Zbog snijega bez struje brojna sela u Karlovačkoj županiji

24.01.2023.

19:42

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Zbog snijega bez struje brojna sela i zaselci u Karlovačkoj županiji

Zbog snijega bez struje brojna sela i zaselci u Karlovačkoj županiji

Foto: HTV / HRT

Snijeg i led uzrokovali su brojne kvarove na električnim vodovima. U Karlovačkoj županiji od nedjelje navečer prekidi u isporuci pogodili su više od 6 tisuća kućanstava, a brojna sela i zaselci bez struje su već treći dan. Najteže je na području Duge Rese.Više od 48 sati bez električne energije mještani su Mrežničkoga Briga, nedaleko od Duge Rese.


Čovjek će se snaći i još nekako razumjeti da struje nema, ali životinje to ne mogu. Krave su nervozne jer jutros nisu pomužene. 30-ak grla jedva su pomuzli jučer s pomoću malog agregata. Trajalo je to 7 sati.


- Krava je naučena na mužnju svakih 12 sati, ako se do toga ne dođe, evo imamo ovu situaciju koju imamo, a posljedica toga može biti upala vimena, mastitisi, kazao je Igor Polović iz Mrežničkog Briga.


Pomuženo mlijeko već se ukiselilo. Igor ga besplatno dijeli mještanima za sir. U 2 dana bez električne energije izgubio je barem 4 tisuće kuna.


- Ako je to njima stvorilo takav problem, što bi bilo da je napadalo metar snijega, ili pol metra ili da su još niže temperature.... Ne znam, kazao je Polović.


Ovo nije prvi put da su ljudi ovdje bez struje. Dogodilo se to i prošlog srpnja zbog nevremena, ali dovoljna je i manja vremenska nepogoda.


- Pošli tjedan praktično. Čim malo zapuše, odmah se to događa, požalio se Ivan Polović.


U akciji su onda djelatnici Elektre. 35 timova već je drugi dan na terenu od jutra do mraka.


Deblo koje se naslonilo na električni vod palo je iz drugoj pokušaja. Svi bi mještani Briga nakon ove intervencije trebali dobiti električnu energiju.


- Najkritičnije nam je na području južnog dijela županije, koje gravitira prema bosanskoj granici, znači općina Vojnić i grad Slunj, kazao je Zvonko Spudić, direktor DP Elektre Karlovac.


Bez struje je još oko tisuću kućanstava i na području Ozlja, Netretića, Bosiljeva i Ogulina. U karlovačkoj Elektri vjeruju da će sve kvarove otkloniti do kraja dana.


Smiruje se snježno nevrijeme praćeno olujnim vjetrom koje je proteklih dana donijelo brojne probleme na prometnicama. HRT-ova  ekipa provjerila je kakva je situacija u Gorskom kotaru:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!