Kujundžić Tiljak: Omikron zamjenjuje deltu, ulazimo u peti val

06.01.2022.

07:37

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.G.

Mirjana Kujundžić Tiljak

Mirjana Kujundžić Tiljak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Izraelci su to odlučili nazvati kombinacijom dvaju imena: flurona. Mi smo prije dva-tri dana imali jedan otkriven slučaj, za više ne znam. Može se dogoditi da dva patogena istovremeno napadnu organizam i to je u tom slučaju kad virus gripe i koronavirus zarazi osobu. Simptomi bolesti su slični i nekad neki simptomi koji su karakterističniji za COVID, a vidite već da imate gripu, mogu pokazati da se radi o dvije infekcije, rekla je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Flurona se dijagnosticira PCR testom. Iako se gripa PCR-om ne testira rutinski, ako se posumnja na bolest, liječnici će uputiti na testiranje.

- Cjepivo ne štiti 100 posto, uvijek su cijepljene osobe mogle oboljeti. Obično je to bio onda lakši oblik gripe, brže su se oporavljali. Tako je sad i s koronavirusom. Ako su osobe cijepljene, manja je šansa da će dobiti, a ako dobiju bolest, bit će blaži simptomi, objasnila je Kujundžić Tiljak.

Na težinu simptoma utječe je li osoba cijepljena i kakvog je zdravstvenog statusa, tj. ima li neke kronične bolesti.

- Simptomi su respiratorni, bol u mišićima, visoka temperatura, glavobolja, suhi kašalj koji je karakterističan za COVID, rekla je Kujundžić Tiljak.

Što se tiče omikrona, Kujundžić Tiljak rekla je da je sve veći udio tog soja u Zagrebu, Splitu itd.

- Ova brzina širenja kojoj smo svjedočili upućuje na to da je omikron u sve većem postotku. Omikron na neki način zamjenjuje deltu, ulazimo u peti val, poručila je.

Oni koji obolijevaju sada, zbog toga što imamo više cijepljenih, imaju blaže simptome.

- Cijepljeni imaju blažu sliku bolesti i obično rjeđe dobivaju teži oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, rekla je Kujundžić Tiljak, dodajući da je u Hrvatskoj cijepljeno oko 53 posto odraslog stanovništva.

Portugal je zemlja s najviše cijepljenih u EU-u, oko 90 posto stanovništva.

- Ako gledate koliko je osoba umrlo na 1000 slučajeva, onda možemo usporediti naš drugi i treći val, kad smo u drugom imali oko 23, 24 preminule osobe na 1000 slučajeva. U četvrtom valu smo imali 12 preminulih osoba na 1000 potvrđenih slučajeva. Blaži su simptomi jer je veći udio cijepljenih. Portugal ima u četvrtom valu jednu do dvije preminule osobe na 1000 slučajeva. Mislim da je jasna poruka, što je veća procijepljenost, manja je smrtnost, manja je šansa da dobijete teži oblik bolesti koji može završiti smrću.

Sve češće čujemo za velik broj onih koji su cijepljeni tri puta, imali su simptome poput kašlja ili povišene temperature, a PCR test se pokazao negativnim.

- Ako imamo koronavirus zadnje dvije godine, to ne znači da nemamo uobičajene respiratorne i zimske prehlade koje uzrokuju drugi virusi i bakterije. Možemo imati i druge bolesti koje smo imali u ovo doba - prehlade, upale sinusa. Ali u ovom trenutku doista prevladava koronavirus, rekla je.

U Francuskoj su se pojavile vijesti o novom soju koronavirusa koji ima dodatne mutacije.

- Svaka nova mutacija je opasnost da bi taj virus mogao izbjeći naš imunosni odgovor koji stječemo cijepljenjem ili prebolijevanjem. Sve te nove sojeve koji će se možda pojaviti treba pratiti i trebamo biti spremni reagirati na njih, rekla je Kujundžić Tiljak.

Govoreći o kraju pandemije, Kujundžić Tiljak je rekla da se moramo cijepiti, poštovati mjere i odgovorno se ponašati.

- Trebamo se držati onog što medicina zna. Molimo sve da se ohrabre i da se cijepe, molimo sve da dođu po treću dozu koja štiti od novog soja. Cijepite se, držite se preporuka, čuvajte se i svi zajedno ćemo ga pobijediti, ne možemo čekati neki čarobni štapić i da virus samo iščezne, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!