15:27 / 25.08.2021.

Autor: K.D./Studio 4/IMS/HRT

Sindikat nije uključen u organizaciju nove školske godine

Školski razred

Školski razred

Foto: HRT / HTV

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan istaknula je kako sindikat nije uključen u razgovore vezano za epidemiološke mjere i organizaciju nastave za novu školsku godinu. 

- Sve saznajemo iz medija, što doista nije u redu, čuli smo i preko medija da ćemo zajednički predstaviti te mjere, ali eto, nas još nitko nije zvao, kaže Tuškan.

Ono što se neslužbeno saznaje, a sindikat smatra velikim problemom, jest činjenica da se već dugo objavljuju znanstvena istraživanja o korisnosti maski.

- Mi smo doista zabrinuti zbog činjenice što se već nije organizirala radna skupina u kojoj bi bili isključivo predstavnici medicinske struke i psiholozi, kako bi oni vidjeli je li veća korist ili šteta od tih mjera. Resorno ministarstvo nije napravilo nikakve dubinske analize, mjere su znatno utjecale na kvalitetu nastave, a psihičko stanje učenika je doista zabrinjavajuće – to je potvrdilo sve ono što mi tvrdimo već niz godina, da bi trebalo napraviti programe prevencije stresa, jačanja motivacije i kognitivnih sposobnosti, ističe Tuškan.

Glavni prigovor koji ide na račun epidemiologa jest taj da su do sada mogli napraviti izračune o tome kako se ponašati ovisno o broju zaraženih osoba, ne samo za škole već i na razini države.

- Naravno da se to može i treba učiniti. Imamo struku koja će vidjeti kolika je korisnost neke mjere, a kolika štetnost. Mi ovdje govorimo o školama, o najosjetljivijim skupinama, struka treba odrediti – bez upliva politike – je li nešto veća korist ili veća šteta i stajati uz te argumente, smatra Tuškan.

Kada je riječ o potencijalnim samoizolacijama, neslužbeno se saznaje da cijepljeni neće trebati ići u samoizolaciju ako dođe do kontakta sa zaraženom osobom.

- Velik problem je i to što učenici zajedno putuju u školu i iz nje, zajedno se druže na igralištima, a u školama su odvojeni. Trebalo bi napraviti analizu je li to sve doista potrebno, može li se to ublažiti i na koji način – to se moglo napraviti već u 6. mjesecu da bude spremno za 9., kaže Tuškan.

Velika je vjerojatnost da će veću ulogu u odlučivanju o mjerama u školama imati ravnatelji, koji pak smatraju da je to prebacivanje odgovornosti.

- Postoje odgovorne institucije koje bi trebale dati jasne odgovore. Što će se dogoditi kada nastane problem?, pita Tuškan i dodaje:

- Iz ministarstva tvrde da postoje službe koje će sve to kontrolirati, ali mi smo dosad imali situacije s nejasnim i nepravovremenim uputama. Također, na stranicama Ministarstva stoje neke upute koje su protuzakonite, vezano uz zamjene i smjenski rad i doista se po tom pitanju nije ništa napravilo, kaže i dodaje kako se sve to prelama na leđima zaposlenika škola i učiteljima.

Psiholozi kažu kako psihičko stanje djece nije dobro te da se 70 posto njih boji neuspjeha.

- To je neosporno, sve te mjere i administrativne obveze utječu na kvalitetu. Mi imamo i Agenciju za odgoj i obrazovanje koja bi trebala provoditi analize, savjetnici bi trebali biti odgojno-obrazovni radnici koji imaju kapacitet za provođenje analize, za uvid u nastavu, zajednički raditi i pomagati učiteljima, no zbog nekompetentnog vođenja i trošenja nenamjenskog novca - puno problema s kojima je Ministarstvo upoznato – ono doista ne ispunjava svoju ključnu ulogu, smatra Tuškan.

Kao i u cijelom svijetu, i u školama su zaposlenici podijeljeni oko cijepljenja – njih oko 50 posto je do sada cijepljeno.

- Mi doista mislimo da je škola jedno mjesto gdje bi se trebalo kritički razmišljati, gdje bi se trebalo educirati – u planu i programu cijepljenja zapravo je edukacija jedna od prvih aktivnosti. Ono što smo mi cijelo vrijeme govorili je da se prioritetno cijepe zaposlenici koji to žele, mi smo se s njima natezali više od 6 mjeseci – dakle zaposlenici škola tada nisu bili bitni, nisu se smatrali toliko važnom skupinom, dok sada kada je riječ o bilo kakvim prisilama oni bi trebali biti na prvom mjestu, ogorčena je Tuškan.

Također se spominjalo i uvođenje COVID potvrda za one koji rade u školstvu, zdravstvu i socijali, s čime se Tuškan ne slaže.

- Mislimo da nije dobro odvajati pojedine sektore i da to definitivno ne bi dugoročno dobro utjecalo ni na međuljudske odnose ni na djecu i učenike, kaže Tuškan i dodaje kako će sindikat dati svoje stajalište i mišljenje kada odluka bude službeno donesena.

Osvrnula se i na potencijalnu ideju o školama kao mjestima cijepljenja za djecu i mlade.

- Mislim da se to neće dogoditi, iz jednostavnog razloga što već postoje uhodana mjesta za cijepljenje koja funkcioniraju i mislim da će funkcionirati i dalje, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!