U potresu oštećena škola u Vrpolju: 'Dobro je prodrmalo, dva tutnja i onda tišina'

08.06.2021.

06:28

Autor: Hrvoje Gunjača, Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Oštećena škola

Oštećena škola

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Šibenčane je jutros, minutu prije 6, probudio potres magnitude 4, 7 prema Richteru. Epicentar je bio 13 kilometara jugoistočno od Šibenika - kod mjesta Vrpolje, a osjetili su ga brojni stanovnici Zadarske i Šibensko-kninske županije. Srećom, nema ozlijeđenih. Prema svemu sudeći, aktiviralo se novo epicentralno područje.
Epicentar je bio na dubini od 2 kilometra.


- Ja mislila da se nešto ruši - ja govorim, bit će ovi susjedi nešto rade., kazala je Marija Plenča.

- Probudilo me iz sna! Prepala sam se - suza suzu goni! Od straha sam se tresla!, priznaje Anđellka Petković iz Vrpolja.U Centru 112 rekli su da im telefon nije prestajao zvoniti od trenutka kad je zabilježen potres. Dobili su oko 50-ak poziva.


- Štete kao što se već zna nisu velike, ako se uzme u obzir da je nastradalo jedno vozilo i da su zabilježene štete na školi. Dojave su bile zbog straha, nervoze, panike. Operateri su pokušavali smiriti ljude. Od 8 do 11.02 je bio zatvoren željeznički promet između Šibenika i Perkovića te Splita i Knina, dok je provjeravano je li pruga ispravna, rekao je Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite.

- Postoje način ponašanja prije, za vrijeme i nakon potresa. Kad je potres, najvažnije je da čovjek bude smiren, bez panike. Najvažnije, ako si u mogućnosti, izaći na otvoreno gdje ti cigla ili nešto drugo može nanijeti ozljedu, poručio je Kević.

Stanovnici prestrašeni

Stanovnici Šibenika nakon potresa izašli su iz svojih kuća na ulice, no ubrzo se većina vratila u domove. Prema izviješću korisnika Europskog mediteranskog seizmološkog centra, potres se osjetio na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

- Živimo u centru i zaljuljalo je baš dobro, nema nikakvih oštećenja, rekla je jedna građanka.

- Bili smo u krevetu, ljuljalo se, na 11. katu smo i dobro se osjetilo. Kratko je trajalo, nije bilo panike, rekao je drugi sugrađanin.

- Dobro je prodrmalo, dva tutnja i onda tišina, komentirao je jedan Šibenčanin. 

Oštećeni automobil i škola

U Vrpolju je komad stijene koji se odlomio pao na cestu i oštetio osobni automobil.

- Gromada kamena mi je pred auto iskočila. Nisma uspio, u onom momentu koliko sam uspio reagirati - razbilo mi je sve sprida: masku, hladnjak, getribu je polomilo - mjenjač... U šoku sam bio, rekao je Šimun Abramović, vozač automobila.

Više od 80 godina stara zgrada Osnovne škole u Vrpolju  zadobila je oštećenja, u većini prostorija napuknuti su zidovi, a pao je i dio stropa na prvom katu.

- Izgleda da su oštećenja nastala na gotovo svim spojevima zida i plafona. U informatičkoj učionici zid je skroz napuknuo, oštećen je i zid u uredu ravnateljice, a čini se da je narušena i statika zgrade, rekao je zamjenik ravnateljice Stipe Komadina.

Dodao je da im uskoro stiže statičar koji će sve detaljno pregledati i utvrditi stanje, a dolazak je najavio gradonačelnik Željko Burić s pročelnicom za društvene djelatnosti Mirjanom Žurić.

Osnovnu školu u Vrpolju pohađa 60-ak djece od prvog do osmog razreda. Nastava se danas odvija u školi, a djeci su dane upute kako se ponašati u slučaju ponovnog potresa.

- Ne želimo stvarati paniku, nastava ide dalje. Prije par mjeseci imali smo vježbe evakuacije tako da su svi upućeni u protokol, kazao je zamjenik ravnatelja.

Nastava se u Osnovnoj školi Vrpolje odvija u tri zgrade, s tim da se glavni dio odvija u središnjoj zgradi staroj 83 godine.

- Zgrada je derutna i nužni su zahvati. U središnjoj zgradi smještena su četiri razreda i tu je sva administracija. Škola je u projektu za energetsku obnovu i nadamo se da će to sada napokon ići. Čekamo natječaj pa da se to napokon riješi jer ima tu još puno problema i stvari koje predstavljaju opasnost" zaključuje Komadina.

Jak potres magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je jutros u 5,59 sati područje Šibenika. Epicentar potresa bio je 13 kilometra jugoistočno od Šibenika na području Vrpolja, a intenzitet u epicentru bio je VI stupnja EMS ljestvice, izvijestila je ranije danas Seizmološka služba RH.


Novo epicentralno područje, bit će slabijih potresa


Stručnjaci poručuju - Hrvatska je na trusnom području i ovakvi potresi nisu ništa neočekivano. Kažu - nema mjesta panici!

- Da se ne trči bezglavo vani - jer najopasniji trenuci su kad se potres događa. Najopasnije je za vrijeme potresa istrčavat pred zgradu, pred kuću - da vam ne padne nešto na glavu, rekao je Fiket.

S obzirom na jačinu potresa, mogu se očekivati nova slabija podrhtavanja tla.


-  Možemo to nazvati novim epicentralnim područjem i nije povezano ni s Petrinjom, Zagrebom kao ni Palagružom, rekla je seizmologinja Helena Letečki.

Lapečki ističe kako je Dalmacija općenito seizmički aktivno područje, te kako se potresi događaju svake godine. 

HŽ: Pregled pruge nakon potres na šibenskom području

Zbog pregleda pruge nakon jutrošnjeg jakog potresa na šibenskom području, za promet su zatvorene pružne dionice Knin Split i Knin Šibenik, priopćeno je u utorak ujutro iz Hrvatskih željeznica (HŽ).


Jak potresa magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je jutros u 5,59 sati područje Šibenika. Epicentar potresa bio je 13 kilometra jugoistočno od Šibenika a intenzitet u epicentru bio je VI stupnja EMS ljestvice, izvijestila je ranije danas Seizmološka služba RH.

U Županijskom centru 112 Šibenik rekli su da za sada nemaju prijavljenih značajnijih šteta. "Imamo informaciju da je u mjestu Vrpolje u dvorište kuće pao komad stijene koja se odlomila i udario u automobil, ali nitko nije ozlijeđen'", dodali su iz ŽC 112.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!