Šikić: Na Sveta tri kralja drive-in testiranja ne rade, ali radi se u laboratoriju

08:52 / 06.01.2022.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Dr. Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar"

Dr. Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar"

Foto: HTV / HRT

Što se testiranja tiče, u četvrtak na Sveta tri kralja naši drive-in punktovi ne rade, ali radi se u laboratoriju. Naši djelatnici prikupljene uzorke analiziraju, mikrobiologija radi, kao i služba epidemiologije, i danas se u Zavodu "Andrija Štampar" itekako vrijedno radi, kaže  dr. Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

Omikron poput požara prolazi svijetom, ali i Hrvatskom. Očito nikakve nove, strože mjere ne mogu zaustaviti širenje nove varijante COVID-a na početku nove godine. Pretpostavka stručnjaka je da bi se ovim sojem mogli prirodno imunizirati svi, i cijepljeni i necijepljeni. Smanjeno je trajanje samoizolacije, desetak dana za one koji nisu primili cjepivo, a pet dana za cijepljene. Najveći pritisak je na punktove za testiranje.

Pritisak omikrona

- Moram reći da je pritisak cijelo ovo vrijeme, dvije godine epidemije - intenzivan. U nekakvim razdobljima to zaista prelazi sve granice, zaista je iznad svih naših kapaciteta, ali vjerujte dajemo sve od sebe. Naši djelatnici rade danonoćno kako bi mogli zadovoljiti sve potrebe za testiranjem, ali i "contact tracingom", i cijepljenjima. Sve su to isti ljudi koji rade na redovni poslovima plus ovim poslovima na suzbijanju pandemije, ističe dr. Sandra Šikić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar".

- Što se testiranja tiče, danas naši drive-in punktovi ne rade, ali radi se u laboratoriju, naši djelatnici prikupljene uzorke analiziraju, mikrobiologija radi, kao i služba epidemiologije, i danas se u Zavodu "Andrija Štampar" itekako vrijedno radi, kaže Šikić.

Čekanje testiranja

- U Zagrebu se na sreću ne čeka tjedan dana iz razloga što imamo dosta mjesta za testiranje, dosta laboratorija, i tu je situacija nešto povoljnija. No dok je god na snazi preporuka da se sva antigenska pozitivna testiranja moraju ponoviti na PCR testiranju, i dalje očekujemo da će pritisak na laboratorijima i dalje biti velik. Najdragocjeniji i najdeficitarniji resurs su nam ljudi, tako da molim ljude na razumijevanje, poručila je dr. Sandra Šikić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!