18:44 / 02.06.2021.

Autor: V.G./HRT

SDP odlučuje o suradnji s Možemo: 'Sve opcije su na stolu'

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Izbori se analiziraju i u središnjici SDP-a gdje se prvi put nakon 40 dana stanke zbog kampanje sastalo Predsjedištvo stranke. 

Slučajno baš danas dogodilo se da Hrvatski sabor jednoglasno udovolji zahtjevu Rajka Ostojića da se vrati u zastupničke klupe  iz kojij je svojevoljno otišao nakon što je Bernardić poražen na unutarstranačkim izborima uz poruku "Peđa Grbin nije moj izbor za predsjednika, kao što ni ja nisam njegov izbor za potpredsjednika Sabora". Taj potez Ostojića tumačio se kao dio plana Grbinovih protivnika prema kojemu će iz sjene čekati debakl na lokalnim izborima i onda krenuti u napad.

- No planove je osujetila, ako su i postojali, činjenica da SDP nije baš Bog zna kako prošao na izborima, ali ostalo mu je ono što je imao i još je sitno dobio. Grbin je zasad siguran kao predsjednik stranke. No mir u stranci, ponešto je drugačija priča. Uoči izbora raspušteni zagrebački SDP, najveća organizacija SDP-a, nema vodstva. Pred Zagrebom su unutarstranački izbori i pokušaji da se oporavi koliko toliko ta organizacija. Zbog toga pregovore o suradnji s Možemo mora obaviti središnjica državnog SDP-a, ali ta se odluka vjerojatno neće dogoditi danas. Iz neslužbenih razgovora s članova Predsjedništva SDP-a može se zaključiti da ni oni trenutačno nisu sigurni što je najbolje za stranku. A - formalno potpisati koaliciju s Možemo i uzeti mjesto predsjednika Skupštine ili B - ipak pribjeći projektnoj suradnji. Grbin kaže da uvjeta za Možemo SDP nema, rekla je za Dnevnik HRT-ova Tatjana Munižaba.

SDP odlučuje o suradnji s Možemo

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu kako očekuje suradnju sa strankom Možemo u Gradu Zagrebu, s IDS-om je u budućnosti spreman surađivati ako se prestane ponašati klijentelistički, a diskurs premijera Plenkovića prema novinarima nazvao je 'nekorektnim'.

-Kao što sam više puta do sada rekao, tako ću i ponoviti - što je normalno, osim da ljevica surađuje s ljevicom?, rekao je Grbin uoči sastanka Predsjedništva stranke odgovarajući na pitanje novinara je li SDP spreman na suradnju s Možemo u Gradu Zagrebu.

O tome kako će ta suradnja biti ostvarena odlučit će predsjedništvo stranke, a njezin će oblik, kaže, "ovisiti o pregovorima".

- Ti pregovori će se događati u vremenu koje je ispred nas; znamo koji su zakonski rokovi za konstituiranje Gradske skupštine Grada Zagreba, i jedino što mogu reći je da će suradnja biti ostvarena ali ne mogu reći i na koji način, rekao je šef SDP-a.

U ovome su trenutku "sve opcije na stolu", dodao je Grbin. "Jedno je ključno: grad Zagreb je doživio promjenu, a obaveza SDP-a koji je kroz kampanju prošao sa sloganom 'Zajedno mijenjamo Zagreb' je da osigura da se ta promjena dogodi, istaknuo je.

Po njegovim riječima, SDP će inzistirati na nekim stvarima u kojima već sad očekuje stopostotnu suglasnost s ljudima iz Možemo. To su, naveo je, potpuna transparentnost upravljanja gradom i gradskim financijama, racionalizacija gradske uprave, rješavanje brojnih nagomilanih prometnih problema u Zagrebu, kao i rješavanje raznih problema komunalne infrastrukture, primjerice, zbrinjavanje otpada.

- Dakle problemi koji se u Zagrebu trebaju riješiti su brojni, i ja sam siguran da ćemo naći zajednički jezik u tome kako ih rješavati, prije svega na programskom nivou, a onda to kako ćemo to osigurati da se ostvari je stvar dogovora, pregovora, koji su tek pred nama, zaključio je šef SDP-a.

SDP u pregovore u Zagrebu ulazi ne tražeći ništa, kao manji koalicijski partner

Na novinarsko pitanje očekuje li poziciju predsjednika zagrebačke Gradske skupštine, Grbin je ponovio kako SDP u pregovore ulazi ne tražeći ništa, slušajući kao manji koalicijski partner želje i stavove onoga koji je dobio najveće povjerenje birača, "a kako će pregovori završiti, to vam u ovom trenutku ne mogu reći".

Najavio je da će novo vodstvo SDP-a Grada Zagreba biti odabrano na jesen.

Na pitanje hoće li Rajko Ostojić s povratkom u Sabor zatražiti i mjesto potpredsjednika Sabora, Grbin je kazao kako ne vidi razloga za promjenu odluke predsjedništva SDP-a da potpredsjednica Sabora bude izabrana potpredsjednica stranke Sabina Glasovac koja, ocijenio je, odlično radi svoj posao.

Grbin nije želio komentirati post-izborni diskurs predsjednika Vlade Andreja Plenkovića prema novinarima, ustvrdivši kako Plenkovićeve "izjave o novinarima nisu korektne, nisu na mjestu, nisu primjerene".

- Laki je malo nervozan, nema druge rečenice na to", riječi su Peđe Grbina, uz opasku da je "to stvar pristojnosti, kućnog odgoja". "Svatko od nas ima oči, uši i vidi što on radi i kako govori", dodao je predsjednik SDP-a.

Grbin: Sasvim sigurno bilo nepravilnosti na lokalnim izborima u Istri

Osvrnuo se i na uočene nepravilnosti vezano za ishode lokalnih izbora u Istri, ustvrdivši kako je 'sasvim sigurno da je nepravilnosti bilo', Grbin je dodao kako SDP od Državnog izbornog povjerenstva očekuje ozbiljno pristupanje problemu kako bi se utvrdilo da li su te nepravilnosti mogle utjecati na izborni rezultat.

- Naši promatrači su izvršili uvid u izborni materijal. Pronađeni su listići našeg kandidata na hrpi drugog kandidata, pronađeni su listići koji po pravilima ne bi trebali biti nevažeći, a registrirani su kao nevažeći a iz kojih je potpuno jasno da je volja bila da se glasa za našeg kandidata. Na temelju toga smo uputili prigovor, i očekujemo da se tom prigovoru posveti dužna pažnja, pojasnio je.

To smatra posebno bitnim osobito stoga što je utvrđeno da je razlika manja od 20 glasova.

Na novinarsko pitanje o mogućnosti buduće suradnje SDP-a i IDS-a, Grbin je kazao da nije zadovoljan kako je IDS do sada vodio Pulu, ni kako je vodio Istru; no što se tiče suradnje na parlamentarnim izborima, kaže Grbin, te će suradnje biti "ako se IDS namjerava reformirati i prestati se ponašati kao klijentelistička skupina, kao jedan maleni HDZ, ali sada, u ovakvim uvjetima, ne".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!