15:52 / 02.09.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV/HRT/Hina/D.S.

Vladajuća koalicija o obnovi: Treba mijenjati zakon

U Banskim dvorima se sastala vladajuća koalicija

U Banskim dvorima se sastala vladajuća koalicija

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Poslijepodne se u Banskim dvorima sastala vladajuća koalicija. Na koalicijskom sastanku bilo je govora i o izboru predsjednika Vrhovnog suda, no konkretno mišljenje o sucu Radovanu Dobroniću, kandidatu predsjednika Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda, nisu htjeli iznositi, izvijestila je Nikolina Ćosić u Dnevniku HTV-a.

Smatraju kako niti o jednom kandidatu ne treba iznositi konkretno mišljenje prije nego Vrhovni sud u ponedjeljak iznese svoje obrazloženje o današnjem glasanju na općoj sjednici Vrhovnog suda, ali i da treba i pričekati završetak intervjua svih kandidata, iako je ustavno pravo predsjednika Milanovića da izabere jednog kandidata o kojem će se raspravljati u Saboru.


Na koalicijskom sastanku spomenut je i problem prešutnih prekoračenja o kojem je zaključeno da će se sačekati da Vlada iznese moguća rješenja problema.


Vodeća tema današnjeg sastanka bio je problem obnove te kako ju ubrzati. Jedinstven je zaključak da je potrebno mijenjati Zakon o obnovi i Zagreba i Banovine.


Najprije treba riješiti problem imovinskopravnih pitanja, problem nelegaliziranih objekata te problem prebivališta u trenutku potresa, jer sve to ne dopušta ljudima da ispune kriterije za obnovu, a trebat će definirati i participaciju u obnovi.


- Jedinstveni smo u stavu kako je potrebno ići u određene izmjene zakona, koje bi se odnosile na rješavanje sigurno tri, a možda i četiri postavke za koje držimo da postojeća zakonska regulativa ne omogućuje brži proces obnove, rekao je nakon sastanka predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.


Napominjući kako ih je na sastanku ministar financija Zdravko Marić izvijestio o gospodarskoj i financijskoj slici državnog proračuna, Bačić je rekao da su koalicijski partneri dali podršku Vladi u daljnjim aktivnostima kako bi se održao rast BDP-a u trećem i četvrtom tromjesečju ove godine. 

Rekao je i kako koalicijski partneri na današnjem sastanku nisu razgovarali o pozdravu "Za dom spremni", kako su se o toj temi na sastancima vladajuće većine u nekoliko navrata izjašnjavali, a na jesen će vidjeti hoće li doći konkretan prijedlog o tom pozdravu.


- Držimo da je već sada uporaba tog pokliča u hrvatskom pravnom sustavu zabranjena. O tome je nešto reklo i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. U dogovoru na razini vladajuće većine donijet ćemo konačnu odluku. Danas o tome nismo raspravljali, rekao je Bačić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!