19:43 / 05.05.2021.

Autor: Maroje Vučićević/Dnevnik HTV-a/IMS/HTV/HRT

"Sigurna okupljanja" - alat za sigurnu regulaciju javnih događaja

Predstavljanje platforme "Sigurna okupljanja"

Predstavljanje platforme "Sigurna okupljanja"

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U Zagrebu je predstavljena internetska platforma "Sigurna okupljanja" koja je u biti alat za sigurnu regulaciju javnih događaja tijekom pandemije. Nositelji su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ovaj je model nastao na inicijativu belgijskih privatnih producenata i tamošnja ga je vlada prihvatila kao službeni. Postigao je velik uspjeh, a sad je prilagođen i za naše tržište.


- Svim organizatorima omogućit će da lakše prate usklađivanje s mjerama i da svoja kulturna događanja učine sigurnima kako za izvođače, tako i za publiku, kazala je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.


 Cilj je pomoći organizatorima, ali i dati određenu sigurnost posjetiteljima koji su često skeptični.


- Po puno istraživanja se pokazalo da ljudi i kad prestane koronavirus i sva ta situacija neće baš biti skloni ići na onakva okupljanja kako je to bilo prije ovoga svega što nam se dogodilo, rekao je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj.


Prema ispitivanjima, to razdoblje apstinencije od izlazaka moglo bi potrajati i dulje od godinu dana. Zato je sada važno što jasnije odrediti pravila.


- Sad dolazimo u neki prijelazni period koji će bit još važniji od perioda zatvaranja jer će mnoge zemlje moći raditi kao što su i najavile, a mi idemo prema tome ja se nadam - to će biti jako važno za ovu nekakvu skoru budućnost, rekao je Tomo in der Muehlen, predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK.


U svemu će važnu ulogu igrati i tempo cijepljenja. Tako će se algoritmi sigurnosti nekoga događaja ili aktivnosti moći puno lakše zadovoljiti. 


- Prelazak s "online" na licem u lice što je svima bitno, što najbolje vidimo u školama i u iskonskoj ljudskoj potrebi za druženjem i da se sudjeluje zajedno u nečemu, kazala je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Platforma će biti i središnja evidencija za analizu okupljanja i brzu identifikaciju eventualnih novih žarišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!