SDLSN zaprimio tužbu vezano za najavljeni štrajk u tijelima sudbene vlasti i DORH-u

01.06.2023.

20:32

Autor: P.F./Hina/HRT

Zgrada Vlade

Zgrada Vlade

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zaprimio je tužbu Republike Hrvatske radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, priopćio je Sindikat.

Nakon neuspjelih pregovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) donio je prošli petak, 26. svibnja, odluku o stupanju u štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, te najavio da će Sindikalni Odbor pravosuđa odlučiti o datumu i načinu provedbe štrajka.

Iz SDLSN RH su danas priopćili kako su u poslijepodnevnim satima zaprimili tužbu Republike Hrvatske radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Iz Sindikata navode kako se očekuje da bi Županijski sud u Zagrebu već sutra, 2. lipnja, mogao odlučiti o prijedlogu za zabranu štrajka, sve radi zaustavljanja borbe za dostojanstven život onih s najnižim plaćama u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Dodaju kako im odluka Vlade da od Suda traži zabranu štrajka, potvrđuje da ih se dijeli u dvije skupine, one koji vrijede više i one koji, nažalost, ne vrijede ništa.

- Naši ljudi koji imaju sramotno niske plaće, prosječno 600 eura, za iznimno odgovorne radne zadatke, očito ovoj Vladi ne vrijede ništa i ne brine ih što su dovedeni na rub životne egzistencije. Istodobno, Vlada se s liječnicima i sucima sve dogovorila te udovoljila njihovim zahtjevima. Kako je to moguće, gdje je tu ujednačeno postupanje?, komentirala je tužbu predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

SDLSN RH u priopćenju navodi da ročište na Županijskom sudu u Zagrebu počinje sutra, 2. lipnja, u 13 sati.

Najavljuju da će izjavu u 14 sati, do kada se očekuje završetak ročišta, ispred Suda dati predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!