Završio prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u

27.11.2021.

19:35

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

SDP je na unutarstranačkim izborima birao novo vodstvo svih lokalnih organizacija. Zbog stanja u stranci očekuju se mnoge promjene. Naime, ovi su izbori i svojevrsni referendum o aktualnom predsjedniku Peđi Grbinu koji je radikalnim potezima, poput raspuštanja organizacija, ali i isključivanja tisuće članova iz stranke, izazvao dodatne turbulencije. 

U subotu, 27. studenog održan je prvi krug unutarstranačkih izbora u SDP-u, na kojem su birani predsjednici, potpredsjednici te članovi Predsjedništava općinskih, gradskih i županijskih organizacija.

Nakon prvog kruga unutarstranačkih izbora predsjednik SDP-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostaje Ranko Ostojić, a predsjednik SDP-a u Krapinsko-zagorskoj županiji ostaje Siniša Hajdaš Dončić. Predsjednik SDP-a u Zagrebačkoj županiji i dalje će biti Mihael Zmajlović, u Varaždinskoj županiji saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, u Istarskoj županiji gradonačelnik Umaga Vili Basanese, u Požeško-slavonskoj Mitar Obradović, a u Sisačko-moslavačkoj županiji Kristina Ikić Baniček.

Novoizabrani predsjednici županijskih organizacija su Ivica Lukanović u Primorsko-goranskoj županiji, Jure Zubčić u Zadarskoj županiji, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Krešimir Čulinović u Ličko-senjskoj županiji, Mario Vučinić u Brodsko-posavskoj županiji, Sanja Bježančević u Osječko-baranjskoj županiji, Goran Heffer u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Tomislav Golubić u Koprivničko-križevačkoj županiji, Dalibor Domitrović u Karlovačkoj županiji. U drugom krugu izbora birat će se predsjednik SDP-a u Šibensko-kninskoj županiji između Karla Klarina i Ivan Rajić.

U prvom krugu, izabrani su i predsjednici gradskih organizacija. Novi predsjednik SDP-a u Rijeci postao je riječki gradonačelnik Marko Filipović, u Osijeku Milan Blagojević, u Splitu Damir Barbir.

Predsjednik SDP-a u Zagrebu birat će se u drugom krugu između Viktora Gotovca i Mateja Mišića, prioćili su iz SDP-a. 

Nakon niza unutarstranačkih obračuna koji su kulminirali isključivanjem tisuća članova iz stranke te bijegom 18 saborskih zastupnika u zaseban klub, SDP-ovci su izašli na birališta. Biraju nova vodstva lokalnih organizacija. 


Najžešća bitka vodi se u Zagrebu u kojem je odlukom stranačkog predsjedništva raspuštena cijela organizacija. U fotelji novog šefa vidi se osam kandidata. 


- Zahvaljujem svim članicama i članovima koji su ili će svojim izlaskom na izbore danas omogućiti demokratski legitimitet SDP-a i političku profilaciju SDP-a u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj kao stranke znanja, napretka i progresa i socijalne države, rekao je Viktor Gotovac, kandidat za predsjednika SDP-a Grada Zagreba. 


- Prije svega moramo omasoviti i ustabiliti organizaciju, riješiti se ovih klika, mi smo puni tog Bandićevog nasljeđa, tih klijentelističkih odnosa u stranci i dok mi sami ne postanemo jaki, nećemo biti ravnopravan partner Možemo, rekla je Danica Juričić-Spasović, kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Grada Zagreba. 


- Nadam se da će današnji dan u SDP-u proći u fer, korektnoj i, onako kako mi kažemo, drugarskoj atmosferi, da ćemo nakon toga svi zajedno krenuti u istom smjeru, a to je smjer interesa građana, rekao je Matej Mišić, kandidat za predsjednika SDP-a Grada Zagreba. 


Neizvjesno je i u Primorsko-goranskoj županiji gdje se bira nasljednik Zlatka Komadine. Sam Komadina javno je podupirao svojeg dožupana Vojka Brauta, kojem oponira Ivica Lukanović, dugogodišnji gradonačelnik Kastva.  


- Nadam se da će naši članovi i članice izabrati neki drugi koncept koji će malo bliži biti građanima i građankama i ljudima gdje će savez između županijske i općinskih organizacija biti čvršći. Drugim riječima, da ćemo okrenuti priču i krenuti na drugi način dalje, rekao je Lukanović. 


- Vidim SDP kao jednu dobro organiziranu i snažnu stranku kao što je ona bila i dosad u županiji, s time da ćemo raditi da budemo jači bolji i uspješniji u idućim izbornim ciklusima, rekao je Braut. 


Na županijskoj razini napeto je i u Splitu, gdje je nedavno iz stranke izašlo 80 članova. Snage će odmjeriti Ranko Ostojić i Nikša Peronja. Na gradskoj razini pobjednik se već zna - Damir Barbir nema protukandidata. 


- Kroz to sam dobio i određenu odgovornost koju moram poštivati jer ako je to mišljenje članova da ih ja vodim, ja moram dati sve od sebe da SDP vratimo na ono mjesto koje je potrebno hrvatskoj državi i narodu, rekao je Barbir.


U Krapinsko-zagorskoj županiji Siniša Hajdaš Dončić nema protukandidata pa je prokomentirao tezu da su ovi izbori svojevrstan referendum članstva o Peđi Grbinu jer stranački pobunjenici čekaju da njihovi ljudi preuzmu ogranke. 


- Ne slažem se s tim. Očekujem da izaberemo tijela stranke i da najnormalnije nastavimo raditi za dobrobit građana Hrvatske, rekao je Hajdaš Dončić. 


Peđa Grbin glasovao je u rodnoj Puli. Putem Facebooka kratko je pozvao članstvo da iziđe na izbore. Imena pobjednika bit će poznata večeras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!