Industrija videoigara i intelektualno vlasništvo

18.05.2023.

07:00

Autor: HRT/Dnevnik/Maroje Vučićević

Skup o pravnoj regulativi u industriji videoigara

Skup o pravnoj regulativi u industriji videoigara

Foto: HTV / HRT

Industrija videoigara u Hrvatskoj i dalje nezaustavljivo raste, pa se postavlja pitanje prati li i pravna regulativa naglu ekspanziju toga tržišta, posebno u području intelektualnog vlasništva? Na to, ali i mnoga druga pitanja odgovori su se tražili na skupu u Zagrebu.

Dobit svjetske industrije videoigara na godišnjoj razini bliži se vrtoglavom iznosu od 250 milijardi dolara, a naše tvrtke prebacile su broj od desetak milijuna eura. Ovo je industrija koja brzo raste i zakonski ju je izazovno pratiti.


Intelektualno vlasništvo u industriji videoigara


- Postoji polako svijest o, rekao bih, djelatnosti videoigara. Koliko je ona interdisciplinarna, toliko donosi brojna pitanja koja nismo uredili. Jako mi je drago vidjeti da iz toliko različitih stručnih smjerova postoji dijalog u najboljoj namjeri da se to uredi, da je na korist svih dionika, rekao je Andrej Kovačević, iz Exordium Games.


Posebno je važno urediti međusobne odnose developera, izdavača i distributera. Na ovakvim skupovima najbolje se prenose iskustva.


- Tu je bila ekipa iz glazbene industrije, filmske industrije. Bilo je jako puno pravnika, odvjetnika. Jako je dobro da se dogodio upravo taj moment povezivanja svih i nadam se da će i stručnjaci iz naše industrije to iskoristiti, povezati se i povući neke ruke za rukav i da će se desiti neka razmjena znanja, kazao je o skupu Aleksandar Gavrilović, iz Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara, Gamechuck.


Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar prepoznali su snagu ove industrije i osigurali joj potpore.


- Mislim da je važno otvoriti tu temu zbog autora koji sudjeluju u kreaciji videoigara, bili to pisci, stvaratelji, režiseri ili glumci, izjavio je Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.


Industrija videoigara pravno povezuje već razrađene mehanizme 


- Jer se svi oblici pravne zaštite intelektualnog vlasništva mogu primijeniti upravo na videoigre. To su multimedijalna djela, i u samom autorskom pravu, pa zaštiti žiga i zaštiti patenta, do industrijskog dizajna i poslovne tajne, svi ti segmenti nalaze svoj oblik u videoigrama, istaknula je Romana Matanovac Vučković, voditeljica sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo. 


Poznavanje zakona i prava posebno je važno za sve uključene. To im znantno olakšava razvijanje dobrih ideja u profitabilne proizvode, ali i snalaženje na zahtjevnom globalnom tržištu.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!