Sela na Žumberku zametena u snijegu

25.01.2023.

00:37

Autor: Josip Gavranović/V.K./Dnevnik3/IMS/HRT

Snijeg na Žumberku

Snijeg na Žumberku

Foto: HTV / HRT

Snijeg i vjetar protekla su tri dana zatrpali i sela samoborskog i žumberačkog kraja. Gotovo metar snijega neka je sela potpuno izolirao od svijeta. Stanovnici Žumberka već su, kažu, navikli na ovakve situacije.

Nakon tri dana izolacije ralica je probila put do kuće obitelji Vidović u selu Dane na Žumberku. Sada će, kažu, lakše hraniti stoku.  

- Probao sam s traktorom čistiti. Težak je snijeg. Nisam se mogao pokrenuti ni s traktorom. Imao bi skoro dan dva čišćenja dole 100 metara do glavne ceste, naglasio je Nenad Vidović, selo Dane.

Majka Anđa danas pravi sir jer jučer nije mogla.

- Još nam jučer nije bilo cijeli dan struje. Mi velimo samo da struja dođe, a za snijeg manje više, govori Anđa Vidović, selo Dane.

Tridesetak ekipa zimske službe pokušava povezati sela koja su ostala zametena u mećavi.

- Jako je teško. Ima puno snijega. U kratkom roku je zapala velika količina i borimo se, govori Tomislav Žaler, vozač ralice.

Glavni rekvizit u svakom je mjestu lopata, koja je sada - kažu mještani u šali - vrednija od zlata.

- Bez lopate ne smiješ izaći van iz kuće jer ne znate jer ćete se moći kroz dvorište vratiti kući, govori Slavica Bastalić, Novo Selo Žumberačko.

Petstotinjak ljudi, koliko ih živi u žumberačkom gorju, već je naviknuto na ovakve situacije, no ipak ne žele biti odvojeni od svijeta. 

- Radi velikih količina padalina koje su pale angažirali smo i kooperante s frezom. U mogućnosti smo probiti cestu, ali nismo u mogućnosti je proširiti, rekla je Sandra Krizmanić, voditeljica zimske službe Samobor.

- Probijeni su neki manji putevi prema kućama, a ostalo je još nekih dijelova za probiti. To će danas kroz dan odraditi naše ekipe, rekla je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.

A nagla promjena vremena iznenadila je i ovu kišnu glistu koja je na neki čudan način ostala na vrhu žumberačkog snježnog pokrivača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!