08:32 / 08.06.2021.

Autor: HRT/B.V.

Kamere snimile podrhtavanje kod Šibenika, seizmologinja: 'To je novi epicentar, očekuju se slabiji potresi'

Nadzorna kamera snimila podrhtavanje

Nadzorna kamera snimila podrhtavanje

Foto: Croatia - Live Panorama View / YouTube

U Seizmološku službu stiglo je već više od 200 upita. Potres koji je jutros u 5.59 pogodio Dalmaciju, s epicentrom kod Šibenika jačine 4,7 prema Richteru, osjetio se na većem području - do Zadra i do Makarske, rekla je za portal HRT-a seizmologinja Helena Latečki.

- Nakon ovakvog potresa ne očekuju se velike štete, jer to nije jačina poput potresa u Petrinji i Zagebu. Dubina je vjerojatno između 5 do 10 kilometara. Možemo to nazvati novim epicentralnim područjem i nije povezano ni s Petrinjom, Zagrebom kao ni Palagružom, dodaje. 

Lapečki ističe kako je Dalmacija općenito seizmički aktivno područje, te kako se potresi događaju svake godine. 

- Jedino što je zajedničko jest djelovanje Jadranske mikroploče s Europom. Prenosi se napetost iz granica i tu onda na našim rasjedima dolazi do potresa. O kojem je točno rasjedu riječ, još uvijek ne možemo točno reći, navodi.

Iza ovakvog potresa, kaže, očekujemo niz slabijih, ali ne očekuje se da budu kao oni nakon zagrebačkog i petrinjskog.

I seizmolog Tomislav Fiket kaže kako je realno očekivati - da će biti još podrhtavanja, odnosno naknadnih udara.

- Nema razloga panici, trebamo samo paziti da se ne trči bezglavo van. Najopasnije je za vrijeme potresa istrčavati pred zgradu, kuću, da vam nešto ne padne na glavu. Za očekivati nije da će biti potresa koji će rušiti cijele objekte, tako da je uvijek sigurnije ostati unutar objekta, upozorio je Fiket.

Trenutak potresa kod Šibenika snimile su i nadzorne kamere na Brodarici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!