SDSS u Vukovaru o brisanju odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćirilice

30.12.2022.

15:05

Autor: HRT

Srđan Kolar (SDSS), zamjenik vukovarskog gradonačelnika

Srđan Kolar (SDSS), zamjenik vukovarskog gradonačelnika

Foto: HRT / HTV

Na odluku vukovarskog Gradskog vijeća, koje je izmjenom Statuta izbrisalo odredbu o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području Vukovara, reagirao je SDSS. Gradsko vijeće odluku je donijelo na temelju rezultata popisa stanovništva prema kojemu u tom gradu živi manje od 30% Srba. U SDSS-u smatraju da će odluka Vijeća narušiti odnose među ljudima u Vukovaru.

Srđan Kolar (SDSS), zamjenik vukovarskog gradonačelnika, rekao je da ovako izmijenjen Statut znači da bi Srbi trebali govoriti samo hrvatski jezik. 

- Naravno da mi nećemo ostati na tome. Postoje više instance, Ustavni sud, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji nam govori i daje mogućnost da se upravo tako obraćamo, rekao je, među ostalim, Srđan Kolar.

Brisanje ćirilice iz vukovarskog gradskog Statuta komentirao je i saborski zastupnik, predsjednik Hrvatskih suverenista, Marijan Pavliček, koji je u prošla dva mandata bio i zamjenik vukovarskog gradonačelnika.

- Sukladno novom popisu stanovništva srpska nacionalna manjina izgubila je pravo na uporabu svog jezika i pisma u službenim svrhama. Vraćamo se i poštujemo zakon kako je i bilo. Mislim da se apsolutno nikakva nazadna prava neće dogoditi. I dalje se financiraju sve udruge, svi obrtnici, poduzetnici. Svi poljoprivrednici dobivaju poticajne mjere od grada Vukovara bez obzira koje nacionalnosti bili. Tako da mislim da je ovo više jedno političko pitanje na kojem neki žele hvatati jeftine političke bodove, rekao je Pavliček. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!