Bačić: Predsjednik Vlade ima apsolutnu podršku; Ćorić: Sljedeći tjedan moguć pad cijena goriva

29.03.2022.

10:56

Autor: T.V./HRT

Branko Bačić, Tomislav Ćorić

Branko Bačić, Tomislav Ćorić

Foto: HTV / HRT

U Banskim dvorima završio je sastanak premijera Andreja Plenkovića s koalicijskim partnerima. Branko Bačić, predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, rekao je da su koalicijski partneri dali punu podršku premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz moguću rekonstrukciju Vlade te naglasio da je koalicija stabilna te da unutar Kluba zastupnika HDZ-a vlada jedinstvo. Nakon sastanka novinarima se obratio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekavši među ostalim da je odluka hoće li netko ostati u Vladi procjena predsjednika Vlade. "On je izbornik ove ekipe", rekao je.

- Središnja tema bila je energetska situacija, paket mjera koje je Vlada donijela za zaštitu hrvatskih građana i poduzetnika, rekao je Branko Bačić.

U idućih 15-20 dana opet će se o tome razgovarati, a premijer je zadužio ministre i HEP da se utvrdi kako napraviti eventualni iskorak u vezi s pitanjem električne energije. 

- Premijer nas je upoznao s planovima EV-a, kojima se zemlje članice EU-a nastoji učiniti neovisnima o ruskim energentima, o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i o poziciji izbjeglica, kojih je u RH više od 10.000, rekao je.

Razgovarali su i o Strateškom kompasu i izbornom zakonodavstvu u BiH te radu Hrvatskog sabora.

- U Saboru će se raspravljati i o dvjema referendumskim inicijativama, rekao je. 

O mogućoj rekonstrukciji Vlade

Rekao je da su svi koalicijski partneri dali punu podršku predsjedniku Vlade u odlučivanju o mogućoj rekonstrukciji.

- Koalicija je stabilna, kazao je.

Naglasio je da unutar Kluba zastupnika HDZ-a vlada apsolutno jedinstvo. Danas poslijepodne imaju sastanak u Karlovcu i raspravljat će o svim aspektima o kojima se danas raspravljalo na sastanku koalicije. 

- Špekulacije su i naklapanja o tome da Klub ima problema u funkcioniranju, ustvrdio je. 

- Kada je u pitanju sastav Vlade, predsjednik Vlade je mandatar, predlaže ministre i na njemu je najveća odgovornost, kao i za rad stranke. Klub zastupnika će u potpunosti podržati prijedlog predsjednika kada on to odluči. Ako dođe do smjene ministrice Tramišak, to neće biti nikakav kamen spoticanja, dodao je. 

Tema sastanka obnovljivi izvori energije

- Obnovljivi izvori energije bili su jedna od tema sastanka, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Na pitanje o poskupljenju goriva kazao je da je prošli tjedan donio rast cijena goriva na referentnim tržištima, a ohrabruje da je u ponedjeljak i utorak došlo do pada cijena na referentnim tržištima te se sljedeći tjedan očekuje pad cijena goriva. 

- Ono što nam eventualno stoji na raspolaganju su trošarine, nemamo drugih alata, kazao je.

Kada je riječ o poskupljenju električne energije, novinari su ministra pitali trebaju li građani strahovati da će taj rast biti i veći od Vladinih projekcija poskupljenja od 9,6%, na što je Ćorić odgovorio da je povećanje od 9,6% izračunato na bazi potrošnje prosječnog kućanstva u RH.

- To povećanje koje je komunicirano će biti toliko. Hoće li to kod nekog iznositi 8,7%, a kod nekog 10,1%, to je pitanje veličine kućanstva i mjesečne potrošnje. Međutim, značajnije povećanje od ovog najavljenog neće se dogoditi, poručio je Ćorić.

Kazao je i da Hrvatskoj ne prijete redukcije električne energije.

- Hrvatska najveći dio svojih potreba zadovoljava iz svoje proizvodnje, proizvodnje obnovljivih izvora energije, dio iz NE Krško i manji dio iz uvoza, kazao je. 

Kao otežavajuću okolnost ove godine izdvojio je loše hidrološke uvjete. 

S obzirom na to da je i Hrvatska na ruskom popisu neprijateljskih zemalja, novinari su Ćorića pitali hoće li ruski plin morati plaćati rubljima, na što je ministar kazao da Hrvatska ne plaća Rusiji plin, već to čine neki domaći dobavljači, pa je to pitanje za njih.

Dodao je da se o rekonstrukciji Vlade nije se razgovaralo na današnjem sastanku, a njegov je mandat oduvijek na raspolaganju premijeru.

- Jesam li odradio svoju dionicu, odlučuje predsjednik Vlade. Odluka da netko ostane u Vladi procjena je predsjednika Vlade, on je izbornik ove ekipe. Ali, ako me pitate jesam li u formi, jesam, rekao je.

Novinar HTV-a Šime Vičević doznaje kako se na ovom koalicijskom sastanku, barem među službenim točkama, ne nalazi i točka o mogućoj rekonstrukciji vlade koja se posljednjih dana spominje u javnosti i na političkoj sceni.

- Vlada Andreja Plenkovića u ovome trenutku ima potporu kolacijskih partnera, iako dio njih, spominjem HSLS, smatra da bi osvježenje Vlade u ovome trenutku dobro došlo, javio je.

Hoće li biti rekonstrukcije Vlade - pitanje je to koje se aktualiziralo nakon što je premijer bizarnom ocijenio činjenicu da mu ministrica Nataša Tramišak nije prijavila prijetnje i najavio daljnje poteze.

Dok oporba, kojoj je sporan status nekoliko članova Vlade, smatra da su prijevremeni izbori bolje rješenje od rekonstrukcije, iz HDZ-a poručuju da će odluku donijeti premijer.

Redoviti je ovo sastanak vladajuće većine koji se na tjednoj razini održava ovdje u Banskim dvorima. Razgovara se o svim aktualnim temama, u prvom redu o cijenama energenata, stanju u BiH kao i izbjegličkoj krizi zbog ruske agresije na Ukrajinu. Ono što znamo, prema najnovijim podacima, jest da je u Hrvatsku do sada došlo gotovo 11.000 izbjeglica iz Ukrajine. Na razini vladajuće većine postoji suglasnost da je sustav za sada dobro posložen i da bi izbjeglice trebalo disperzirati po čitavoj Hrvatskoj, a ne ih samo grupirati u nekoliko najvećih gradova, rekao je.

Aktualna tema ovoga tjedna su svakako i Mostove referendumske inicijative. Naime, sutra se sastaje saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav koji će odlučivati o tome hoće li Hrvatskom saboru predložiti raspisivanje referenduma ili će se zatražiti od Ustavnog suda mišljenje, odnosna provjera ustavnosti referendumskih pitanja. Naravno, scenarij ovisi o volji vladajuće većine, javio je Vičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!