku iznijeti jasne preporuke kako unaprijediti zakonodavni, proceduralni i institucionalni okvir raspolaganja energentima nafte i plina u smislu prevencije i borbe protiv korupcije, transparentnosti, učinkovitijeg raspolaganja energentima te kontrole trgovanja, a čime bi se postiglo vraćanje bar minimalne razine povjerenja građana u institucije ovog sustava, navodi se u oporbenom Prijedlogu.

Sastanak oporbe uoči sjednice Antikorupcijskog vijeća

Peđa Grbin
(SDP) je, nakon sastanka ujedinjene oporbe, ustvrdio kako je HDZ-ov pokušaj zabranjivanja sjednice Antikorupcijskog vijeća o Ini udar na demokraciju i pokušaj sakrivanja lopovluka, a predsjednik toga tijela Nikola Grmoja najavio je da će se sjednica pod svaku cijenu održati.

- Danas u 10.30 dobili smo poziv za sjednicu Odbora za Ustav kojim se pokušava zabraniti održavanje sjednice Antikorupcijskog vijeća. Ovo se nije događalo niti u vrijeme Ive Sanadera, niti u vrijeme Ive Sanadera nikome nije palo na pamet na ovaj način zabraniti jednom saborskom tijelu da radi svoj posao. Saborskom tijelu koje je apsolutno ovlašteno i u skladu s Poslovnikom sazvalo sjednicu na koju je pozvalo brojne ljude da daju svoj iskaz o svemu onome što se u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko tjedana, mjeseci, godina događalo. Ako na Antikorupcijskom vijeću nećemo govoriti o tome kako se boriti protiv korupcije, onda ja doista ne znam gdje bi tome u Hrvatskom saboru bilo mjesto. Ovo što HDZ pokušava je udar na demokraciju, ali isto tako, a ne znam što je od toga gore, pokušaj skrivanja lopovluka, rekao je Grbin.

- Kao što smo ovaj tjedan saznali da uz deda Danetu imamo i baku Radu koja se uključila u zanimljive, vrlo lukrativne aktivnosti koje nisu u domeni rada umirovljenika ili prodavačice, očito se iza cijele ove priče valja puno više i puno gore. HDZ to pokušava sakriti, a mi to nećemo dopustiti, poručio je SDP-ovac.

Najavio je kako će iskoristiti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju "da udar na demokraciju i pokušaj skrivanja lopovluka spriječe".

Grbin: Zašto HDZ panično pokušava sakriti istinu? 

Na pitanje može li Odbor uistinu zabraniti sjednicu Antikorupcijskog vijeća, Grbin je odgovorio da će oporbeni članovi Odbora sutra pokušati otkriti zbog čega HDZ panično pokušava sakriti istinu.

Upitan je li bivši direktor Janafa Dragan Kovačević, danas USKOK-ov optuženik, koji je najavio da će doći u Sabor svjedočiti, pravi čovjek za borbu protiv korupcije, uzvratio je kako je uvjeren da će se Kovačeviću postaviti i pitanja vezana uz ono za što se njega tereti te se nada se da će on biti spreman na njih odgovoriti.

- Ne pada mi na kraj pameti braniti Kovačevića za ono što mi se stavlja na teret, ali poznato je da sustav borbe protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta počiva, između ostalog, i na pokajnicima, na onima koji se spremni da bi zaštitili sebe govoriti o onome što su radile veće ribe. A ako Kovačević ima takva saznanja i ako je spreman otkriti tko mu je bio nalogodavac i tko je od njega tražio da krši zakone, uvjeren sam da to želi čuti javnosti, ali i institucije koje se bave progonom korupcije, rekao je.

Postoje, kaže, mnogi u Hrvatskoj koji željno iščekuju čuti što Kovačević ima za reći, "a ako to rezultira time da ga nadležna tijela sačekaju ispred zgrade Sabora, okej, ako je on na to spreman. Ali, dodaje, uskratiti mu pravo da kaže ono što ima i želi reći, znači očiti strah, kukavičluk i paniku u redovima HDZ-a.

- Da nema razloga spriječiti njegov sutrašnji iskaz, bi li se ovako panično, iznenada, od danas do sutra sazivala sjednica jednog Odbora da zabrani rad drugom tijelu bez ikakvog suvislog pravnog temelja, zapitao je Grbin.

Kazao je da ne vidi razlog ni temelj kako bi Odbor zabranio sjednicu Antikorupcijskog vijeća, osim ako njih sedam iz vladajuće većine ne 'dignu rukice' za prijedlog koji je uputio Damir Habijan.

- Što se mene tiče ne postoji nijedan razlog da se sjednica Antikorupcijskog vijeća, koje je sazvano u skladu s Poslovnikom, ne održi, rekao je zapitavši premijera Plenkovića zašto se odbija odazvati pozivu na saslušanje.

Ovo je potpuno nepoštovanje Sabora, saborskih zastupnika, javnosti i parlamentarne demokracije, ocijenio Grbin, davši naslutiti da bi se sjednica Antikorupcijskog vijeća mogla održati i na nekoj drugoj lokaciji bude li odluka Odbora za Ustav da se sjednica ne održi. Plenkovića je panično strah od istine i onoga što će se o njegovoj korumpiranoj Vladi čuti u hrvatskoj javnosti, zaključio je Grbin.

Grmoja: Pokušaj HDZ-a da zabrani saslušanja je priznavanje krivnje 

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) nije bio voljan izaći pred novinare, uz obrazloženje da je o ovoj situaciji već sve rekao u javnosti i da sada čeka potez HDZ-a. No, u neformalnom razgovoru istaknuo je da su spremni na sve scenarije, a, istaknuo je, sjednica Antikorupcijskog vijeća održat će se pod svaku cijenu. Na svom twitter profilu objavio je: Ako je odbijanje dolaska Andreja Plenkovića pred saborsko tijelo koje se misli baviti Inom nagovještaj priznanja krivnje za gašenje sisačke rafinerije i preusmjeravanje hrvatske nafte prema Mađarskoj, onda je ovaj pokušaj HDZ-a da zabrani saslušanja potpuno priznavanje krivnje.


Zekanović umjesto Jenkača u Antikorupcijskom vijeću 

Zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS) potvrdio je u srijedu kako bi u saborskom Antikorupcijskom vijeću trebao zamijeniti HDZ-ova Sinišu Jenkača.

- Da, ali tek nakon što Sabor o tome odluči, rekao je Zekanović Hini.

Objasnio je i motive ulaska u Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

- Volim se boriti za istinu i pravdu, volim razotkrivati bezidejne populističke politike i ne bojim se političke arene, zato me ljevica i kvazi desnica ne vole, izjavio je zastupnik.

O kadrovskoj promjeni u Antikorupcijskom vijeću poslijepodne će odlučivati nadležni Odbor za izbor i imenovanja, a nakon njega svoje mora reći i Hrvatski sabor koji je glasovanje planirao za petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!