07:00 / 07.04.2022.

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/HRT

Šibenska škola ostaje bez farmaceuta

Šibenska škola ostaje bez farmaceuta

Šibenska škola ostaje bez farmaceuta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Šibenska Medicinska škola u novoj školskoj godini ostaje bez farmaceutskih tehničara. Iako je interes za tim smjerom i zvanjem velik i upisuju ga ponajprije odlikaši, zbog manjka medicinskog osoblja u bolnicama, škola uvodi promjene.

S kemijskim reakcijama i spojevima farmaceuti se najesen neće susresti! Njihov smjer se ukida, a upisuje dodatni razred medicinskih sestara i tehničara.

- To je uvjetovano upravo potražnjom na tržištu rad. Gledamo po potražnji Zavoda za zapošljavanje kojeg kadra fali i što bi trebalo upisati. Na osnovu toga formiramo našu upisnu politiku, kaže ravnateljica Aleksandra Acalin.

A medicinskog osoblja u županijskim bolnicama kronično nedostaje.

Pa je osnivač škole morao napraviti rez. Šibensko-kninski župan Marko Jelić iznio je podatak da će u idućih pet godina samo u šibenskoj bolnici nedostajati preko 100 medicinskih sestara. Ovakvo rješenje, dodaje Jelić - predložili su u suradnji s Ministarstvom.

Rješenje koje su mnogi učenici koji razmišljaju o upisu - dočekali nespremni. Antun Zajc, učenik 8. razreda kaža kako nije shvatio zašto se to učinilo. Smatra da smjer farmaceutski tehničar ima najviše predmeta koje će imati na fakultetu, a tu je i praksa u bolnici.

Antunu i nekim njegovim kolegama - redom odlikašima, farmaceuti su bili prvi i jedini izbor. Ana Zajc upozorava kako odluka o ukidanju nije ni objavljena, a da na stranicama škole i dalje stoji da se djeca mogu upisati.

Pružao je taj smjer kvalitetu - u teoriji i praksi, pa je većina svoje obrazovanje uspješno nastavljala dalje. No broj učenika u županiji stagnira, pa otvaranje dodatnog razreda nije bila opcija.

- Ja razumijem da se djeca upisuju na taj smjer i da su to mahom djeca s izvrsnim ocjenama. No mi moramo brinuti o tome da preživi sustav zdravstva. Iz tog razloga smo ovo i učinili, dodaje župan Jelić.

Do otkaza u školi neće doći, ali pitanje je hoće li nove generacije farmaceuta dogodine odjenuti svoje kute? Priželjkuju to mnogi, no odlučit će situacija na tržištu rada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!