Zagrebački SDP: Želimo pravedan i transparentan sustav sakupljanja otpada

18.02.2022.

13:06

Autor: Martina Klaić/Podnevni dnevnik/HRT

Odvajanje otpada, ilustracija

Odvajanje otpada, ilustracija

Foto: - / Pixabay

Završava javna rasprava o promjenama u prikupljanju i odvozu otpada u Zagrebu. Zagrebački SDP podržat će gradnju sortirnice na Žitnjaku i kompostane u Novskoj, ali planom otvaranja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku nisu zadovoljni zbog blizine kuća. 

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac rekao na konferenciji za novinare kako očekuju da bi se odluka vezana uz sakupljanje komunalnog otpada u Zagrebu mogla po hitnom postupku naći idući tjedan na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

- To je jedna od najznačajnijih odluka koje će Gradska skupština donositi ove godine, s velikim utjecajem i na zbrinjavanje otpada, na kvalitetu života Zagrepčana te, potencijalno u nekim situacijama, i na pitanje egzistencijalnih potreba i statusa građana - kazao je i poručio kako na takvu odluku žele utjecati "savjetima, idejama, znanjem i strukom", a ne pritiskom i ultimatumima.

Ističući važnost organiziranja poduzetničkih centara za kružno gospodarenje otpadom, SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek rekao je da bi ti centri dodatno otvorili radna mjesta te poticali recikliranje. Naveo je i da će podržati plan za kompostanu u Novskoj za koju postoje sve dozvole čime bi se riješilo pitanje zbrinjavanja biootpada. Uz to, rekao je i da isti stav imaju i po pitanju sortirnice koja je predviđena na Žitnjaku za metal, staklo i plastiku.

- Želimo unaprijediti sustav sakupljanja komunalnog otpada, da on bude ekološki i estetski prihvatljiv, moderan a nadasve funkcionalan. Pogotovo se to odnosi na naplatu otpada od građana - istaknuo je i dodao da ih zanima cjelovit sustav gospodarenja otpadom - od nastanka otpada do ostataka koji ostanu nakon sve vrste njegove obrade.

Petek je rekao da je prihvaćen njihov prijedlog za uvođenje treće, dodatne vrećice od 10 litara kako bi svi oni koji žele brže maknuti svoj otpad to mogli i jeftinije odložiti.

- U tom setu od tri vrećice - 10, 20 i 40 litara, smatramo da bi bilo optimalno što se tiče tog sustava - naglasio je.

Petek je kazao i da je njihov zahtjev koalicijskom partneru da se u najkraćem roku ide u izmjene i dopune plana za gospodarenje otpadom gdje bi se ponovno dotaknuli i predviđenih lokacija koje se trebaju izgraditi te definirali datum zatvaranja Jakuševca.

- SDP nije apriori protiv bilo kojeg rješenja iza kojeg će stajati struka - poručio je.

Naveo je i kako žele koristiti europska sredstva kako bi se na području Gornjeg i Donjeg grada s ulica potpuno maknule kante te uveo sustav podzemnih ili polupodzemnih spremnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!