Oporba tvrdi da su izbori bolje rješenje od rekonstrukcije, HDZ - odlučit će premijer

28.03.2022.

19:46

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

O rekonstrukciji Vlade RH

O rekonstrukciji Vlade RH

Foto: Dnevnik / HTV

Hoće li biti rekonstrukcije Vlade - pitanje je to koje se aktualiziralo nakon što je premijer bizarnom ocijenio činjenicu da mu ministrica Tramišak nije prijavila prijetnje i najavio daljnje poteze. Dok oporba, kojoj je sporan status nekoliko članova Vlade, smatra da su prijevremeni izbori bolje rješenje od rekonstrukcije, iz HDZ-a poručuju da će odluku donijeti premijer.


Otkako je prije nepune dvije godine prisegnula, iz druge Vlade Andreja Plenkovića izašao je jedan ministar, Darko Horvat, kojeg je zamijenio Ivan Paladina. Čim je protiv Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića pokrenuta istraga, na političkoj sceni otvorilo se pitanje - hoće li biti rekonstrukcije Vlade.

Okidač za to pitanje posljednih je dana i situacija s ministricom Tramišak. Oporba smatra da rješenje nije rekonstrukcija nego prijevremeni izbori.

- I prije slučaja s ministricom Tramišak bilo je evidentno da ova Vlada na ovaj način ne može funkcionirati. Nikakva rekonstrukcija ono što je toliko pokvareno ne može popraviti. Što mi slušamo? Da je situacija oko gospođe Tramišak bizarna. Daj ju onda riješi. Ni to nije u stanju, kazao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Rekonstrukcija za nas ne dolazi u obzir, ovo se ne može rekonstruirati. Plenković tu ima ozbiljan problem jer, ako makne ministricu Tramišak, postavit će se pitanje što je s potpredsjednikom Vlade, što je s ministrom Aladrovićem, protiv kojih su pokrenuti kazneni postupci, izjavila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. 

Rekonstrukciju zato kao moguće rješenje spominju pojedini članovi vladajuće većine. Dok u HSLS-u smatraju da je trenutak za osvježavanje Vlade, u HDZ-u zasad ne otkrivaju mnogo.

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora kazao je da će se o tome razgovarati u idućim danima i tjednima. 

- Redoviti su sastanci s našim koalicijskim partnerima, tako da su oni dobro informirani, ali odluka o rekonstrukciji, u prvom redu, jest odluka predsjednika Vlade, tako da sačekajmo još s tom temom, dodaje Jandroković. 

Slično tvrdi i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, koji je komentirao situaciju s ministricom Tramišak. Na pitanje bi li on prijavio prijetnje premijeru, odgovara: 

- Ne bih nikome rekao, meni su već puno puta prijetili, nisam nikome govorio. Ona će razgovarati s premijerom i te sve stvari će oni, nadam se, nakon tog razgovora izgladiti, iskomunicirati i, na kraju krajeva, razriješiti tu enigmu, kazao je Ivan Anušić. 

U Mostu, pak, smatraju da je riječ o posljedici unutarstranačkih sukoba u HDZ-u.

- Ja bih samo Andreju Plenkoviću poručio da dobro pripazi što rade ministar Božinović i Gordan Jandroković. Čujem da se sprema krvoproliće u HDZ-u, rekao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta. 

- Kolega Grmoja je poznat po svojim petoparačkim analizama. Ovo je jedna od takvih pa ne bih uopće to želio komentirati, izjavio je Jandroković. 

Tko bi mogao izaći iz Vlade, a tko u nju ući i hoće li rekonstrukcije uopće biti odluka je na premijeru Andreju Plenkoviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!